sobota, 12. marec 2016

Klopni meningitis, grožnja rekreaciji

Klopni meningitis je prežeča nevarnost za osebe, ki se gibljejo v naravi. Predvsem so to športniki, rekreativci, tekači, pohodniki, gobarji ter na splošno osebe, ki se iz različnih razlogov gibljejo v naravnem okolju. Gibanje v naravni še ne pomeni klopni meningitis, ampak mora pred tem priti do okužbe z okuženim klopom.



Mesto ugriza klop ne izbere niti najmanj naključno, ampak tam, kjer je koža najbolj ranljiva, ponuja pa tudi dobro skrivališče. Da nas je prizadel klopni meningitis spoznamo po znakih, kot so bolečine v mišicah, utrujenost, vročina, glavobol, slabo počutje in podobno. Znaki ne nastopijo takoj, ampak najverjetneje teden do dva tedna po ugrizu okuženega klopa. Vsi, ki se veliko gibljejo v naravi so torej potencialne žrtve klopa. Zavedati se je dobro, da je klopni meningitis bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. To pa ima velik vpliv na številne življenjske funkcije. Bolezen lahko traja leta in prizadene osebo do te mere, da so njegove sposobnosti zelo omejene. Izpovedi oseb, ki so klopni meningitis uspešno odpravile so pretresljive. Zato bodo bolj kot vsi drugi viri informacij koristni sogovorniki, pri ugotavljanju primernosti cepljenja in vseh drugih zaščit. Ne gre dvomit, da bi osebe, ki so klopni meningitis doživele v eni od hujših oblik, brez pomisleka izbrale cepljenje. Verjetno ne bi odlašali niti v primerih gibanja na klopu neprijaznih življenjskih okoljih. Te so predvsem na višje ležečih območjih z malo vlage in nizkimi zimskimi temperaturami. Cepljenje lahko izvedemo v ustrezi zdravstveni ustanovi, verjetno bo najkrajša pot preko osebnega zdravnika.

Cepljenje je možno od enega leta starosti, obsega pa tri cepljenja. Prvemu cepljenju sledi drugo v razmaku meseca dni. Tretje cepljenje sledi drugemu cepljenju v razmaku od devet mesecev do enega leta. S tem pa cepljenje ni zaključno doživljenjsko, ampak potrebuje poživitev najprej po treh letih, nato po petih letih. Klopni meningitis ima resne posledice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar