nedelja, 15. maj 2016

Bolečine v mišicah, možica vzrokov

Bolečine v mišicah nastanejo zaradi množice vzrokov . Človeški organizem je zelo sposoben in sofisticiran stroj. O tem govorijo številna dejstva, katerih se na žalost niti ne zavedamo. Primer so bolečine v mišicah, ki nastanejo iz različnih vzrokov. Nekaj jih je povezanih direktno, druge pa so posreden zank za napake. Mišična vlakna tako kot drugi deli telesa so povezani z možgani, z njimi uravnavamo celotno telo.



Uravnavanje lahko poteka na različne načine, ena od možnosti je uravnavanje preko prejetih informacij. Organizem možganom pošlje informacijo o napakah na različne načine. Tako so informacije tudi bolečine v mišicah, ki majo kot rečeno številne vzroke. V primeru, da so bolečine povezane z preobremenitvijo, lahko pri zmanjšanju težav uporabimo sposobnost lastnega organizma. Pri vsaki aktivnosti imamo sposobnost zaznavanja, informacije se pošiljajo možganom, ti pa dogajanje nadzirajo ter po potrebi ukrepajo. Sklepi in vezi, so lahko preobremenjene. Razlogov za bolečine v mišicah kot posledice pa je več. Gibanje lahko povzroči obrabljenost vezi, pri tem pa velja pomisliti na kompleksnost organizma. Obrabljenost je lahko posledica pretirane aktivnosti, lahko pa je aktivnost nepravilna. Ena od pogostih težav za bolečine v mišicah je slaba priprava, lahko pa tudi premajhen počitek. Problem teh težav je v tem, da se jih ljudje ne zavedamo. Priprava zahteva ogrevanje mišic pred obremenitvijo. Mnogi s tem odpravijo bolečine v mišicah. Počitek je prav tako pomemben, saj se telo s tem regenerira.

 Kar z drugo besedo pomeni, da se obnovijo sposobnosti. To pa ne pomeni nujno le poležavati, lahko nam koristi aerobna aktivnost. Gre za aktivnost, ki ni pretirana, vsebuje pa koristno gibanje. Z njo pospešujemo cirkulacijo krvi, s tem pa pospešimo regeneracijo. Ob predpogoju, da gre za lažjo obremenitev. Velikokrat pomaga tudi sprememba obremenitve. Tako lahko izmenjaje izvajajo dve različni športni aktivnosti. Bolečine v mišicah v tem primeru izginejo, ker obremenjujejo drugačen sklop mišic.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/sklepi/38/osteoartroza_in_bolecine_v_sklepih/

Ni komentarjev:

Objavite komentar