ponedeljek, 24. oktober 2016

Povečana prostata, investirajmo v zdravje

Povečana prostata je povečana spolna žleza . Po obliki je podobna kostanju, normalno velika približno petindvajset kubičnih centimetrov. V človeškem telesu se nahaja pod sečnim mehurjem, skozi prostato poteka kratek odsek sečnice. Preko nje moški izloča seč in semensko tekočino. Prostata lahko povzroča različne težave, poznamo njeno vnetje, rak prostate, benigno hiperplazijo prostate ter druge težavo. Med težavami je povečana prostata najpogostejša, najbolj nevaren pa je rak prostate . Rak prostate je pogost po petdesetem letu starosti ter prizadene približno deset odstotkov populacije. Letno se odkrije okrog petsto novih primerov, rak prostate zato sodi med najpogostejše malignome. Bolj pogost malignom je rak na pljučih, rak na prostati pa je posebej nevaren za mlajše moške zaradi možnosti razširitve na tkiva v okolici. Starejše populacije moških je možnost razširitve manjša zaradi počasnejšega napredovanja. Vnetje prostate največkrat doleti populacijo moških med tridesetim in štiridesetim letom starosti. Težave se v večini primerov odpravi s strogim mirovanjem in antibiotiki. Manjši odstotek primerov vnetja prostate se prelevi v kronično vnetje. Pri moški populaciji srednje starosti povečana prostata povzroča različne težave z uriniranjem, zadrževanjem urina ter jakostjo izločanja. Težave, ki jih povzroča povečana prostata, je mogoče reševati na različne načine, učinkovitost je večja z preventivo ter zgodnjim odkrivanjem. Preventiva je naravnana predvsem na izogibanje negativnim vplivom ter uživanje zdrave prehrane. Med koristne snovi sodijo rastlinski izvlečki in mikroelementi. Prehrana mora biti predvsem ustrezno kalorična in začinjena. S tem lahko povečana prostata napreduje počasneje, med prehrano se velja izogibati beljakovinam živalskega izvora ter mehurčkastim pijačam. Dovolj zgodaj se velja tudi odločiti za gibalne aktivnosti, omogočiti si dovolj počitka ter zmernejše obremenitve. Kar pomeni tudi določeno investicijo, vendar je povečana prostata brez dvoma dobro opozorilo in daje naložbi smiselnost. Najmanjša investicija je potrebna v spremembo miselnosti, zahteva pa največ truda in naporov. Povečana prostata je težava velikega števila moške populacije.

Več

Bazen nudi blagodejne učinke


Bazen nudi blagodejne učinke, zimski meseci jih kažejo v vsej svoji moči. Z zdravilno vodo napolnjen bazen je v zimskih mesecih pravo bogastvo zdravja . To skrivnost so poznale že mnoge starejše kulture, ostanke bazenov, term ter drugih vodnih zdravilišč najdemo predvsem na širšem območju nekdanjega Rimskega imperija. Z močjo vode so se ukvarjali tudi nekateri strokovnjaki sodobnega časa. Na ozemlju Slovenije je kar nekaj lepih primerov stare tradicije uporabe vode v zdravilne namene. Med njimi se najdejo tudi izjemne primere terapij, ki so bile edinstvene. Bogastvo starih izročil se danes na razne načine plemeniti z novimi dognanji in odkritji. To nadgrajuje do sedaj znano ter nudi sodobnemu človeku primerne učinke. Sodobno življenje zaznamuje hitenje ter posledično mnoge odpovedi optimalnega delovanja človeškega organizma zaradi preobremenjenost. Kot pomoč se vedno bolj išče kraje počitka in oddiha. Terme Zreče ležijo pod obronki Pohorja na nadmorski višini tristo šest in devetdeset metrov, znane so po zdravljenju nevroloških bolezni, bolezni srca in ožilja, dihalnih organov, sečil, revmatična obolenja in poškodbe lokomotoričnega sistema. Temperatura vode v Termah Zreče je preko štirideset stopinj, njena posebnost pa je visoka vsebnost kalcija, magnezija, hidrogen karbonata. Takšna voda ima potrjen zdravilni učinke, posebno za rehabilitacije. Koristi pri poškodbah in obolenjih stopal, operacijah na velikih sklepih okončin, ginekoloških in onkoloških operativnih posegih, obolenjih perifernega živčevja, vnetnih in degenerativnih obolenjih gibal, športnih poškodbah in rekonstruktivnih operativnih posegih na gibalih, hrbteničnih obolenjih in operacijah. Terme Zreče nudijo zunanji in notranji bazen. Zunanji bazen ima ponudbo za tako zimsko letne dni v poletni sezoni. Letni bazen in gozdni vodni park s hitrimi drčami ter toboganom in otroškim bazenom. V zimsko-letnem bazenu pa se lahko uživa v blagodejnem toku reke. Notranji bazen ima ponudbo rekreacijskega bazena s počasno reko, otroškega čofotalnika, zastekljenega zimskega vrta z osmimi vodnimi ležišči in dvema masažnima bazenoma ter vročem terapevtskem bazenu. Bazen je priložnost za sprostitev in odlično regeneracijo.

Tukaj

sreda, 19. oktober 2016

Oprema za bordanje, varuje uporabnika


Oprema za bordanje so deska, čevlji ter zaščitna oprema , ki varuje uporabnika. Deske, čevlji ter zaščitna oprema omogočajo varno in udobno drsenje po snežni površini. Izbrana oprema za bordanje je različna glede na želje in zahteve uporabnika. Poleg osnovnih fizičnih lastnosti, so razlike predvsem v izbranem alpine ali freestyle načinu deskanja. Izbranemu načinu se prilagajajo predvsem deska in čevlji. Alpine načinu je namenjena alpine deska ter trda izvedba čevlja. Deska za alpine način bordanja dosega večje hitrosti, je bolj stabilna ter je namenjena tekmovanjem. Trd čevelj uporabniku zagotavlja natančnost ter takojšen prenos sile gibanja telesa na desko. Za razliko od tega načina je oprema za bordanje v prostem slogu namenjena predvsem za gladko skakanje in pristajanje. Deska za ta način bordanja ima enak sprednji in zadnji del. Zaradi te značilnosti ima uporabnik omogočeno pristajanje v dve smeri. Zaščitna oprema za bordanje so očala, čelada, rokavica, ščitnik za hrbtenico ter zaščitna jakna in hlača. Očala omogočajo zaščito oči pred raznimi nevarnim vplivi iz okolice. To je predvsem zračni tok pri večji hitrosti, nizke temperature ter razni drugi negativni vplivi iz okolice. Čelada je brez dvoma najpomembnejša varnostna oprema za bordanje, saj ščiti glavo uporabnika pred poškodbami. Pri deskanju so poškodbe glave možne zaradi padcev, udarcev v predmete ob progi ali zaradi raznih drugih vzrokov. Čelada je bila dolgo časa stvar polemik, mnogi niso posvečali posebno pozornost njenim ponujenim izrednim učinkom. Del krivde nosi tudi čelada sama, saj so šele z razvojem postale lahke in uporabne. Uporabniku ta pomembna zaščitna oprema za bordanje prinaša prijeten varnostni občutek ob tem pa ga ne moti pri izvajanju vseh aktivnosti. Rokavice so namenjene varovanju pred mrazom ter poškodbami ob drsenju po snežni površini. Za zaščito telesa pred mrazom in poškodbami se uporabljajo zaščitna jakna ter hlače. Oprema za bordanje je tudi ščitnik za hrbtenico.

http://www.skifun.si/

nedelja, 16. oktober 2016

Baldrijan so poznali že Grki in Rimljani

Baldrijan so poznali že stari Rimljani in Grki. V antiki je baldrijan služil za odvajanje vode , bolečo menstruacijo ter zdravljenje prebavnih motenj. Dolga stoletja so bile znane predvsem navedene učinkovine ter klasični načini priprave. Pomemben napredek pri poznavanju zdravilnih učinkovin se je zgodil v osemnajstem stoletju. Takrat so ugotovili, da baldrijan pomaga pri pomirjanju. Danes to odkritje zelo koristi, saj so težave te sorte pogoste. Sodobna znanost ve, da vsebuje eterično olje, valepotriate, alkaloide in seskviterepene. Lastnosti in učinkovine se še naprej raziskujejo na sodobne načine, s sodobnimi napravami in v bistveno boljših pogojih. Prav lahko se zgodi, da bo baldrijan spoznan še bolje in bomo pridobili nova vedenja o njegovih lastnostih učinkovinah. Tako kot se je to zgodilo v osemnajstem stoletju. Na rezultate se bomo lahko še bolj zanesli. Za razliko od osemnajstega stoletja, se danes raziskave vršijo veliko bolj strokovno in kakovostno. Baldrijan tako lahko preizkusijo in potrdijo njegove učinkovine bistveno bolj natančno kot v preteklosti. Do takrat se lahko zanesemo na danes znane načine priprave. To so predvsem razni čaji, tinkture ter druge oblike priprave. Čaj je lahko pripravljen na več načinov. Korenino lahko namakamo ali jo prelijemo z vrelo vodo. Obstajajo tudi čaji, kjer so dodane tudi druge sestavine. To so lahko listi poprove mete, plodovi kumine, cvetovi kamilice, dodamo lahko med in druge koristne sestavine. Baldrijan na ta način prinese koristne učinke, vendar je potrebno biti pri uživanju previden. Vedeti je potrebno kako dolgo je optimalno trajanje uživanje čaja. Mnogi priporočajo prekinitev uživanja po dveh do treh tednih. Pri stranskih učinkih moramo biti prav tako previdni. Zavedati se moramo svojega predhodnega uživanja. Zato moramo organizmu predvsem dati čas, da vzpostavi ustrezno ravnovesje. V nasprotnem primeru bomo namesto ravnovesja dosegali neželene in negativne učinke v zelo različnih oblikah. Baldrijan sodi med zdravilne rastline z veliko potenciala.

Več


petek, 14. oktober 2016

Zavod za zaposlovanje, vir zaposlitvenih možnosti

Zavod za zaposlovanje so zaposlitvene možnosti . Zavod za zaposlovanje velja za vir zaposlitvenih možnosti. Na trgu dela že več kot stoletje izvaja aktivnosti s področja zaposlovanja . Leto tisoč devetsto pomeni začetek javnega delovanja službe za zaposlovanje. Kraj začetka delovaje javne službe za zaposlovanje je Ljubljana. Poimenovali so jo Mestna posredovalnica za delo. Do danes je doživela času primerne spremembe. Večkrat se je spremenila državna ureditev, zakoni, predpisi so doživeli spremembe, prav tako pa tudi trg dela in družba. Pomembne spremembe za brezposelne in vse, ki iščejo drugo delovno mesto, so se zgodile v šestdesetih letih minulega stoletja. Takrat z novim zakonom o zaposlovanju. Področje zaposlovanja je takrat prešlo na Zavode za zaposlovanje. Ustanovljeni so bili z namenom urejanja področja zaposlovanja za prebivalce z območja ene ali več občin. Naslednja sprememba se je zgodila leta tiso devetsto devetdeset. Organizacijo področja zaposlovanja je dodobra spremenil Ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Republiški zavod za zaposlovanje postane organ v sestavi Republiškega komiteja za delo. Na naslednje spremembe ni bilo treba čakati dolgo. Leta tisoč devetsto dvaindevetdeset je Republiški zavod za zaposlovanje začel delovati kot organ znotraj Ministrstva za delo. Maja istega leta pa kot samostojni javni zavod s statusom pravne osebe. Leta tisoč devetsto osemindevetdeset je sprememba Zakona o zaposlovanju in zavarovanje za primer brezposelnosti botrovala spremembi poimenovanja. Od leta tisoč devetsto osemindevetdeset postane Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Istočasno so Območne enote postale Območne službe. Danes Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje ostaja ena glavnih ustanov za področje zaposlovanja na območju Slovenije. Samostojna oseba s statusom javnega zavoda v pravnem smislu deluje enotno na celotnem območju Republike Slovenije. Temeljne aktivnosti Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje so : zaposlitveno svetovanje in posredovanje informacij o aktualnih možnostih zaposlitve, izvajanje zavarovanja za primer brezposelnosti, karierne orientacije, ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ustvarjanje analitičnih, razvojnih in drugih strokovnih gradiv s področja delovanja Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, izdajanje delovnih dovoljenj ter zaposlovanje tujcev, oblikovanje in posredovanje informacij o trgu dela ter informacij javnega značaja. Informacije obstajajo v sodobni ali klasični različici. Sodobne zaposlitvene možnosti so na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Kar pomeni, da moramo obiskati splet, na njem poiskati zavod za zaposlovanje oziroma njegovo spletno stran ter se soočiti z aktualnimi informacijami. Spletna stran je sodobna in nudi enostavno uporabo. Oblikovana je tako, da vsak na njej hitro in preprosto najde želeno informacijo. Pri iskanju dela imamo tako enostaven iskalnik. Odločiti se moramo ali želimo opcijo hitro iskanje ali opcijo napredno iskanje ali uporabiti priročen iskalnik. Hitro iskanje omogoča pridobivanje informacij glede na območne službe. V Sloveniji imama zavod za zaposlovanje dvanajst območnih služb in sicer : območne službe Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje, Sevnica, Ptuj in Trbovlje. Uporabnik mora zgolj izbrati ustrezen zavod za zaposlovanje oz. njegovo območno enoto. To lahko stori preko priročnega zemljevida in imena območne enote. Ob izbiri ustrezne območne enote se njeno ozemlje obarva. S tem je manj možnosti, da zgrešimo želeno območno enoto. Hitro preverbo pravilno izbrane območne enote nudi tudi podatek o upravni enoti delovnega mesta. Že po prvih nekaj informacijah bomo ugotovili ali gre za ustrezen zavod za zaposlovanje oziroma želeno območno enoto. Poleg informacije o upravni enoti dobimo informacije o nazivu delovnega mesta, delodajalcu ter datumu objave. Hitro iskanje je aktualno in nudi hiter vpogled v trenutno ponudbo prostih delovnih mest na slovenskem trgu dela. Napredno iskanje omogoča poiskati prosta delovna mesta preko več kriterijev. Osnovni kriteriji so : območje, izobrazba, poklic, ključna beseda. Podrobno je osnovni kriterij območje razdeljen na : OS Celje, OS Ljubljana, OS Nova Gorica, OS Sevnica, OS Koper, OS Maribor, OS Novo mesto, OS Trbovlje, OS Kranj, OS Murska Sobota, OS Ptuj ter OS Velenj. Pri izbiri kriterija območje imamo več možnosti. Lahko iščemo v svojem domačem kraju ali izven svojega domačega kraja. Kriterij izobrazbe nam dodatno ponuja dve možnosti : raven izobrazbe ter naziv izobrazbe. Ravni izobrazbe so od nepopolne osnovnošolske do doktorata znanosti. Področje naziv izobrazbe nam omogoča dodati poljubno raven ali naziv izobrazbe v iskalnik. Kriterij poklic omogoča bodisi dodati v iskalnik poklic individualno ali iskanje preko pomujenih možnosti. Te so : glavna skupina, poklicna skupina in poklic. Kriterij ključna beseda nam omogoča bodisi vnos poljubne besede kot je pridobljena izobrazba, poklic, naziv delovnega mesta ali izbira preko polnega ali skrajšanega delovnega časa ter opcije vseeno. Z naprednim iskanjem zavod za zaposlovanje nudi možnost iskanja preko več zahtev uporabnika. V pomoč pri iskanju imamo še druge različne možnosti. tako zavod za zaposlovanje na svoji spletni strni nudi navodila in namige za iskanje. Pomoč je na voljo tudi neposredno preko kontaktnega centra. Vsekakor pa to ni edina spletna vsebina, ki jo zavod za zaposlovanje nudi kot pomoč pri iskanju prostih delovnih mest. Na voljo so tudi druge razne pomoči, kot informacije ali podane v drugih oblikah. Klasičen pristop je drugačen, znan pa praktično od vedno. Poznamo ga tudi iz mnogih aktualnih novic, ki govorijo o zaposlitveni situaciji na določenem področju. Največkrat je to država, včasih pa se informacije dotikajo ožjih državnih področji ali širših. Torej v regiji. Klasičen vir informacij imamo, ko osebno obiščemo zavod za zaposlovanje. V obeh primerih velja izkoristiti ponujeno v čim večjem obsegu. Mnogi zmotno mislijo, da gre za seznam prostih delovnih mest. S tem pa se ponudba možnosti konča. Že lep čas zavod za zaposlovanje nudi več kot le seznam možnosti. Iskalci prostih delovnih mest morajo nadalje vedeti, da je najboljša pomoč njihov lasten prispevek in dobro načrtovanje kariere. Na iskanje zaposlitve je potrebno misliti predno nastopi dejanska potreba. To je v času, ko zaposlitev imamo ali se izobražujemo. Ko zaposlitev imamo se velja zavedati, da naša aktualna zaposlitev ni nujno zagotovljena do upokojitve. V primeru, da si želimo olajšati potencialno iskanje zaposlitve v prihodnosti, se moramo oborožiti z novimi znanji in izkušnjami. Pri usmeritvi nam lahko koristi zavod za zaposlovanje in sicer preko informacij, ki kažejo na trend zaposlovanja. Zavod za zaposlovanje nam lahko pomaga izvedeti, kakšno bo na podlagi danes znanih dejstev in informacij, povpraševanje na področju trga dela v prihodnosti.


