sreda, 30. marec 2016

Zavarovalnica, izberimo najboljše ponudbe

Zavarovalnica nudi številne produkte, med njimi je najboljša ponudba tista, ki ravnovesje pravic in dolžnosti. Vsaka zavarovalnica na trgu deluje samostojno, ter želi dosegati poslovne cilje. Z namenom doseganja ciljev, se prilagaja točno določenem trgu, v primeru, da gre za njihovo večje število. En trg bi bil mogoč zgolj v primeru, da zavarovalnica ponuja zgolj en produkt na enem trgu. Iz prakse pa je razvidno, da gre večinoma za več produktov ter več različnih trgov. Na vsakem izmed njih je zavarovalnica lahko različno uspešna.



O tem govorijo dejstva in statistika, veliko prispevka pri uspešnosti pa ima samo delovanje zavarovalnice. Predvsem vsi novi udeleženci na trgu oziroma udeleženci, ki na trgu niso prisotni dlje časa, se želijo uveljaviti v konkurenco uveljavljenih. S tem namenom zavarovalnica, ki vstopa na trg velikokrat ponuja številne ugodnosti. Z njimi želi pridobiti zase čim večji tržni delež tako, da ponudi več kot ostali. Vsak racionalen zavarovanec, ki je pred odločitvijo opravi izračun zavarovanja ve, kako različne so ugodnosti. Izračun mu prinaša osnovo za odločitev, predvsem z vidika stroškov. Drugi del pa odpade na vse lastnosti, ki jih izračun ne upošteva, prinašajo pa lahko bodisi dobro ali manj dobro izkušnjo v preteklosti. Tako lahko načeloma manjši stroškiprinesejo hkrati manjšo kakovost izpolnjevanja dolžnosti. Kar v skupnem seštevku lahko pomeni dejansko višje stroške. Vedeli so, da so v prihodnosti te nevarnosti možne, ter z njimi pripadajoče posledice. S tem namenom so oblikovali zavarovanje.

Kar pomeni, da so se zavezali skupno kriti nastalo škodo, ki bi lahko nastala v prihodnosti. Do danes je zavarovalnica ohranila to temeljno lastnost zavarovanja, so se pa v tem času spremenile številne lastnosti. mnogi produkti, ki so bili nekoč priljubljeni, danes ne obstajajo. Podobno gre pričakovati, da nekateri danes priljubljeni produkti, v prihodnosti ne bodo več obstajali. Zavarovalnica nudi največ tistim, ki potrebam primerno izberejo optimalno.

petek, 25. marec 2016

Vzajemni skladi, ohranimo kupno moč

Vzajemni skladi imajo namen, da se kupna moč v investicijah ohranja. Vzajemni skladi so investicije, ki lahko dosegajo zelo različne učinke naložbe. Pri tem se velja zavedati nekaj preprostih dejstev. Vsak prihranek ima možne različne učinke, če prihranke oplemenitijo vzajemni skladi toliko večje. Možnosti prihrankov in oplemenitenja pa so velike. Kot prvo mora oseba oziroma naložbenik znati varčevati, kar pa kot vemo ni enostavno.



 Varčevanje vsak razume po svoje ter vsak po svoje varčevanje tudi izvede. Načeloma pa so privarčevana sredstva, razlika med odhodki in prihodki, ki ni bila namenjena trošenju. Kdor zna varčevati lahko ustvari veliko na enostaven način. Pri tem načeloma ni pomembno ali ima raje varčevanje v nogavici kot najbolj osnovno možnost ali številne druge možnosti, kot so vzajemni skladi. Splošno pa je znano, da želimo z varčevanjem ne le ohraniti določeno vsoto, ampak želimo, da ta vsota ohrani kupno moč čim dlje v prihodnosti. Kar praktično pomeni, da želimo z določeno vsoto kupiti enak izdelek ali storitve tako danes, kot v prihodnosti oziroma ob koncu naložbe. To dosežemo s tem, da se vsota veča skladno z inflacijo. Zato varčevanje v nogavici ni primerno, če želimo ohranjati kupno moč, vzajemni skladi na drugi strani ponujajo boljše rezultate. Poleg tega se nekatere možnosti na trgu kažejo s podobnimi lastnostmi, kot varčevanje v nogavici. Ker ne ustvarjajo želene kupne moči v prihodnosti.

 Ohranjanje kupne moči pa je po splošnem prepričanju le delno dosežen cilj. Večina naložbenikov si poleg tega želi z naložbo ustvariti dobiček, omogočajo ga izbrani vzajemni skladi. Kar pomen, da poleg ohranjanja kupne moči dosežejo določen presežek, ki se kaže kot donos naložbe. Investicija bo torej ohranjala kupno moč, kar pomeni, da bomo v prihodnosti pridobili primerljivo enako izdelkov ali storitev, hkrati pa bomo imeli nagrado v obliki dobička. Vzajemni skladi so ponudba, ki nam omogoča varno prihodnost.

nedelja, 20. marec 2016

Tehnologija in delovanje SLS printa

Selektivno lasersko sintiranje (SLS) s tujko SLS print je način 3 D tiska. Razvita je bila v devedesetih letih na univerzi Austin v Teksasu, njen izumitelj je dr. Carl Deckart.Selektivno lasersko sintiranje je postopek, ki nanaša majhne delce prahu plast na plast, na določenih mestih pa laser z visoko temperaturo segreje, prah, ki se sprime skupaj. Stroj nanese prah na površino kjer laser po vsakem načrtu glede na načrt in strdi prah plast za plastjo. 



Platforma za nanašanje se po vsaki laserski obdelavi za stopnjo nižje od prejšnje točke, kjer tiskalnik prah nanese na prejšnjo plast, laser pa znova poskrbi za strditev. Tako se postopek nadaljuje dokler izdelek ni končan. SLS print je do sedaj najbolj uporabljena tehnika 3D tiska saj ponuja največ možnosti za izbiro materiala med 3D tiskalniki kot so polimeri, polistiren, kovina vključno z jeklom, titan, zmesi in zlitin. 3D tisk s tehnologijo laserskega sintiranja se v največji uporablja za izdelavo prototipov, ki so narejeni, zelo kvalitetno in so skozi celoten postopek uporabni za testiranje novih produktov. Protitipi izdelani s pomočjo SLS printa se uporablja tudi industriji najbolj uporabjena pa so v letalski industriji, vojaški industriji, avtomobilski industriji in tudi v vseh ostalih industrijah.



Zaradi kakovostnih materialov SLS pridno izkorišča zdravstvena industrija. Bolj natančno pri zobnji protetika, kjer je za določene nadomestne dele vedno potreben original, tako da se je SLS print drastično pocenil in pospešil postopek izdelave protetičnih delov. Obstajajo že cenovno poceni SLS tiskalniki za domačo uporabo že od 4000 eur naprej.

sobota, 12. marec 2016

Klopni meningitis, grožnja rekreaciji

Klopni meningitis je prežeča nevarnost za osebe, ki se gibljejo v naravi. Predvsem so to športniki, rekreativci, tekači, pohodniki, gobarji ter na splošno osebe, ki se iz različnih razlogov gibljejo v naravnem okolju. Gibanje v naravni še ne pomeni klopni meningitis, ampak mora pred tem priti do okužbe z okuženim klopom.



Mesto ugriza klop ne izbere niti najmanj naključno, ampak tam, kjer je koža najbolj ranljiva, ponuja pa tudi dobro skrivališče. Da nas je prizadel klopni meningitis spoznamo po znakih, kot so bolečine v mišicah, utrujenost, vročina, glavobol, slabo počutje in podobno. Znaki ne nastopijo takoj, ampak najverjetneje teden do dva tedna po ugrizu okuženega klopa. Vsi, ki se veliko gibljejo v naravi so torej potencialne žrtve klopa. Zavedati se je dobro, da je klopni meningitis bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. To pa ima velik vpliv na številne življenjske funkcije. Bolezen lahko traja leta in prizadene osebo do te mere, da so njegove sposobnosti zelo omejene. Izpovedi oseb, ki so klopni meningitis uspešno odpravile so pretresljive. Zato bodo bolj kot vsi drugi viri informacij koristni sogovorniki, pri ugotavljanju primernosti cepljenja in vseh drugih zaščit. Ne gre dvomit, da bi osebe, ki so klopni meningitis doživele v eni od hujših oblik, brez pomisleka izbrale cepljenje. Verjetno ne bi odlašali niti v primerih gibanja na klopu neprijaznih življenjskih okoljih. Te so predvsem na višje ležečih območjih z malo vlage in nizkimi zimskimi temperaturami. Cepljenje lahko izvedemo v ustrezi zdravstveni ustanovi, verjetno bo najkrajša pot preko osebnega zdravnika.

Cepljenje je možno od enega leta starosti, obsega pa tri cepljenja. Prvemu cepljenju sledi drugo v razmaku meseca dni. Tretje cepljenje sledi drugemu cepljenju v razmaku od devet mesecev do enega leta. S tem pa cepljenje ni zaključno doživljenjsko, ampak potrebuje poživitev najprej po treh letih, nato po petih letih. Klopni meningitis ima resne posledice.

petek, 4. marec 2016

Prehlad, okužba dihal

Prehlad prinaša dobre učinke na zdravje, če se iz neprijetne okužbe dihal kaj naučimo in v prihodnosti aktivno ukrepamo . Prehladna obolenja odraslega človeka prizadenejo v povprečju dva do petkrat letno, otroke pa tudi do desetkrat na leto. Kar lahko pomeni, da je prehlad vredno jemati skrajno resno.



Razlog za zdravniški pregled je velikokrat poslabšano zdravstveno stanje. Kar je lahko dobro, lahko pa se s tem pridobi več negativnega kot koristnega. Posebno ob množičnih primerih prehladov, so lahko čakalnice v zdravstvenih ustanovah pravo leglo virusnih povzročiteljev. Vendar bi bilo še bolje, ko bi se zavedali splošne nevarnosti stikov z drugimi ljudmi, v smislu preventive pred nastalimi težavami. V tem primeru je mogoče prehlad prečiti še pred nastalimi morebitnimi težavami. Izogibamo se vsem stikom, posebno množičnim in povsod tam, kjer nimamo možnosti nadzora. Vsekakor pa poleg tega ne škodi krepiti imunski sistem. Koristno je tudi zgodnje odkrivanje številnih potencialnih nevarnosti. Poleg ugotavljanja možnosti za prehlad je zelo pomembna obrambna aktivnosti. Pri tem velja poleg strokovnih nasvetov prisluhniti lastnemu organizmu. Sami najbolje vemo kdaj se dobro počutimo in kdaj naše počutje ni najboljše. Nekaj kakovostne pomoči nam v začetnem stanju slabšega počutja prinesejo že manjše spremembe naših raznih navad. Prehlad je lahko posledica tudi lastne izpostavljenosti negativnim vplivom, kot je sedenje na mrzlih tleh, premajhne zaščite pred vetrom, prepihom in podobno. Zavedati pa bi se morali, da je prehlad poleg tega verjetnejši, ko z večjo telesno ali duševno obremenitvijo slabimo lastno odpornost. Vzroki so številni, zanašati se velja predvsem na lastno obrambno sposobnost.

Pri gibanju velikokrat na žalost nimamo izbire, negativni vplivi lahko pridejo tudi na načine, ki jih preprosto ne moremo predvideti. Krepitev obrambne sposobnosti je mogoča predvsem z zdravo prehrano ter redno telesno aktivnostjo. Ukrepamo lahko tudi z preprečevanjem širjenja okužbe, pitjem veliko tekočine in samozdravljenjem Prehlad negativno vpliva na človekovo zdravje.