četrtek, 5. maj 2016

Slovenj Gradec, urbana tradicija

Slovenj Gradec je središče Koroške tradicionalne pokrajine. Nastalo je ob reki Mislinj, v kolini med Pohorjem in Uršljo Goro. Slovenj Gradec je upravno, kulturno in prometno središče Mislinjske doline. Umeščen je v zeleno kotlino, katero obdajata Pohorje ter Uršlja goro. Poznamo jo tudi pod imenom Plešivec, gre pa za skoraj tisoč sedemsto metrov visok osamelec, ki predstavlja mogočni vzhodni zaključek gorske verige Karavanke. Območje mesta Slovenj Gradec je bilo obljudeno že v starejših obdobjih zgodovine, po njem je potekala prometnica, ki je povezovala osrednjo Slovenjo s Celovško kotlino.



http://www.mojaobcina.si/slovenj-gradec/

Strateške točke so menjavale lastnike, spreminjale podobe in se prilagajale spremembam časa. V času Rima je tod stala poštna postaja Colatio, njene temelje so osnovali keltizirani Iliri. Ob koncu enajstega stoletja je območje nadzoroval grad, stal je na strateškem mestu na današnjim Starim trgom. Velja za eno najstarejšo bivalno utrdbo na slovenskem Štajerskem. Grad je skozi čas menjaval lastnike, ti so območje urejali po svoje. Pomemben za razvoj mesta je bilo obdobje vojvode Bertolda III. Andeškega, ki je naselbino umestil med tri potoke Mislinjo, Sohodolnico in Homščico. V tem obdobju je Slovenj Gradec dobil tržne pravice. Pomembno je tudi obdobje prehoda posesti v roke oglejski patriarhov, v katere pridobi mestne pravice. Za časa Habsburžanov v trinajstem stoletju je nastalo mestno obzidje, ki je razmejevalo srednjeveški Slovenj Gradec z okolico. Njegov namen je bila obramba meščanstva, plemstva in obrtnikov.

Danes je mogoče obzidje opazit za Meškovo, Ozko ulico in Cankarjevo ulico. Mojstri umetnostne obrti so pomemben pečat pustili v času zrelega baroka, danes krasijo cerkev svete Elizabete. Predstavlja pomemben del starega mestnega jedra, ki ohranja srednjeveško obliko, podobe zgradbe pa dajejo podobo devetnajstega stoletja. V središču mesta Slovenj Gradec se nahajajo vse pomembne kulturne institucije. Bogastvo naravne dediščine sredi katerega je umeščen Slovenj Gradec, ponuja obiskovalcem številne možnosti odkrivanja bližnje in daljne okolice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar