sobota, 28. maj 2016

Kolesarstvo, izlet ali trening

Kolesarstvo je poučno gibanje . Poučno je kolesarstvo, ker okolica okrog nas nikoli ni enaka, če se odpravimo na daljša potovanja pa je tudi veliko novega. Zdravo gibanje je zaradi posebnega prispevka zdravju. Znano je, da kolesarstvo izboljšuje predvsem pljuča rekreativca, posledično se izboljšuje prekrvavitev, oskrba organizma s kakovostno krvjo je boljša, oseba se enostavno povedano boljše počuti.



Tega boljšega počutja seveda ne gre pričakovati čez noč, potrebno je računati z vsaj mesecem dni intenzivnega ukvarjanja. To velja za kolesarstvo, pri katerem se znojimo ter po nastopu čutimo utrujenost in potrebo po regeneraciji. Vse ostalo je bolj kot ne izlet, zato v tem primeru tudi izrazito boljšega počutja ne gre pričakovati. Izboljšave bodo minimalne, vsekakor pa tudi takšno zelo nizko intenzivno kolesarstvo pomeni boljšo izbiro kot sedenje pred televizorjem oziroma druge oblike lenarjenja. Zelo pomembno je, da se odločimo izbrati modro. Če želimo imeti izrazito boljše počutje je potrebno v kolesarstvo vložiti veliko truda, obratno je vse skupaj izlet ter temu primerno lahko računamo z doseženim. Nič ni narobe, če nam to ustreza, ne smemo pa v tem primeru čakati izrazite spremembe. Problem velikokrat nastane, ker ljudje ne razlikujejo izlet s kolesom od dobrega treninga. Izlet s kolesom imamo takrat, ko ni izrazitega napora kot so klanci. Izogibanje klancem in drugim večjim naporom je napaka vseh, ki mislijo, da bodo preslepili druge. V bistvu bodo preslepili sami sebe.

Zato je pomembno, da se naučimo odgovornega ravnanja do svojega zdravja. Če želimo zdravstvene, fiziološke in druge izboljšave, potem se je potrebno soočiti z znojem, bolečinami, raznimi poškodbami in podobnim. Druge poti praktično ni oziroma je zavajanje samega sebe. V začetku se bo treba truditi in preganjati same sebe, v nadaljevanju nam bo zlezel šport pod kožo, sami bomo želeli gibanja na kolesu. Kolesarstvo je lepa aktivnost, ki lahko zelo izboljša naše počutje in zdravje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar