ponedeljek, 30. maj 2016

Borza, tržnica vrednostnih papirjev

Borza je finančna ustanova , ki omogoča trgovanje z vrednostnimi papirji. Vsem, ki jih prodaja ali nakup vrednostnih papirjev zanima borza zagotavlja ustrezno infrastrukturo. Ne moremo si namreč predstavljati, da bi vrednostne papirje kupovali in prodajali kjerkoli. Tako kot si nakup in prodajo drugega blaga ali storitev ne predstavljamo kjerkoli.



Ključna zahteva pri trgovanju z vrednostnimi papirji je, da borza omogoča organizirano, pregledno, likvidno, učinkovito ter varno trgovanje . Organizirano trgovanje pomeni, da lahko kupci kot prodajalci lahko uveljavijo svojo naložbeno željo na urejen način. Gre za podobno organiziranost, kot je značilna za druge nakupe oziroma prodajo. Tako ne moremo določenega blaga ali storitve prodati prosto po Prešernu, ampak moramo izbrati organiziran način, ki upošteva vse zakone, predpise ter poslovne in druge standarde. Pregledno trgovanje pomeni, da imajo kupci in prodajalci, tako dejanski, kot bodoči ter vsi zainteresirani pregled nad dogajanjem. Kupci in prodajalci so dejanski in bodoči. Dejanski kupci in prodajalci so tisti, ki vrednostne papirje dejansko kupijo oziroma prodajajo. Bodoči kupci in prodajalci pa so tisti, ki jih borza zanima kot možna naložba. Nakup ali prodajo nameravajo izvesti v bližnji prihodnosti, zato jih aktualno gibanje zanima. Pomembno zanje je predvsem gibanje cen, promet določenih vrednostnih papirjev, vpliv aktualnih dogodkov v panogi, med konkurenti, v državi, regiji ali globalno, ter na splošno razpoloženje, ki ga izraža borza na trgovalni dan. Likvidno trgovanje pomeni, da je možno na enostaven način določen vrednostni papir prodati ali kupiti oziroma vrednostni papir enostavno zamenja lastnika.

Podobno velja za učinkovitost, le da je pri tem za razliko od likvidnosti pomembno uresničenje širšega kroga zahtev. Varno trgovanje borza zagotavlja s spoštovanjem zakonov in pravil trgovanja. Ker gre za vsote, ki vlagateljem veliko pomenijo je pomembno, da vsak udeleženec dobi natančno tisto kar mu pripada. Borza je v vsakem gospodarskem okolju zelo pomemben dejavnik in pokazatelj aktualnega stanja.

sobota, 28. maj 2016

Kolesarstvo, izlet ali trening

Kolesarstvo je poučno gibanje . Poučno je kolesarstvo, ker okolica okrog nas nikoli ni enaka, če se odpravimo na daljša potovanja pa je tudi veliko novega. Zdravo gibanje je zaradi posebnega prispevka zdravju. Znano je, da kolesarstvo izboljšuje predvsem pljuča rekreativca, posledično se izboljšuje prekrvavitev, oskrba organizma s kakovostno krvjo je boljša, oseba se enostavno povedano boljše počuti.



Tega boljšega počutja seveda ne gre pričakovati čez noč, potrebno je računati z vsaj mesecem dni intenzivnega ukvarjanja. To velja za kolesarstvo, pri katerem se znojimo ter po nastopu čutimo utrujenost in potrebo po regeneraciji. Vse ostalo je bolj kot ne izlet, zato v tem primeru tudi izrazito boljšega počutja ne gre pričakovati. Izboljšave bodo minimalne, vsekakor pa tudi takšno zelo nizko intenzivno kolesarstvo pomeni boljšo izbiro kot sedenje pred televizorjem oziroma druge oblike lenarjenja. Zelo pomembno je, da se odločimo izbrati modro. Če želimo imeti izrazito boljše počutje je potrebno v kolesarstvo vložiti veliko truda, obratno je vse skupaj izlet ter temu primerno lahko računamo z doseženim. Nič ni narobe, če nam to ustreza, ne smemo pa v tem primeru čakati izrazite spremembe. Problem velikokrat nastane, ker ljudje ne razlikujejo izlet s kolesom od dobrega treninga. Izlet s kolesom imamo takrat, ko ni izrazitega napora kot so klanci. Izogibanje klancem in drugim večjim naporom je napaka vseh, ki mislijo, da bodo preslepili druge. V bistvu bodo preslepili sami sebe.

Zato je pomembno, da se naučimo odgovornega ravnanja do svojega zdravja. Če želimo zdravstvene, fiziološke in druge izboljšave, potem se je potrebno soočiti z znojem, bolečinami, raznimi poškodbami in podobnim. Druge poti praktično ni oziroma je zavajanje samega sebe. V začetku se bo treba truditi in preganjati same sebe, v nadaljevanju nam bo zlezel šport pod kožo, sami bomo želeli gibanja na kolesu. Kolesarstvo je lepa aktivnost, ki lahko zelo izboljša naše počutje in zdravje.

petek, 27. maj 2016

Klopni meningitis, značilne težave

Klopni meningitis, se prenaša potem ko okužen klop človeka vbode. Bolezen poteka v več fazah, prve težave se zaznajo teden ali dva po okužbi preko vboda okuženega klopa. Težave, ki jih v prvi fazi povzroča klopni meningitis so : glavobol, vročina, bruhanje, slabo počutje, bolečine v mišicah lahko pa nastopijo tudi bolečine v trebuhu in driska. Prva faza lahko traja manj kot teden dni, po njej sledi prosti interval.



Ta traja tudi do dva tedna, bolniki v tem času razen blagega glavobola, običajno ne čutijo težav. Sledi druga faza, v kateri se klopni meningitis razširi. Virus bolezni v tej fazi preide skozi krvno-možgansko pregrado v možgane. Prepozna se po močnih glavobolih, močno povišani temperaturi, slabosti, bruhanju, otrdelosti vratu, pogosto tresenje rok in jezika, težave s koncentracijo in razmišljanjem, prihaja tudi do motenj zavesti. Drugo fazo, ki preko znakov kaže na klopni meningitis, razdelimo v meningitis meningoencefalitis, ter mielitis. Pomembno je zavedanje o možnih posledicah. V najhujših primerih lahko človek celo umre, vendar je ta odstotek majhen. Med obolelimi je umrljivost po statističnih podatki možna pri največ dveh procentih obolelih, v nekaterih državah pa so s številnimi ukrepi umrljivost znižali na raven pol odstotka. Cepljenje je, glede na dostopne statistične podatke, najboljši prispevek k temu.

 O tem se lahko prepričamo, če pogledamo kakšni ukrepi so v določenih državah sprejeti z namenom, da se prepreči klopni meningitis, ter sosednjih državah, kjer ukrepi niso tako učinkovito zasnovani. Razlika je v številu cepljenih oseb ter v številu obolelih. V deželah, kjer klopni meningitis jemljejo resno lahko poenostavljeno rečemo, da se vsi državljani cepijo. Odstotek je izredno visok, predvsem glede na druge, sosednje dežele. Krivcev je več, človek pri tem lahko tudi izbira. Cepljenje je na voljo vsem, investicija je potrebna, kako smiselna pa mora vsaka oseba posebej ugotoviti. Klopni meningitis obolelim povzroča številne težave.

ponedeljek, 23. maj 2016

Turistična agencija, vodnik popotovanj

Turistična agencija omogoča odlična potovanja v bližnje ali bolj oddaljene kraje. S tem namenom je turistična agencija tudi nastala , organizirani izleti so danes stalnica. Nastanek sega v zelo oddaljena obdobja človeške zgodovine, sodobna različica, ki jo poznamo danes, pa je razmeroma mlada organizirana aktivnost.



Sodobna turistična agencija obstaja manj kot dve stoletji, turizem se je začel pospešeno razvijati po drugi svetovni vojni. V starejših obdobjih je bilo čutiti razmah predvsem v času, ko so se razširila razna odkrivanja oddaljenih celin. Na pot so najprej odhajali raziskovalci, kasneje, ko so se poti utrdile, pa so potovanja začela postajati zanimiva tudi za ostale prebivalce. Tako imamo že pred več kot pol tisočletja znane zametke sodobnega turizma, vendar ta ni bil tako množičen, kot ga poznamo danes. Takrat je bila turistična agencija vse nekaj drugega, kot jo poznamo danes. V osnovi pa je bila ista oziroma se ni bistveno spremenila. Turiste je zanimalo, kaj se dogaja v širnem svetu, kako širni svet izgleda, nekoč knjige, danes pa druge oblike medijev, poskrbijo za motivacijo v raznih oblikah. Nekoč so bili prisotni verski razlogi, danes je razlogov bistveno več. Veliko poudarka je danes na kakovostnem preživljanju prostega časa. To turistična agencija že lep čas omogoča. Predvsem generacije, ki so aktivno udeležene v uporabo in izkoriščanje sodobne tehnike se zavedajo, kako pomembno je biti seznanjen z dogajanjem v svoji okolici ter kako blizu so nekateri sicer oddaljeni kraji.

 Blizu pomeni predvsem dostopnost potovanja, sicer oddaljeni kraji pa pomeni nekaj tisoč kilometrsko oddaljenost. Slednja ni več ovira, turistična agencija poskrbi, da tudi investicija v potovanje ni več prestiž, ampak nekaj vsakdanjega. Z množičnostjo se investicija dodatno znižuje, saj deluje ekonomija obsega. S tem pa hkrati tudi zahtevnost turistov, ti so vedno bolj zahtevni in hkrati vedo kaj hočejo. Turistična agencija se bo v prihodnosti temu primerno spreminjala.

Senčniki, pestra ponudba

Senčniki so pestra ponudba materialov, izvedb, barv in številnih drugih lastnosti. Njihova osnovna naloga je, da nas zavarujejo pred sončnimi žarki. Glede na izvedbe lahko senčniki pred sončnimi žarki varujejo različno intenzivno. Sončni žarki lahko s tem ustvarijo pod njimi različno svetlobo in s tem različno vzdušje.



Izbira je nadalje pogojena z nekaj osnovnimi zahtevami in možnostmi. Kot prvo moramo imeti prostoru ustrezno velikost. Praktično to pomen, da na manjši balkon ne sodijo ogromni senčniki namenjeni veliki terasi. Razmisliti moramo tudi o praktičnosti. Manjši balkon bo mogoče bolj učinkovito, predvsem pa praktično zaščitila recimo markiza, veliko teraso pa razne kompleksnejše izvedbe. Primerna velikost je nujna za učinkovito zaščito in uporabo. Izvedbe so prav tako pomembne. Da so senčniki uporabni potrebujejo podporo, ta pa je izvedena na več načinov. V vsakem primeru mora zagotavljati stabilnost konstrukcije v zahtevanih vremenskih pogojih. Če je to začasna uporaba je konstrukcija lahko manj kompleksna, koristno pa je tudi, da se enostavno pospravi. Na ta način so senčniki namenjeni predvsem začasni uporabi. Ko se vremenski pogoji poslabšajo jih enostavno pospravimo, sami pa se umaknemo na varno, največkrat v notranje prostore. Bolj kompleksni senčniki bodo tudi ob poslabšanem vremenu lahko kljubovali, zato pa je njihova izvedba tej zahtevi primerna. Obstajajo pa izvedbe, ki so dober kompromis med eno in drugo možnostjo. Ob uporabi je zaščiti primerno površina razprta, ko vremenski pogoji uporabo ne dopuščajo, pa se površina zloži, vse skupaj pa je komaj opazno. Kar pomeni, da je tako kot bi enostaven senčnik odstranili in ga postavili na ustrezno mesto. Kaj bomo izbrali je torej odvisno od tega kaj pričakujemo in želimo.

 Pri tem je dobrodošlo, da razne oglase, slike, besedila in ostali propagandni material spregledamo, ter raje praktično preizkusimo različne ponudbe. Senčniki nam bodo na ta način nudili najboljši prikaz lastnosti v času uporabe, kot tudi v času, ko jih ne bomo uporabljali.

Bruto neto, kadrovska dilema

Bruto neto je pogosta kadrovska dilema . Znana je od nekdaj, praktično je bruto neto dilema spremljevalka človeštva od najstarejših časov. Sodobni časi je v osnovi niso v ničemer spremenili, skozi čas do danes so se zgolj množila in kopičila orodja, ki jo lahko bolje odpravijo. Nagrada zaposlenemu za opravljeno delo je bila vedno točka razhajanja.



V neurejenih in neuspešnih delovnih okoljih toliko bolj. V urejenih okoljih, ki tudi hitreje napredujejo vedo, da bruto neto dilema pomeni možnost motivacije. Zaposleni, ki bo primerno nagrajen, bo lahko samostojno poskrbel za večjo storilnost, znal bo predlagati izboljšave samostojno, delodajalcu bo razkril podrobnosti, katere sam ne bo mogel nikoli spoznati brez tuje pomoči. Zato bruto neto dilema v teh okolji pomeni dodano vrednost, ki se v širšem pomenu izkaže v splošno dobrih poslovnih rezultatih. Zato je tudi prav, da če je le mogoče, brezposelni najde takšno okolje. Kar seveda ni enostavno, saj si tako delovno okolje želimo praktično vsi. Obratno bruto neto v okoljih, ki niso urejena in ne dajejo dobrih poslovnih rezultatov obstajajo številne težave. V večini primerov se izkažejo v neustrezni nagradi zaposlenemu za opravljeno delo, ta pa svoje nezadovoljstvo prenese na rezultate dela. Ti so slabši, splošni poslovni uspeh preprosto ne more biti boljši. problem bruto neto se lahko širi tudi na druge zaposlene ali množico zaposlenih. In imamo posledično temu primeren poslovni rezultat. Dilemo lahko zaposleni reši tudi sam na več načinov. V prvi vrsti se mora zavedati svojih sposobnosti ter tudi omejitev.

Največ besede ima takrat, ko lahko samostojno izvede storitev ali izdela izdelek, tega pa je mogoče tržiti. Bolje kot ga je moč tržiti, bolj upravičena je njegova zahteva po nagradi. Če oseba tako razmišlja in se trudi v tej smeri lahko pričakuje večjo možnost dobre nagrade. Bruto neto dilema je lahko motivacija zaposlenega k izboljševanju sposobnosti.

http://www.mojazaposlitev.si/blog/Kako-preracunam-bruto-in-neto-placo-326.php

Torbice, prepoznajmo kakovost

Torbice so med seboj različne, velika kakovost ni pri vseh prisotna. Kakovost torbice je določenem krogu kupcev pomembna, ni jim vseeno kaj bodo nosili, kako bo uporabno in podobno. Opazimo jih na več načinov, z nekaj preprostimi prepoznavnimi znaki ni težko biti strokovnjak. V prvi vrsti je kakovosten material pogoj za kakovost, mimo tega preprosto ne gre.



Materiali so med seboj različni, pomembna pri njih je obdelava iz osnovne surovine v končni izdelek oziroma material iz katerega bodo narejene torbice . Pri tem ni posebnih razlik, če gre za usnje ali tekstil. Vedno je, predno postane osnovni material za izdelavo, potrebnih kar nekaj postopkov. Skladno z časom, aktivnostmi in vsem potrebnim, kar loči surovino od končnega izdelka, je različna cena. Zato se torbice tudi med seboj ločijo, različna cena je zato med drugim tudi logična. Poleg raznih drugih dodanih vrednosti, ki investicijo bodisi povečajo ali znižajo. Če imajo materiali za torbice več postopkov, so dolgotrajnejši, se uporablja bolj zahtevne procese in dodaja bolj dragocene dodatke bo različna ne le cena, ampak tudi uporaba v širokem pomenu besede. Tako imamo primere, ko je prvotni izgled ob nakupu torbice prisoten pri nekaj uporabah, potem pa se začnejo postopoma pojavljati vedno večje napake in odstopanja. Obratno pri kakovostnih izvedbah lastnosti ostajajo dolgotrajne, spremembe se pokažejo v oddaljeni prihodnosti. Kakovost se nadalje prepozna po izdelavi, ta je od primera do primera zelo različna. Podobno kot pri materialu je razpon velik, cena velikokrat odraža kakovost.

Izdelavo si bomo lažje zapomnili, če pomislijo na svojo profesionalno dejavnost. Isti izdelek ali storitev lahko opravimo takoj, s tem zadovoljimo minimalne standarde, lahko pa si vzamemo več časa, dodelamo vse podrobnosti in pridobimo bistveno bolj kakovosten izdelek ali storitev. Seveda želimo biti za to primerno nagrajeni, kar se odraža v ceni izdelka ali storitve. Torbice so pomemben modni dodatek.

Več

petek, 20. maj 2016

Kolesarstvo, izboljšuje življenje

Kolesarstvo nam lahko izboljšuje življenje . Življenje kolesarstvo izboljšuje predvsem z redno aktivnostjo. Pod redna aktivnost ljudje razumejo zelo različne načine uporabe. Lahko gre za način prevoza v toplejših delih leta, ko lahko nadomesti vse druge, predvsem motorizirane načine prevoza. Rekreacijsko kolesarstvo je lahko dobesedna oznaka za aktivnost s katero se ukvarjamo. Lahko pa gre zgolj za dopolnitev druge rekreacije. Služi kot dopolnilna aktivnost, katere namen je izboljšati drugo, recimo ji osnovno.



To je rekreacija s katero se največ ukvarjamo, kolesarstvo pa jo dopolnjuje. Po treningu te rekreacije potrebujemo počitek, z namenom obnovitve sposobnosti. Omogoča ga kolesarstvo, pri tem pa recimo pospešimo krvni obtok in koristne procese, lahko pa obremenitev prenesemo na druge mišice. Nekaterim je ta aktivnost že zlezla pod kožo in jim je praktično samoumevna, niso redki primeri, ko jo velikokrat izberejo kot alternativno. Ostalim je težje razumeti pojem redna aktivnost, ovire so profesionalne aktivnosti ter druge aktivnosti, razni predsodki in druge ovire. Vse ovire pa je mogoče premagati, zbrati je potrebno le dovolj moči in volje. Profesionalne in druge aktivnosti ne trajajo vedno, če želimo bomo brez težav našli prosti čas . Začetniki ga tudi ne potrebujejo veliko, saj bodo že v razmeroma kratkem času, dan za dnem lahko dosegali večji napredek. S tem obstaja tudi možnost, da jim kolesarstvo postane všeč in jih bo to motiviralo pri nadaljnjem napredku. Začetnikom velja priporočiti tudi zmernost, ki je podobno kot pri drugih podobnih aktivnostih ključ do uspeha.

 V primeru pretiravanja se lahko poškodujemo, s tem pa oviramo napredek ali si povzročimo druge neprijetne posledice pretiravanja. Dobiti občutek za optimalno obremenitev je pomembno. Mogoče bo koristilo zavedanje, da je jutri nov dan in je za dober napredek najbolj koristna ponovitev aktivnosti. V primeru, da kolesarstvo prinese preobremenitev, naslednji dan ponovitev bodisi ne bo mogoča bodisi bo ovirana z utrujenostjo ali bolečinami.

Srce zahteva red v življenju

Srce potrebuje življenjski red . Življenjski red je optimalno ravnovesje vseh človekovih aktivnosti. V življenju moramo velikokrat vzpostaviti ravnovesje, zaradi njegovega predhodnega porušenja. Veliko pomaga srce razumeti. Lahko ga razumemo na več načinov. Dnevni tempo in število opravil je velik, na začetku polni energije se jih lotevamo.



 Vendar se marsikaj ne izide oziroma ne gre po predvidenih načrtih. Zato začnemo prvotni načrt spreminjati s tem, da prilagajamo situacijo danim razmeram skladno z možnostmi. To pomeni, da aktivnosti, ki bi morale biti v vrstnem redu začnemo prelagati, pogosto opravljati pospešeno. Postopoma se stvari zapletejo v tolikšni meri, da zadevo več ne obvladujemo. Najbolje bi bilo, da bi srce razumeli preko omejitev obremenitve. Vendar velikokrat raje iz raznih razlogov vztrajamo, posledično pa težave zgolj kopičimo. Dokler to počnemo nekaj dni je vse v najlepšem redu, ko začnemo obremenjevanje vleči v nedogled vstopimo v začaran krog. Najbolj pomembno pri vseh takšnih in podobnih težavah je, da se zavedamo pomena, ki ga ima srce. Ovira, ki pri mnogih osebah ob tem stoji je strah, da stvari ne bodo opravljene. Primer kako napačno je takšno razmišljanje nam kažejo naprave, ki nam dnevno lajšajo opravila. Podobno kot mi imajo optimalne in maksimalne obremenitve. V primeru, da iz takega ali drugačnega razloga funkcij ne zmorejo več izvajati, se delovanje ustavi iz varnostnih razlogov. Ker smo napravi ukazali izvesti več kot jih je sposobna izvesti, se po varnostnem protokolu ustavi. Kar pomaga je, da ga ponovno zaženemo, s tem se vrne na izhodišče, stvari spet tečejo po utečenih tirnicah.

Podobno bi moral človek razumeti srce. Zmanjšanje obremenitve ni lenoba ali karkoli podobnega, ampak zgolj upoštevanje obremenitev za boljše opravljanje aktivnosti. V primeru, da tega ne storimo zgolj vztrajamo v slabših rezultatih. Zato je bolje, da srce bodisi optimalno obremenjujemo ali krepimo. Zavedati se moramo trajnejših težav, ki jih srce in njegovo prekomerno obremenjevanje lahko sproži.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/29/iz_narave_za_srce_in_ozilje/

torek, 17. maj 2016

Mojedelo com, pomen informacij

Mojedelo com je mesto, kjer so doma koristne informacije s trga dela. Informacije na portalu mojedelo com danes uporabniku koristijo takrat, ko jih razume. V primeru iskanja zaposlitve to predvsem pomeni, da smo sposobni postaviti se v kožo delodajalca oziroma njegovega predstavnika, ki na portalu objavlja prosta delovna mesta. Iskanje zaposlitve s tem dobi čisto novo dimenzijo. Na portalu mojedelo com razpisana prosta delovna mesta v tem primeru kandidat ne ocenjuje zgolj po zapisanem, ampak je sposoben pogledati širše.




 Pogledati ožje v tem primeru pomeni, da vse aktivnosti oblikujemo po tistem, kar je zapisano v zaposlitvenem oglasu na portalu mojedelo com. Širši pogled pa se zaveda, da za tem oglasom stoji določena potreba po kadrih, želja delodajalca po konkurenčnosti in podobni podjetniški motivi. Zato takrat, ko iščemo delo na straneh portala mojedelo com, velja poznati tudi panogo, stroko v lokalnem, še bolje pa regionalnem ali celo globalnem okvirju. Ko imamo vse te informacije, jih moramo razumeti ter v postopku kandidiranja to tudi prestaviti. To lahko storimo pisno ali ustno. Pisno možnost nam nudi prošnja za delo, ustno pa razgovor, ki se opravi z delodajalcem oziroma njegovim predstavnikom. Prošnja za delo je skupek vse potrebne dokumentacije s katero se uradno kandidira. Primeri se najdejo na portalu mojedelo com. Pri vsakem kandidiranju je potrebno biti čim bolj naraven in neposreden. Kar na kratko pomeni, bodimo to kar smo in se ne skušamo narediti za nekaj kar bi bilo všečno, vendar brez vsakršne osnove. Informacije pridobimo, si jih poizkušamo po najboljših močeh zapomniti, potem pa jih po najboljših močeh tudi predstavimo v postopku kandidiranja.

Najverjetneje bo to razgovor, za katerega nam bo sporočen termin . Pri razgovoru bodimo pozorni, da ne segamo preko svojih sposobnosti, v želji, da naredimo čim boljši vtis. Ker s tem lahko sami sebi povzročimo nevšečnosti. Mojedelo com je sodoben zaposlitveni portal.

http://mojazaposlitev.si/

Skladi, naložba vlagateljev

Skladi so skupna naložba več vlagateljev. Vsak vlagatelj vloži vanje določen del premoženja, skladi nato trgujejo na borzi. Banka skrbnica nudi osnovo, saj delujejo na njenem bančnem računu. Preko tega se izvajajo vplačila in izplačila iz tega bančnega računa. V osnovi so skladi oblika naložb, ki temelji na predhodnem nakupu delnic, njihovo vsebino pa predstavljajo zelo različni nakupi. Praktično je v njih združeno veliko možnosti naložb na trgu. To so lahko delnice, obveznice, surovine ter druge oblike naložb.



Premoženje, ki ga predstavljajo posamezni skladi se nato razdeli na enote, kupec pa z njenim nakupom pridobi točno določene pravice. Pred tem mora vplačati tudi vstopno provizijo. Tako provizijo kot enoto mora naložbenik vplačati po določeni vrednosti. Vrednost enote iz katere so sestavljeni posamezni skladi se nato na borzi spreminja, odvisno seveda od dogajanja na njej. Spreminja se lahko praktično vsak dan trgovanja na borzi ter drugih dogajanj na njej, razlike so predvsem od oblike. Obstajajo obvezniški, delniški, mešani in indeksni vzajemni skladi. Obveznice in delnice imajo zelo različno naravo, to gre pričakovati tudi pri skladih, razlika med investicijami v delnice in obveznice pa je možnost razpršitve. V primeru, da imamo več delnic različnih izdajateljev združene v enoto, to pomeni manjšo izpostavljenost na padec vrednosti enega posameznega izdajatelja. Če bi se investitor odločil za investicijo v tega vlagatelja, bi bil padec cene bistveno večji. V tem primeru pa je padec manjši, saj ga ublažijo druge delnice oziroma stanje vednosti drugih izdajateljev.

