četrtek, 29. december 2016

Kako optimizirati spletno stran, sodobna stvarnost


Kako optimizirati spletno stran je način izboljšanja Sodobni obisk spleta se velikokrat vrši preko spletnega iskalnika, kako optimizirati spletno stran je z njim povezana aktivnost. Spletni iskalniki uporabnikom omogočajo izpis zadetkov preko vnosa ključnih besed. To so besede, ki predstavljajo iskano v besedi ali več besedah. Uporabljene so lahko črke, številke, besede, letnice ter različne druge oblike ključnih besed. Vprašanje kako optimizirati spletno stran se osredotoča na ključne besede, ki jih uporabniki v procesu iskanja uporabljajo. Zadetki so razvrščeni po določenem zaporedju, načeloma so za obiskovalce najbolj zanimivi najvišje uvrščeni zadetki. Vendar prihaja do odklonov, saj so najvišje razvrščeni zadetki v nekaterih primerih tudi nezaželeni oziroma manj zaželeni. Uporabniki z vsakim novim iskanjem pridobivajo izkušnje, te pa niso vedno pozitivne. Zato se vprašanje kako optimizirati spletno stran osredotoča tudi na spreminjanje navad uporabnikov ter na pridobivanje izkušenj z uporabo splet. Uporabniki z pridobivanjem spletnih izkušenj ter izkušenj z iskalniki, znajo ločiti ponujene rezultate med seboj brez obiska spletne strani. Zato se vprašanje kako optimizirati spletno stran fokusira tudi na ločevanje ponujenih rezultatov, njihovo razvrščanje ter izbiro najbolj primernega rezultata. Veliko obiskovalcev in uporabnikov iskalnikov želi sveže informacije, kar pomeni selekcijo na podlagi časa nastanka informacije oziroma obdobja v katerem je bila informacija aktualna. Vprašanje kako optimizirati spletno stran se hočeš nočeš mora zavedati, da spletna sedanjost bistveno hitreje postane preteklost ter bistveno hitreje zastari. Uporabniki iskalnikov so zato vedno bolj zainteresirani za ločevanje med novim, starejšimi ter zastarelimi rezultati iskanja. Rezultat iskanja z vsebino iz preteklega desetletja je velikokrat zastarel, predvsem ob iskanju svežih informacij. Izjema so iskanja, ki so usmerjena v starejša časovna obdobja. Vendar to uporabniki velikokrat tudi izrecno zahtevajo, ter pri izpisu ključnih besed tudi nedvoumno izrazijo. Kako optimizirati spletno stran je dinamična aktivnost, ki mora upoštevati tudi spreminjajoče se navade in izkušnje spletnih uporabnikov.

https://www.red-orbit.si/storitve/optimizacija-spletnih-strani

sreda, 28. december 2016

Tek, gibanje je življenje


Tek je gibalna aktivnost , ki nam lahko spremeni življenje. Statistika pravi, da se skoraj polovica Slovencev premalo aktivno giblje. Vzroki so različni, praktično jih je toliko kolikor imamo neaktivnih ali skromno aktivnih rekreativcev. Velik del te populacije je zadnjič organizirano izvajalo telesno vadbo v okviru šolskega programa. Tek sicer izvajamo v izjemnih primerih, vendar redko. Gibanje poskrbi za pospešeno delovanje organizma ter skrbi za izboljševanje zdravja . Učinki seveda niso vidni čez noč, ne smemo računati na spremembe z tednom dni redne vadbe. Redna vadba in gibanje morata postati del našega življenja, v svoj urnik ju moramo uvrščati tako samoumevno kot prehranjevanje ali spanje. Tek za človekovo zdravje prinaša izboljšanje telesnega in duševnega počutja. Nadalje se zmanjša ogroženost za pojav bolezni srca in ožilja, debelosti, visokega krvnega tlaka, osteoporoze, sladkorne bolezni, debelosti, manj je tveganja za možgansko kap. Nadalje ima gibanje dobre učinke za vse, ki imajo težave z preveliko telesno težo, vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov, zmanjšuje stres, tesnobo, osamljenost, depresijo ter na kratko izboljša kakovost življenja. Kako to doseči je seveda dobro in zahtevno vprašanje, predvsem je priporočijo začeti postopoma. Za začetek se lahko večkrat odpravimo peš ali s kolesom po opravkih, za katere smo sicer potrebovali avto ali javni prevoz. In to ponavljani konstantno na dnevni ravni. Nekajkrat na teden si velja izbrati določeno športno aktivnost, ki jo opravljamo redno in intenzivno. To je recimo tek, ki ga izvajamo trikrat tedensko v intenzivnosti pa sledimo navodilom za pripravo na maraton. Seveda prvič ne bomo nastopili ne celotne, niti polovične razdalje, za cilj si lahko izberemo tek na krajše razdalje. Od nekaj kilometrov do približno deset kilometrov je za popolne začetnike povsem dovolj velik izziv. Tek je zgolj za primer, izberemo lahko kateri koli drugi šport v podobni intenzivnosti oziroma resnosti vadbe. Tek je lahko začetek boljšega življenja.

