ponedeljek, 23. maj 2016

Bruto neto, kadrovska dilema

Bruto neto je pogosta kadrovska dilema . Znana je od nekdaj, praktično je bruto neto dilema spremljevalka človeštva od najstarejših časov. Sodobni časi je v osnovi niso v ničemer spremenili, skozi čas do danes so se zgolj množila in kopičila orodja, ki jo lahko bolje odpravijo. Nagrada zaposlenemu za opravljeno delo je bila vedno točka razhajanja.



V neurejenih in neuspešnih delovnih okoljih toliko bolj. V urejenih okoljih, ki tudi hitreje napredujejo vedo, da bruto neto dilema pomeni možnost motivacije. Zaposleni, ki bo primerno nagrajen, bo lahko samostojno poskrbel za večjo storilnost, znal bo predlagati izboljšave samostojno, delodajalcu bo razkril podrobnosti, katere sam ne bo mogel nikoli spoznati brez tuje pomoči. Zato bruto neto dilema v teh okolji pomeni dodano vrednost, ki se v širšem pomenu izkaže v splošno dobrih poslovnih rezultatih. Zato je tudi prav, da če je le mogoče, brezposelni najde takšno okolje. Kar seveda ni enostavno, saj si tako delovno okolje želimo praktično vsi. Obratno bruto neto v okoljih, ki niso urejena in ne dajejo dobrih poslovnih rezultatov obstajajo številne težave. V večini primerov se izkažejo v neustrezni nagradi zaposlenemu za opravljeno delo, ta pa svoje nezadovoljstvo prenese na rezultate dela. Ti so slabši, splošni poslovni uspeh preprosto ne more biti boljši. problem bruto neto se lahko širi tudi na druge zaposlene ali množico zaposlenih. In imamo posledično temu primeren poslovni rezultat. Dilemo lahko zaposleni reši tudi sam na več načinov. V prvi vrsti se mora zavedati svojih sposobnosti ter tudi omejitev.

Največ besede ima takrat, ko lahko samostojno izvede storitev ali izdela izdelek, tega pa je mogoče tržiti. Bolje kot ga je moč tržiti, bolj upravičena je njegova zahteva po nagradi. Če oseba tako razmišlja in se trudi v tej smeri lahko pričakuje večjo možnost dobre nagrade. Bruto neto dilema je lahko motivacija zaposlenega k izboljševanju sposobnosti.

http://www.mojazaposlitev.si/blog/Kako-preracunam-bruto-in-neto-placo-326.php

Ni komentarjev:

Objavite komentar