torek, 17. maj 2016

Skladi, naložba vlagateljev

Skladi so skupna naložba več vlagateljev. Vsak vlagatelj vloži vanje določen del premoženja, skladi nato trgujejo na borzi. Banka skrbnica nudi osnovo, saj delujejo na njenem bančnem računu. Preko tega se izvajajo vplačila in izplačila iz tega bančnega računa. V osnovi so skladi oblika naložb, ki temelji na predhodnem nakupu delnic, njihovo vsebino pa predstavljajo zelo različni nakupi. Praktično je v njih združeno veliko možnosti naložb na trgu. To so lahko delnice, obveznice, surovine ter druge oblike naložb.



Premoženje, ki ga predstavljajo posamezni skladi se nato razdeli na enote, kupec pa z njenim nakupom pridobi točno določene pravice. Pred tem mora vplačati tudi vstopno provizijo. Tako provizijo kot enoto mora naložbenik vplačati po določeni vrednosti. Vrednost enote iz katere so sestavljeni posamezni skladi se nato na borzi spreminja, odvisno seveda od dogajanja na njej. Spreminja se lahko praktično vsak dan trgovanja na borzi ter drugih dogajanj na njej, razlike so predvsem od oblike. Obstajajo obvezniški, delniški, mešani in indeksni vzajemni skladi. Obveznice in delnice imajo zelo različno naravo, to gre pričakovati tudi pri skladih, razlika med investicijami v delnice in obveznice pa je možnost razpršitve. V primeru, da imamo več delnic različnih izdajateljev združene v enoto, to pomeni manjšo izpostavljenost na padec vrednosti enega posameznega izdajatelja. Če bi se investitor odločil za investicijo v tega vlagatelja, bi bil padec cene bistveno večji. V tem primeru pa je padec manjši, saj ga ublažijo druge delnice oziroma stanje vednosti drugih izdajateljev.

Vsekakor pa tveganje obstaja, zato je za investitorje, ki ga ne želijo bolj primeren obvezniški vzajemni sklad. Investicije se lahko tudi bolj specifično določijo z izbiro posameznega sklada. Tako lahko investitor izbere naložbo v določeno geografsko področje. Kar z vedenjem aktualnih in splošnih lastnosti pomeni izbrati z določenim realnim pričakovanjem. Skladi so možnost dobre naložbe, ki jo je moč izbrati po številnih ponudbah in osebnih kriterijih.

http://varcevalnica.alta.si/zakaj-varcevanje-v-skladih

Ni komentarjev:

Objavite komentar