Več

ponedeljek, 26. december 2016

Mobilna telefonija spreminja navade


Mobilna telefonija vpliva na kakovost življenja . V sodobnem svetu je mobilna telefonija dosegljiva vsakdanja praksa , omogoča nam izboljševati življenje. Z mobilnim telefonom lahko praktično povsod komuniciramo s poljubno osebo, ki ima mobilni telefon. S tem prihranimo pot, čas in stroške, ki bi bili sicer potrebni za komunicirane z isto osebo brez uporabe mobilnega telefona. S tem je mobilna telefonija prihranila marsikatere skrbi in težave, ki so bile v preteklosti prisotne. V sodobnem času pa je mobilna telefonija tudi napredovala. preko mobilnega telefona ni mogoče zgolj glasovno komunicirati ali komunicirati preko pošiljanja sporočil. Telefoni so postali pametni, praktično so postali žepni prenosni računalniki z možnostjo uporabe klasičnih funkcij mobilnega telefona. To je telefoniranje in pošiljanje sporoči. Zato je danes mobilna telefonija naprednejša ter omogoča izkušnjo uporabe funkcij računalnika z možnostjo številnih dodatnih funkcij. Tako danes mobilna telefonija omogoča tudi slikanje, ustvarjanje video vsebin ter številne druge funkcije. Danes tako lahko odpis dogodka pospremimo s slikovnim materialom ter video vsebinami. Opis dogodka postane prednost realnosti iz preteklosti v prihodnost. Uporaba je preprosta, zahteva pa nekaj vaje ter prakse. Slikanje slikovnega materiala in ustvarjane video vsebin je enostavno ter hkrati zahtevno za bolj zahtevne. Za slike in video vsebine še vedno veljajo stara železna pravila o tem, kako morajo biti ustvarjene. Seveda je lahko mobilna telefonija poljubno uporabljena, slikamo kakor hočemo ter lahko poljubno ustvarjamo video vsebine. Vendar je potrebno pri tem imeti v mislih, da s tem ne prikazujemo drugim ljudem zgolj slike in video vsebine, ampak tudi svoje znanje njihovega ustvarjanja. Slika je lahko umetniško ali vrhunsko delo, lahko pa ima napake. Ustvarjeno sliko lahko prenesemo v stvarno obliko ter jo imamo dolgo vrsto let za spomin. Lahko pa je slabe kvalitete in je omejeno uporabna. Mobilna telefonija je zato danes zelo pripomogla k izboljšanju življenja, če seveda znamo pravilno uporabljati mobilne naprave.

https://www.t-2.net/mobilni-paketi

Obračun plače, osnova za ocenjevanje


Obračun plače je ocenjevalna osnova . Za obračun plače danes obstajajo računalniški programi , spletne strani ter druge dostopne možnosti. Izvedba zahteva zgolj nekaj osnovnega znanja uporabe računalniške tehnologije ter ustrezne podatke. Bolj kot so podatki natančni in resnični, bolj kakovosten bo obračun plače. O kakovosti odloča tudi število postavk, ki jih lahko razumemo kot spremenljivke. Vendar gre velikokrat za podrobnosti, katere ne vplivajo bistveno na spremembo rezultatov. Največ sprememb za obračun plače prinašajo osnovne postavke, kot so osnova, prispevki, olajšave, stroški in podobne osnovne postavke. Za dobro ocenjevanje je potrebno poznati predvsem postavke, ki najbolj vplivajo na obračun plače oziroma pridobljen rezultat. Te so pomembne predvsem pri primerjavi osebnih dohodkov dveh zaposlenih, ki na istem ali primerljivem delovnem mestu. Načeloma isto delovno mesto prinese razlike, ki jih obračun plače mora upoštevati. Te razlike prinesejo vzdrževani člani, delovna doba, prevoz na delo ter razne druge postavke. Z upoštevanjem teh razlik bomo dobili kakovosten obračun plače tudi z najbolj osnovnimi podatki. Ti podatki prinesejo pri celotnem znesku razlike, ki lahko predstavljajo desetino oziroma ustrezen odstotek pri celotnem obračunu. Brez upoštevanja teh razlik ocena ni kakovostna in praktično nima uporabne vrednosti. V skrajnih primerih ima tudi negativne posledice, ki se zgodijo preko raznih dodatnih aktivnostih. Osebni dohodek ima pomemben vpliv na zadovoljstvo na delovnem mestu, zaradi razlik pa lahko prihaja do negativnih posledic. V primeru dileme v svoj izračun, lahko za obračun plače zaprosimo strokovno osebo. Vsekakor bolje, kot se brez kakovostnega izračuna odločati za skrajne ukrepe. Nesporazumi prihajajo predvsem na relaciji delavec delodajalec ali med zaposlenimi. Kakovosten obračun plače je praktično nujen, ko se odločimo na za iskanje pravne pomoči ter drugih oblik pomoči. Pri iskanju pravne pomoči gre največkrat za nesporazume, možna kršenja obstoječe zakonodaje ter raznih drugih nepravilnosti. Obračun plače lahko izvedemo sami, lahko pa se odločimo za strokovno pomoč pri izračunu.

Več

nedelja, 25. december 2016

Savna za dva, priložnost za razvajanje


Savna za dva priložnost za prijetno razvajanje . Razvajanje savna za dva ponuja vsak dan, učinki so lahko glede na letni čas tudi bolj izraziti. Finska savna je ena od osnovnih ponudb, velja za najbolj znano ter globalno priljubljeno. Obiskovalci Term Zreče imajo poleg ega na voljo tudi parno savno ter infrardečo savno. Finska savna za dva ima v Termah zreče tudi kristalno ali barvno terapijo. V osnovi terapija poteka na temperaturi do devetdeset stopinj Celzija ter ob nizki zračni vlagi. Finska savna za dva je dobra za imunski sistem, saj se preko znojenja izločajo strupene in škodljive snovi iz telesa. Strupene in škodljive snovi v telo vnašamo preko slabega zraku, ki se nahaja v mnogih urbanih središčih. Poleg tega je zelo pomembno izločanje škodljivih snovi, ki so posledica stresa in hormonskih procesov. Z njihovim izločanjem savna za dva poskrbi za splošno boljše delovanje telesa. Finska savna je poleg tega priporočljiva oblika terapije za sproščanje mišic. Parna savna za dva je ena izmed najstarejših oblik prečiščevanja in sproščanja telesa. V Savna vasi Terme zreč sat dve parni savni, njene učinke dopolnjujejo pohorska zelišča. Učinke parna savna za dva zagotavlja na nižji temperaturi ter na višji relativni vlažnosti v primerjavi z finsko savno. Splošno znano je, da taka parna savna za dva pospešuje krvni obtok, zmanjšuje stres, blagodejno deluje na poškodbe, revmatična obolenja in artritis, velja pa tudi kot učinkovit način za zmanjšanje telesne teže. Tretja možnost v Savna vasi je infrardeča savna za dva, ki učinkuje z naravnimi vibracijami svetlobe. Na splošno postaja zelo priljubljena savna, saj ima do trikrat večje učinke kot druge savne. Ob žarčenju sproščena energija prodre globje pod kožo, ter vliva na pospešeno cirkulacijo krvi, znojenje ter druge funkcije človeškega telesa. Savna za dva je dobra ideja za časovno krajšo ali daljšo sprostitev ter učinkovito zdravju koristno terapijo.

Več

petek, 23. december 2016

Vreme Pohorje, prijetno bivanje


Vreme Pohorje zagotavlja prijetno bivanje . Prijetno bivanje vreme Pohorje zagotavlja skupaj okolico, ki je čudovito naravno okolje . Večinoma ga sestavljajo iglasti gozdovi, reka Dravinja ter številne druge naravne danosti. Dravinja je največji vodotok na tem območju, z vodnim bogastvom se napaja z vodnim bogastvom potokov jugovzhodnega Pohorja. Prisotnost človeka na tem okolju je dolga tisočletja, naravne danosti je spremenila v nekatere izjemne kulturne znamenitosti. Človek je že v preteklosti vreme Pohorje znal izkoristiti predvsem na južnem in jugovzhodnem obrobnem delu. Prisojne lege, primerni nakloni, lege na nižji nadmorski višini so omogočali razvoj sadjarstva in vinogradništva. Ob vodotokih je zgradil številne mine in žage. Že lep čas pa vreme Pohorje človek izkorišča tudi v turistične namene. Visoko ležeča območja so prijetna tako pozimi kot poleti. Pozimi je vreme Pohorje obiskovalcem prijetno zaradi obilice snežni padavin ter možnost smučarskih ter drugih aktivnosti. Sneg se na tem območju zadrži nekaj mesecev, kar omogoča dolgo zimsko sezono. Dodatna prednost je, da gre za območje v bližini večjih urbanih območji ter v bližini sodobnih prometnic. Lep dela prosti dan lahko vreme Pohorje pozimi popestri z aktivnostjo na snežnih površinah, kot so smučanje tek na smučeh ali borda nje. Lahko pa si omislimo zgolj sprehod po sneženi pokrajini. Znana zimsko rekreacijska središča so Rogla, Kope, Bolfenk, Bellevue, Areh, Trije Kralji, Ribniška koča. V poletnih mesecih je vreme Pohorje blagodejno zaradi višini primerno nižjih temperaturah ter svežini zraka. Tudi v poletnem času je možno za krajši ali daljši čas pobegniti v naravno ter si v njenem okolju nabrati nove moči za prihajajoče profesionalne ter druge izzive. Prijetno bivanje vreme Pohorje omogoča tudi v jesenskih in spomladanskih dneh, ko so na prostem verjetno najbolj ugodne razmere v celem letu. Takrat ni preveč vroče ter hkratni ni preveč hladno. Vreme Pohorje omogoča obiskovalcem, da se naužijejo svežega zraka.

http://www.rogla.eu/si/aktivnosti

četrtek, 22. december 2016

Atopijski dermatitis, bolezen kože

Atopijski dermatitis postaja vedno pogostejša kožna bolezen . Za atopijski dermatitis je značilno, da se simptomi bolezni pojavljajo na zelo različnih delih telesa v različnih starostnih obdobjih. Pojavnost je različna v izgledu ter prizadetih območjih, pogosta območja so obraz, lasišče ter drugi deli telesa. Pri dojenčkih se atopijski dermatitis lahko pojavi že nekaj mesecev po rojstvu, kaže se kot suha, srbeča in luskava koža. Na prizadetem mestu se lahko pojavi tudi izcedek, pogosto prizadeta mesta so lica, komolci, kolena in lasišče. V manjšem številu primerov atopijski dermatitis dojenčke stare od dva do tri mesece prizadene na predelu plenic. Pozornost je potrebno posvetiti vidnim znakom, saj so lahko zelo podobni.


Zavedati se je potrebno, da je področje plenic pri dojenčkih pogosto vlažno. To pa pomeni, da je vlažnosti področja primerno manj možnosti za nastali atopijski dermatitis. Otroci se s to kožno boleznijo soočimo preko izpuščaja, ki je suh in povzroča srbenje. V tem primeru otroška koža postane mestoma odebeljena ter usnjata. Najpogosteje se pojavi na kolenih in komolcih, na vratu, na zapestju, gležnjih ter na drugih mestih. Na splošno velja k težavam pristopiti previdno, ter ne ukrepati na pamet oziroma brezglavo. V vsakem primeru se velja posvetovati z zdravnikom ali drugim strokovnjakom, ko težavam nismo kos oziroma ne vemo kako ukrepati. Splošni znak za atopijski dermatitis je srbečica, vendar ima ta lahko tudi drug vzrok. Pri kožni bolezni je srbečica lahko zmerna, lahko pa je srbečica močnejša. Drugi splošno znani znak je vneta in občutljiva koža, vendar je tudi tu možnih več vzrokov. Tretji znak je izcedek iz kože, v nekaterih težjih primerih celo krvavitev. Pri odraslih se atopijski dermatitis kaže predvsem preko značilne zelo suhe in luskave kože ter neprestana srbečica na področju obraza ter telesa. Atopijski dermatitis je v velikem odstotku znana težava otrok, ki so stari do pet let.

Tukaj

torek, 20. december 2016

Oblačila, kultura oblačenja


Oblačila so kultura oblačenja določene večje ali manjše skupine ljudi. Človek oblačila nosi odkar se je začel zavedati njihovega pomena, nanje so vplivale vremenske razmere , podnebje, kultura ter razni drugi vplivi. Ljudje se po oceni primernosti oblačila in oblačenja tudi zelo razlikujemo. To lahko najbolje vidimo po svojih vrstnikih, svoji družbi, sodelavcih ali po raznih drugih ocenjevalnih vzorcih. Najbolj očitna razlika je, ko gre za izbiro ljudi istega statusa ter obleke za enake priložnosti. Nekaterim je pomembno, da so sproščeni in se dobro počutijo. Drugim je pomemben izgled ter temu primerno nič ne prepustijo naključju. Verjetno najboljša kombinacija so oblačila , ki se prilagajajo trenutnim potrebam. Za športne aktivnosti in druge podobne priložnosti bomo izbrali športna oblačila oziroma oblačila za prosti čas. So udobna izbira, v njih se počutimo dobro, varujejo nas pred negativnim vplivi iz okolice, velikokrat imajo tudi nekatere izredne tehnične lastnosti. Tak primer so športna tehnična oblačila, ki morajo izpolnjevati nekatere posebne zahteve. Pri izrazitejših gibalnih aktivnosti je tipična posebna zahteva odvajanje vlage ter zagotavljanje idealne telesne temperature. Poleg posebnih materialov je pri njih posebna tudi izvedba. Materiali so sposobni odvajati vlago na zunanjo stran, posebna izvedba pa so posebni dodatki za lažje odvajanje vlage ter temperature. To so razni zračniki, ki se nahajajo na najbolj izpostavljenih mestih. Takšna oblačila pa niso primerna za svečane in protokolarne priložnosti. Mnogim pa niti v drugih manj pomembnih priložnosti ni vseeno kako so oblečeni. Suknjič recimo se marsikomu zdi oblačilo namenjeno zgolj za svečane priložnosti. Vendar ga mnogi nosijo tudi ob nakupih, ko se družijo s prijatelji ter ob raznih drugih podobnih priložnostih. Izgled človeka se spremeni, družba in okolica si o taki osebi ustvari čisto drugačno mnenje, kot če bi bili bolj sproščeno oblečeni. Zato velja svojo garderobo dobro pregledati ter včasih izbrati tudi pozabljena oblačila nekje v kotu omare. Oblačila veliko povedo o osebi.

Več

Tekalna steza NordicTrack Commercial 1750

Tako tekalna steza NordicTrack Commercial 1750 kot tekalna steza NordicTrack Commercial 2450 uporabljata Autobreeze Workout Fans tehnologijo. Model 2450 je opremljen s tremi ventilatorji, model 1750 pa ima sistem z dvema. Inženirji pri NordicTrack hladilni sistem kalibrirajo do popolnosti, zato lahko uporabniki izkusijo najboljše. Hitrost ventilatorjev vas ne bo odpihnila s tekalne steze. Prav tako lahko prilagajate kot pihanja.



 iFit, splet in vadbe

 Da dohajata najnovejšo tehnologijo, obe tekalni stezi podpirata iFit z vsemi njegovimi lastnostmi. Če svoje tekalne steze povežete s spletom lahko raziskujete po vsem, kar nudi sistem iFit. Primer je na primer virtualni tek po eni izmed več tisoč svetovnih poti, ki so na voljo. Preprosto izberite lokacijo in video način bo prikazal krajino, kar omogoča Google Street view. Naprava bo prav tako prikazala virtualno pot.

 Tekmovalni posamezniki se lahko preko iFit prav tako povežejo z drugimi tekalnimi stezami in tako medsebojno tekmujejo v teku. Obe napravi prav tako prinašata vgrajene vadbene programe. Razlika je, da model 2450 nudi 40 programov, model 1750 pa le nekoliko manjšo številko; 38. Programe so zasnovali certificirani osebni trenerji.

Uporaba vadb omogoča, da trenirate svojo hitrost, izvajate intervalni tek, porabljate kalorije in dosegate cilje svojega srčnega utripa. Tako, kot je povsod, povezava s spletom prinaša neomejeno uporabo. S spletom povezan zaslon na dotik lahko uporabite za brskanje po spletu, preverjanje e-poštnih sporočil ali da – bog ne daj –celo dokončate svoje pisarniško delo. Vse to, medtem ko dosegate svoje dnevne vadbene cilje.

 Dimenzija 

 Nihče ni popoln in to velja tudi za tekalne steze. Če obstaja ena stvar, ki je napačna tako pri 1750, kot pri 2450 je to dimenzija. Njuno premikanje naokoli je bolečina, dobesedno. Najboljši način premikanja je, da se odločite, kam tekalno stezo postaviti preden jo sestavite, jo na mesto dostavite v delih ter jo tam sestavite.

ponedeljek, 19. december 2016

Bled, turizem z odliko


Bled je turistična odličnost ter slovenski prepoznavni simbol turizma. Mesto Bled je velikokrat turistična predstavitev Slovenije in njenega edinstvenega turizma širnem svetu. Turizem ima v mestu s slikovitim otokom tudi dolgoletno in bogato tradicijo, ob njem so si vile postavili mnogi kralji ter druga gospoščina, na obali jezera so drug za drugim rastli hoteli ter drugi turistični objekti. V začetku dvajsetega stoletja je veljal Bled za najlepše zdravilišče Avstro-Ogrskega cesarstva, ter je temu primerno vabil prestižne goste in vseh krajev cesarstva ter drugih krajev. Otok z jezerom je zgolj ena od znamenitosti, družbo mu dela grad na skali ter številne druge znamenitosti. Bled je zaradi zimzelene podobe z otokom velikokrat zapostavljen, saj slednji velikokrat ekskluzivno jemlje pozornost drugim znamenitostim. Otok je zgolj ena od znamenitosti, okrog njega vodi pot, planinske poti so speljane na razgledne vrhove, v bližini je moč smučati, se preizkusiti v lovu in ribolovu, igrati golf ter izkusiti Bled na tisoč in ena način. Zelo priročen je obisk z vlakom iz Primorske ali Gorenjske strani. Primorska stran je bolj slikovita, saj nudi skozi okno vlaka razgled zelo raznolike pokrajine. Od Goriške ravnine in morske obale, vodi preko vedno bolj stisnjenih sotesk ter skozi najdaljši predor ter pripelje popotnike na slikoviti Bled. Gorenjska stran nudi višje vrhove, pokrajina pa ni tako stisnjena v soteske, kot je to značilno predvsem za območje Baške grape. Bled obiskan z vlakom je mnogim zelo prijeten in privlačen dogodek, saj nudi udobno in dostopno potovanje. S postaje je mogoče obiskati otok, obalo, okolico ali karkoli drugega po osebni želji. Edina omembe vredna skrb je načrtovati obisk skladno z odhodom vlaka proti domu. Ostalo pa oblikujemo prosto po Prešernu ter si izberemo po lastni presoji za nas najbolj vredno obiska. Bled je mesto in občina, ki slovi po turizmu ter številnih naravnih in kulturnih znamenitostih.

Več

Toplotne črpalke, učinkovito ogrevanje


Toplotne črpalke učinkovito zagotavljajo energetske potrebe . Povpraševanje je najboljša referenca o smiselnosti toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Ogrevanje prostorov in sanitarne vode je eden večjih stroškov, zato neprestano strmimo k njihovem zniževanju. Velike spremembe so se zgodile v vsega nekaj desetletjih, zaradi spremenjene ekološke zakonodaje, napredka ter drugih dejavnikov. Ekološka zakonodaja ima cilj zmanjševati izpuste škodljivih snovi v ozračje ter s tem izboljšati kakovost življenja. Zmanjševanje izpustov škodljivih snovi zahteva razvoj in napredek, ki pa se kaže tudi na drugih področjih. Ekološko bolj prijazna tehnologija toplotne črpalke je hkrati tudi boljši izkoristek energije. To lahko vidimo na enostaven način, z primerjavo stroškov za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Stroški so lahko bistveno nižjih, temu primerno je na trgu veliko povpraševanje za toplotne črpalke. Njihov odstotek na trgu je danes nedvoumen dokaz, da so ljudje postali pozorni na vse novosti ter napredek na področju ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Izjema so predvsem ljudje, ki imajo na voljo druge alternative. To so predvsem lastniki gozdov ter vsi, kateri si lahko zagotovijo ugodnejše alternative. Njim bi veljalo toplotne črpalke predstaviti kot način ogrevanja sanitarne vode v poletnem času z dvojnim učinkom. Nekatere toplotne črpalke odvzemajo topel zrak iz okolice, ter ga pretvorijo v korist. Odvzet topel zrak pomeni na drugi strani ohlajevanje prostorov, kar je z drugo besedo lahko nadomestilo za ohlajevalne naprave. Nekaterim se zdi ta funkcija neverjetna, najbolje je zadevo preizkusiti na lastni koži. Noben drugi način ne omogoča tako dobre demonstracije učinkovitosti in dvojne funkcije primerne toplotne črpalke. Veliko takih demonstracij se kasneje zaključi z vsaj razmislekom o novem načinu zagotavljanja ogrevane sanitarne vode, niso pa nikakršna posebna redkost tudi primeri takojšnjih investicij v toplotne črpalke po demonstraciji delovanja in učinkovitosti naprave. Toplotne črpalke so nedvoumen dokaz evolucije načinov ogrevanja, ki pa imajo zagotovo še zelo zanimivo prihodnost.

Več

sobota, 17. december 2016

Depresija, pogosta težava

Depresija je resna in pogosta težava . Na svetu prizadene depresija veliko število ljudi, nezanemarljiv je tudi odstotek ljudi z pogostimi manjšimi težavami. V tem primeru govorimo o vsaj enem simptomu depresije v obdobju enega meseca. Simptomi depresije so predvsem napadi strahu in groze, občutek dušenja, vrtoglavica, razbijanje srca, pospešen utrip, drhtenje ter razni drugi simptomi, pojavljajo se nenadoma. Mnogim se depresija zdi, kot prihajajoč občutek velike nevarnosti. Nastanek je zelo različen, v nekaterih primerih jih povzročajo tudi kofeinske pijače ali razne opojne substance. Ob zaznanih znakih se velja zavedati, da se nezdravljena depresija lahko kaj hitro prelevi v kronično obliko. Z obiskom zdravnika ne velja odlašati in prelagati v prihodnost, velja pravilo čim prej tem bolje.



Pomoč gre iskati, ko trajajo simptomi več kot štirinajst nudi. Ob tem pa se poslabša kakovost življenja. Ob pregledu bo zdravnik predvsem strokovno obravnaval celoten problem, zdravljenje je mogoče z psihoterapijo ali z zdravili. Predvsem se velja zavedati, da depresija ni enostavna bolezen. Mnogim se sicer zdi enostavna bolezen, ter se zanašajo ali verjamejo v lastno moč, izredno veliko volje, pozitivno in druge podobne prijeme. Problem je lahko v preveliki psihični obremenitvi, kar človeka lahko psihično izčrpa. To so razni poklici, poklicne skupine ali posamezniki, ki so tako ali drugače izpostavljeni večji psihični obremenitvi. Psihične obremenitve so danes žal nemalokrat pogoste, saj razvoj in napredek neprestano veča obremenitve posebno določenih poklicnih skupin. Človek si pri tem lahko pomaga predvsem na dva načina. Prvi način je odklon od vplivov, druga pa pomoč psihoterapevta. Odklon od vplivov je lahko iskanje drugega delovnega mesta ali kakšen drug način. Psihične obremenitve moramo seveda pred tem prepoznati, če gre zgolj za kratkotrajna obdobja s slabim počutjem to še ni nujno depresija. Depresija je težava, ki vsak mesec prizadene nezanemarljivo število ljudi na globalni ravni v večjem ali manjšem obsegu.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/depresija-le-zdravila-niso-dovolj

nedelja, 11. december 2016

Ravne na Koroškem, središče Mežiške doline


Ravne na Koroškem so bile poseljeno območje že v antiki, skozi kraj je vodila rimska cesta . Ostanke rimskega obdobja območja Ravne na Koroškem so našli na območju železarne. Arheološke ostanke rimskega obdobja predstavljajo najdeni kovanci, opeka, mozaični kamenčki, rimska keramika ter drugi ostanki iz rimske dobe. Mežiška dolina je predstavljala pomembno točko na zemljevidu razvejanega cestnega omrežja. V zgodovinskih virih so Ravne na Koroškem omenjene leta tisoč dvesto oseminštirideset, takrat imenovane Guttenstein. Več kot pol stoletja kasneje, natančneje leta tisoč tristo sedemnajst pa takratne Ravne na Koroškem postanejo trg. Guttenstein je kmalu dobil slovensko poimenovanje Guštanj, ki se je ohranilo vse do leta tisoč devetsto dvainpetdeset. V petdesetih letih dvajsetega stoletja Guštanj pridobi status mesta ter ime Ravne na Koroškem. Mesto je v štirinajstem stoletju postalo deželno knežji trg ter pravico do štirih letnih sejmov in do pobiranja sejmnine. Razvita je bila trgovina, delovali so čevljarji, lončarji, usnjarji, barvarji, rokavičarji, glavničarji, kovači ter številni drugih obrtniki. V šestnajstem in sedemnajstem stoletju je so takratne Ravne na Koroškem pridobile pravice do treh novih letnih sejmov, kar je pospešilo razvoja obrti in trgovine. Širše je območje najbolj znano po rudarstvu ter železarstvu. Začetki železarske tradicije segajo v dvajseta leta sedemnajstega stoletja, po letu tisoč sedemsto štiriinsedemdeset pa se je začela industrijska proizvodnja železa. Ob koncu osemnajstega stoletja so ob reki Meži delovalec žebljarne in kovačnice. Razvoj se je pospešil v začetku devetnajstega stoletja, ko so fužinarske obrate kupili grofje Thurni. Kakovost jekla je postopoma postajala pojem, kupci so prihajali tudi iz Bližnjega in Daljnega vzhoda ter Rusije. Danes štiri stoletja dolgo tradicijo železarstva s ponosom predstavlja Muzej Železarstva. Leta tisoč devetsto štiriindevetdeset so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne, leta dva tisoč dva pa so postale last občine Ravne na Koroškem. Ravne na Koroškem so kraj z bogato železarsko tradicijo.

Peč na pelete, obnovljiv vir energije

Peč na pelete izpolnjujejo zahtevo, da obnovljivi vir energije pripomorejo k številnim izboljšavam. Z obnovljivim virom energije peč na pelete omogočajo, da se gozdne površine bolj gospodarno izkoriščajo. V Sloveniji gozdne površine obsegajo več kot polovico ozemlja. Splošno znano pa je, da izkoristek gozdne površine ni najboljši oziroma bi lahko bil boljši. Probleme delno povzroča tudi narava sama, vemo za pozebe, žledolome, napade raznih škodljivcev ter druge probleme. Gozd ima zelo širok pomen, med drugim je pomemben za gospodarstvo.

