petek, 4. marec 2016

Prehlad, okužba dihal

Prehlad prinaša dobre učinke na zdravje, če se iz neprijetne okužbe dihal kaj naučimo in v prihodnosti aktivno ukrepamo . Prehladna obolenja odraslega človeka prizadenejo v povprečju dva do petkrat letno, otroke pa tudi do desetkrat na leto. Kar lahko pomeni, da je prehlad vredno jemati skrajno resno.



Razlog za zdravniški pregled je velikokrat poslabšano zdravstveno stanje. Kar je lahko dobro, lahko pa se s tem pridobi več negativnega kot koristnega. Posebno ob množičnih primerih prehladov, so lahko čakalnice v zdravstvenih ustanovah pravo leglo virusnih povzročiteljev. Vendar bi bilo še bolje, ko bi se zavedali splošne nevarnosti stikov z drugimi ljudmi, v smislu preventive pred nastalimi težavami. V tem primeru je mogoče prehlad prečiti še pred nastalimi morebitnimi težavami. Izogibamo se vsem stikom, posebno množičnim in povsod tam, kjer nimamo možnosti nadzora. Vsekakor pa poleg tega ne škodi krepiti imunski sistem. Koristno je tudi zgodnje odkrivanje številnih potencialnih nevarnosti. Poleg ugotavljanja možnosti za prehlad je zelo pomembna obrambna aktivnosti. Pri tem velja poleg strokovnih nasvetov prisluhniti lastnemu organizmu. Sami najbolje vemo kdaj se dobro počutimo in kdaj naše počutje ni najboljše. Nekaj kakovostne pomoči nam v začetnem stanju slabšega počutja prinesejo že manjše spremembe naših raznih navad. Prehlad je lahko posledica tudi lastne izpostavljenosti negativnim vplivom, kot je sedenje na mrzlih tleh, premajhne zaščite pred vetrom, prepihom in podobno. Zavedati pa bi se morali, da je prehlad poleg tega verjetnejši, ko z večjo telesno ali duševno obremenitvijo slabimo lastno odpornost. Vzroki so številni, zanašati se velja predvsem na lastno obrambno sposobnost.

Pri gibanju velikokrat na žalost nimamo izbire, negativni vplivi lahko pridejo tudi na načine, ki jih preprosto ne moremo predvideti. Krepitev obrambne sposobnosti je mogoča predvsem z zdravo prehrano ter redno telesno aktivnostjo. Ukrepamo lahko tudi z preprečevanjem širjenja okužbe, pitjem veliko tekočine in samozdravljenjem Prehlad negativno vpliva na človekovo zdravje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar