ponedeljek, 30. maj 2016

Borza, tržnica vrednostnih papirjev

Borza je finančna ustanova , ki omogoča trgovanje z vrednostnimi papirji. Vsem, ki jih prodaja ali nakup vrednostnih papirjev zanima borza zagotavlja ustrezno infrastrukturo. Ne moremo si namreč predstavljati, da bi vrednostne papirje kupovali in prodajali kjerkoli. Tako kot si nakup in prodajo drugega blaga ali storitev ne predstavljamo kjerkoli.



Ključna zahteva pri trgovanju z vrednostnimi papirji je, da borza omogoča organizirano, pregledno, likvidno, učinkovito ter varno trgovanje . Organizirano trgovanje pomeni, da lahko kupci kot prodajalci lahko uveljavijo svojo naložbeno željo na urejen način. Gre za podobno organiziranost, kot je značilna za druge nakupe oziroma prodajo. Tako ne moremo določenega blaga ali storitve prodati prosto po Prešernu, ampak moramo izbrati organiziran način, ki upošteva vse zakone, predpise ter poslovne in druge standarde. Pregledno trgovanje pomeni, da imajo kupci in prodajalci, tako dejanski, kot bodoči ter vsi zainteresirani pregled nad dogajanjem. Kupci in prodajalci so dejanski in bodoči. Dejanski kupci in prodajalci so tisti, ki vrednostne papirje dejansko kupijo oziroma prodajajo. Bodoči kupci in prodajalci pa so tisti, ki jih borza zanima kot možna naložba. Nakup ali prodajo nameravajo izvesti v bližnji prihodnosti, zato jih aktualno gibanje zanima. Pomembno zanje je predvsem gibanje cen, promet določenih vrednostnih papirjev, vpliv aktualnih dogodkov v panogi, med konkurenti, v državi, regiji ali globalno, ter na splošno razpoloženje, ki ga izraža borza na trgovalni dan. Likvidno trgovanje pomeni, da je možno na enostaven način določen vrednostni papir prodati ali kupiti oziroma vrednostni papir enostavno zamenja lastnika.

Podobno velja za učinkovitost, le da je pri tem za razliko od likvidnosti pomembno uresničenje širšega kroga zahtev. Varno trgovanje borza zagotavlja s spoštovanjem zakonov in pravil trgovanja. Ker gre za vsote, ki vlagateljem veliko pomenijo je pomembno, da vsak udeleženec dobi natančno tisto kar mu pripada. Borza je v vsakem gospodarskem okolju zelo pomemben dejavnik in pokazatelj aktualnega stanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar