nedelja, 20. marec 2016

Tehnologija in delovanje SLS printa

Selektivno lasersko sintiranje (SLS) s tujko SLS print je način 3 D tiska. Razvita je bila v devedesetih letih na univerzi Austin v Teksasu, njen izumitelj je dr. Carl Deckart.Selektivno lasersko sintiranje je postopek, ki nanaša majhne delce prahu plast na plast, na določenih mestih pa laser z visoko temperaturo segreje, prah, ki se sprime skupaj. Stroj nanese prah na površino kjer laser po vsakem načrtu glede na načrt in strdi prah plast za plastjo. 



Platforma za nanašanje se po vsaki laserski obdelavi za stopnjo nižje od prejšnje točke, kjer tiskalnik prah nanese na prejšnjo plast, laser pa znova poskrbi za strditev. Tako se postopek nadaljuje dokler izdelek ni končan. SLS print je do sedaj najbolj uporabljena tehnika 3D tiska saj ponuja največ možnosti za izbiro materiala med 3D tiskalniki kot so polimeri, polistiren, kovina vključno z jeklom, titan, zmesi in zlitin. 3D tisk s tehnologijo laserskega sintiranja se v največji uporablja za izdelavo prototipov, ki so narejeni, zelo kvalitetno in so skozi celoten postopek uporabni za testiranje novih produktov. Protitipi izdelani s pomočjo SLS printa se uporablja tudi industriji najbolj uporabjena pa so v letalski industriji, vojaški industriji, avtomobilski industriji in tudi v vseh ostalih industrijah.



Zaradi kakovostnih materialov SLS pridno izkorišča zdravstvena industrija. Bolj natančno pri zobnji protetika, kjer je za določene nadomestne dele vedno potreben original, tako da se je SLS print drastično pocenil in pospešil postopek izdelave protetičnih delov. Obstajajo že cenovno poceni SLS tiskalniki za domačo uporabo že od 4000 eur naprej.

Ni komentarjev:

Objavite komentar