V njem ima peč na pelete energent, ki ga ni potrebno uvažati. Kar pomeni, da ostanejo z gospodarjenjem pridobljena sredstva v domačem okolju. To pomeni priložnost za vzpodbujanje potrošnje ter izboljšanje drugih gospodarskih kazalcev. Zaloge gozdnih površin so dovolj velike, da se lahko zanesemo na možnost dolgotrajne oskrbe. Z povečanim obsegom gospodarjenja v gozdovih imamo tudi širše koristi. Energent za peč na pelete pomeni priložnost za nova delovna mesta, večja kot bo poraba, večja možnost obstaja. Možnosti niso zgolj v gozdovih, ampak tudi v vseh drugih z lesom povezanih panogah. Za peč na pelete je tudi značilno, da prispeva k zmanjšanju onesnaženja okolja. Problematični so predvsem načini ogrevanja s fosilnimi gorivi. Varovanje okolja je pomembno za prebivalce, škodo onesnaženje pa povzroča škodo tudi v gozdovih. S tem se ustvarja nerazumna izguba, saj povzročamo škodo na energentu. Poškodovana drevesa namreč z onesnaženjem izgubljajo svojo kakovosti, posledično imama peč na pelete manj energenta. Gre pa tudi za možnost spremenjenega odnosa do okolja. Les je lahko obnovljiv vir, če znamo z njim pravilno gospodarit. V javnosti velikokrat slišimo kritike na račun onesnaženja, vendar so mnoge povsem neupravičene. Prevečkrat se takšne kritike ozirajo zgolj na kurjenje, ne vidijo pa drugega problema. Trohnenje v gozdovih je praktično stalno prisotno, ima pa v praktično enak vpliv na okolje kot ogrevanje. Peč na pelete je sodobno ogrevanje z lesno biomaso.

petek, 2. december 2016

Fitnes, tovarna zdravja


Fitnes omogoča izklesano telo ter pridobivanje in izpopolnjevanje gibalnih sposobnosti. Med ljudmi je pogosto prisotno mnenje, da je fitnes domena mišičnjakov. Ta mit je že zdavnaj povozil čas, ljudje danes v fitnes hodijo z namenom izboljšanja splošnih gibalnih sposobnosti ali točno določenega dela telesa. Izbira vadbe se namreč lahko osredotoča na določeno mišično skupino, kar ima različne možne namene. Določeno skupino mišic lahko pomaga fitnes utrjevati, ker jih drugače ni mogoče. Za takšno vadbo se odločajo resni športniki ali aktivni rekreativci v točno določeni disciplini. Mnoge discipline pa z izvajanjem obremenjujejo in izboljšujejo zgolj določen del mišic. Druge mišice so pri tem zapostavljene, vendar jih športnik ali rekreativec mora razvijati. Kolesarji tako bolj obremenjujejo in krepijo mišice na nogah, kot na rokah. Vendar so roke prav tako pomembne, za uspešno kolesarjenje. Moč nog je pomembna za gibanje kolesarja, roke pa morajo to gibanje usmerjati in nadzirati. Pri kolesarjenju pa roke niso toliko obremenjene, potrebujejo pa ustrezno moč. Fitnes je v takem primeru odlična rešitev, saj se lahko razvije in okrepi ustrezne mišice. Podobne primere dobimo tudi v številnih drugih športih. Fitnes nam omogoča razvijati vzdržljivost, v ta namen imamo številne rekvizite. Podobno kot pri drugih gibalnih aktivnostih, pa ne gre brezglavo uporabljati naprave ter dan za dnem hiteti v fitnes. Telo in organizem potrebujeta po intenzivni vadbi čas za regeneracijo in obnovo sposobnosti. Dan počitka zato ni lenarjenje in poležavanje, ampak del resnega treninga. Zato ga ne smemo zanemariti. Z vadbo dan za dnem lahko pride do resnih poškodb ter bolj ali manj dolge odsotnosti. S tem pa je zaustavljen napredek. Kdor želi hitreje napredovati naj se raje odloči za osebnega trenerja ali strokovni nasvet. Najbolj koristi začetnikom, ker se že na samem začetku naučijo pravilna izvajanja. S tem pa je napredek najhitrejši. Fitnes je priložnost za izboljšane številnih funkcij človeškega telesa.

http://www.tomassport2.si/Fitnes