Vsekakor pa tveganje obstaja, zato je za investitorje, ki ga ne želijo bolj primeren obvezniški vzajemni sklad. Investicije se lahko tudi bolj specifično določijo z izbiro posameznega sklada. Tako lahko investitor izbere naložbo v določeno geografsko področje. Kar z vedenjem aktualnih in splošnih lastnosti pomeni izbrati z določenim realnim pričakovanjem. Skladi so možnost dobre naložbe, ki jo je moč izbrati po številnih ponudbah in osebnih kriterijih.

http://varcevalnica.alta.si/zakaj-varcevanje-v-skladih

Zdravstveno zavarovanje za študente, kakovostno varovanje zdravja

Zdravstveno zavarovanje za študente je kakovostno varovanje zdravja Varovanje zdravja, ki je bistvo, ki predstavlja zdravstveno zavarovanje za študente. Vsak človek skrbi za svoje zdravje, to mu zagotavlja osnovne življenjske možnosti. Danes je organizirano zdravstvo pomembna sestavina sodobnega življenja. Slednja je v našo zavest prišla postopoma, pomemben premik iz starega na sodoben način razmišljanja je prinesel napredek. Z njim ni napredovalo vse, kar je pozitivno, ampak so se kot posledica pojavili učinki.



Tako je nastala večja potreba po zdravstvenih storitvah, pripomočkih in zdravilih. V tem duhu je zdravstveno zavarovanje za študente pomembna pridobitev, ki osebam zagotavlja varovanje zdravja na dostopen in kakovosten način. Pomembna dodana vrednost je v možnosti odločanja. Zavarovanci niso primorani sprejeti eno samo odločitev, ampak lahko izberejo več možnosti. Izbrali bodo tisto zdravstveno zavarovanje za študente, ki jim je najbolj ustrezno, med vsemi ponudbami bodo izvedli selekcijo. Sistem zdravstvene oskrbe že nekaj časa deluje na dveh različnih osnovah s strani prispevka zavarovanca. Ena osnova je obvezna, druga je prostovoljna. Pri obvezni zavarovanec nima izbire, pri drugi pa lahko izbere med več ponudbami. Tako je lahko izbira prilagojena raznim osebnim zahtevam. Te so lahko v večji ali manjši meri različne v primerjavi z drugimi. Izbira je v vzorcih velikokrat podobna drugim podobnim odločitvam. Največkrat zaupamo ponudniku, ki nam nudi najboljše zdravstveno zavarovanje za študente po naših kriteriji. Na področju zavarovalništva je to lahko ista zavarovalnica ali isti agent.

Prednosti so v tem primeru povezane z odločitvami iz preteklosti. Vemo, da nam bo zdravstveno zavarovanje za študente prineslo na kratko povedano obljubljeno, iz preteklosti pa vemo, da ponudnik drži besedo ter se na obljube lahko zanesemo. Ta lastnost je zelo pomembna, ne le na področju zavarovalništva, ampak tudi na številnih drugih področjih našega vsakdanjik. Zdravstveno zavarovanje za študente je v sodobnem času zelo modra in načinu življenja primerna odločitev.

nedelja, 15. maj 2016

Bolečine v mišicah, možica vzrokov

Bolečine v mišicah nastanejo zaradi množice vzrokov . Človeški organizem je zelo sposoben in sofisticiran stroj. O tem govorijo številna dejstva, katerih se na žalost niti ne zavedamo. Primer so bolečine v mišicah, ki nastanejo iz različnih vzrokov. Nekaj jih je povezanih direktno, druge pa so posreden zank za napake. Mišična vlakna tako kot drugi deli telesa so povezani z možgani, z njimi uravnavamo celotno telo.



Uravnavanje lahko poteka na različne načine, ena od možnosti je uravnavanje preko prejetih informacij. Organizem možganom pošlje informacijo o napakah na različne načine. Tako so informacije tudi bolečine v mišicah, ki majo kot rečeno številne vzroke. V primeru, da so bolečine povezane z preobremenitvijo, lahko pri zmanjšanju težav uporabimo sposobnost lastnega organizma. Pri vsaki aktivnosti imamo sposobnost zaznavanja, informacije se pošiljajo možganom, ti pa dogajanje nadzirajo ter po potrebi ukrepajo. Sklepi in vezi, so lahko preobremenjene. Razlogov za bolečine v mišicah kot posledice pa je več. Gibanje lahko povzroči obrabljenost vezi, pri tem pa velja pomisliti na kompleksnost organizma. Obrabljenost je lahko posledica pretirane aktivnosti, lahko pa je aktivnost nepravilna. Ena od pogostih težav za bolečine v mišicah je slaba priprava, lahko pa tudi premajhen počitek. Problem teh težav je v tem, da se jih ljudje ne zavedamo. Priprava zahteva ogrevanje mišic pred obremenitvijo. Mnogi s tem odpravijo bolečine v mišicah. Počitek je prav tako pomemben, saj se telo s tem regenerira.

 Kar z drugo besedo pomeni, da se obnovijo sposobnosti. To pa ne pomeni nujno le poležavati, lahko nam koristi aerobna aktivnost. Gre za aktivnost, ki ni pretirana, vsebuje pa koristno gibanje. Z njo pospešujemo cirkulacijo krvi, s tem pa pospešimo regeneracijo. Ob predpogoju, da gre za lažjo obremenitev. Velikokrat pomaga tudi sprememba obremenitve. Tako lahko izmenjaje izvajajo dve različni športni aktivnosti. Bolečine v mišicah v tem primeru izginejo, ker obremenjujejo drugačen sklop mišic.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/sklepi/38/osteoartroza_in_bolecine_v_sklepih/

četrtek, 5. maj 2016

Slovenj Gradec, urbana tradicija

Slovenj Gradec je središče Koroške tradicionalne pokrajine. Nastalo je ob reki Mislinj, v kolini med Pohorjem in Uršljo Goro. Slovenj Gradec je upravno, kulturno in prometno središče Mislinjske doline. Umeščen je v zeleno kotlino, katero obdajata Pohorje ter Uršlja goro. Poznamo jo tudi pod imenom Plešivec, gre pa za skoraj tisoč sedemsto metrov visok osamelec, ki predstavlja mogočni vzhodni zaključek gorske verige Karavanke. Območje mesta Slovenj Gradec je bilo obljudeno že v starejših obdobjih zgodovine, po njem je potekala prometnica, ki je povezovala osrednjo Slovenjo s Celovško kotlino.



http://www.mojaobcina.si/slovenj-gradec/

Strateške točke so menjavale lastnike, spreminjale podobe in se prilagajale spremembam časa. V času Rima je tod stala poštna postaja Colatio, njene temelje so osnovali keltizirani Iliri. Ob koncu enajstega stoletja je območje nadzoroval grad, stal je na strateškem mestu na današnjim Starim trgom. Velja za eno najstarejšo bivalno utrdbo na slovenskem Štajerskem. Grad je skozi čas menjaval lastnike, ti so območje urejali po svoje. Pomemben za razvoj mesta je bilo obdobje vojvode Bertolda III. Andeškega, ki je naselbino umestil med tri potoke Mislinjo, Sohodolnico in Homščico. V tem obdobju je Slovenj Gradec dobil tržne pravice. Pomembno je tudi obdobje prehoda posesti v roke oglejski patriarhov, v katere pridobi mestne pravice. Za časa Habsburžanov v trinajstem stoletju je nastalo mestno obzidje, ki je razmejevalo srednjeveški Slovenj Gradec z okolico. Njegov namen je bila obramba meščanstva, plemstva in obrtnikov.

Danes je mogoče obzidje opazit za Meškovo, Ozko ulico in Cankarjevo ulico. Mojstri umetnostne obrti so pomemben pečat pustili v času zrelega baroka, danes krasijo cerkev svete Elizabete. Predstavlja pomemben del starega mestnega jedra, ki ohranja srednjeveško obliko, podobe zgradbe pa dajejo podobo devetnajstega stoletja. V središču mesta Slovenj Gradec se nahajajo vse pomembne kulturne institucije. Bogastvo naravne dediščine sredi katerega je umeščen Slovenj Gradec, ponuja obiskovalcem številne možnosti odkrivanja bližnje in daljne okolice.