torek, 11. oktober 2016

Jakne, vrhnje oblačilo

Jakne so vrhnje oblačilo primerno za prehodna in hladnejša obdobja leta. Prehodna odboja so jesen in pomlad. V zimskih mesecih se preko jakne lahko obleče tudi plašč. Zato v tem primeru ne gre za vrhnje oblačilo. Garderobna omara brez njih ne bi bila popolna, oblačenje pa tudi ne bi bilo tako preprosto in enostavno. V ponudi imamo zelo različne jakne, ki zadovoljijo številne želje in zahteve. Med oblačili so že dolgo prisotne, prve primerke najdemo že v štirinajstem stoletju. Do današnjih dni so se preko različnih vplivov in potreb razvile številne izvedbe. Brez težav bi našteli dva ali tri ducate najrazličnejših izvedb. Izbrati v takšni ponudbi je zahtevno posebno ob zelo podobnih primerkih. Specifični primerki so veliko lažja izbira, saj gre za omejen izbor. Tak primer so motoristične jakne. Namenjene so varovanju motorista pred vetrom ter poškodbami ob padcu. Jasno je, da takšno ponudbo ne bomo iskali kjerkoli. Gre za specializirano in specifično ponudbo. Zaman bomo takšne jakne iskali v modnih trgovinah, čeprav gre v osnovi za enako oblačilo. Podobno ne gre zamenjevati ponudbo za prosti čas s ponudbo za svečane priložnosti in dogodke. Težava je velikokrat v udobju, všečnosti in priljubljenosti. Jakne za prosti čas so v nekaterih primerih izdelane iz kakovostnih tehničnih materialov, izdelava je brezhibna in premišljena. V takih oblačilih se odlično počutimo tako pri osvajanju gora, kot ukvarjanju z hobiji kot je recimo fotografija ter ob raznih drugih priložnostih. Zato bi z njimi najraje odšli tudi na svečane priložnosti. Sami neprimernosti velikokrat niti opazili ne bi. Najbolje bi bilo, če bi imeli enako osebo z istim oblačilom. Na svečani priložnosti ali drugem podobnem dogodku bi se nam oseba zdela neprimerno oblečena. Zato moramo jakne za prosti čas ob svečanih priložnostih zamenjati za ustreznejše alternative. Jakne so od primera do primera različne, namenjene zelo različnim namenom uporabe.


Spletna analitika, ocena trga

Spletna analitika je ocenjevanje tržišča na spletu ter priložnosti na njem. Najbolj koristi spletna analitika v primerih, ko ne dosegamo zastavljenih ciljev, upada zanimanje ter se na splošno začnejo dogajati neželene spremembe. Spletno trženje ima prednost v primerjavi s klasičnim prav v možnosti enostavnega analiziranja. Dogajanje lahko spletna analitika na enostavni način zajame, oceni in predlaga rešitve. Pri klasičnem načinu trženja je bilo za enako aktivnosti potrebno porabiti bistveno več časa, imeli smo več stroškov, večja je bila tudi možnost napak. Verjetno največ sprememb je prinesel pojem čas. Že veliko časa vemo, da je čas denar. Trženju spletna analitika prihrani veliko časa, s tem pa je ponudnik manj ranljiv za spremembe. Klasični pristop ima prav v časovno potratnem procesu ranljivost. Spremembe na trgu se danes dogajajo hitro, ponudba se mora temu prilagoditi. Če teh sprememb ne zazna, je glavnina priložnosti že mimo. Zato spletna analitika omogoča bistveno boljše poslovanje ter prilagajanje novo nastalim situacijam na področju trženja. Obisk je ena prvih značilnosti trženja, vendar ni dovolj za doseganje poslovnih cilje. Sam obisk se mora spremeniti v želeno dejanje oziroma izmenjavo izdelka ali storitve med ponudbo in povpraševanjem. Nenaden upad števila izmenjav je znak, da je nekaj narobe. V tem primeru lahko spletna analitika ugotovi kje je vzrok. Najverjetnejša možnost je slaba ponudba v širšem pomenu besede. Dejansko je lahko sama ponudba izdelka ali storitve slaba, obiskovalce vsebina ne motivira, ponudba ni dobro pozicionirana in podobno. Ponudba se mora v takem primeru hitro odzvati. Predloge za ukrepe med drugim lahko nudi že konkurenca oziroma uspešnost konkurence. Vzrok je lahko boljša ponudba, bolj privlačna spletna stran, boljša pozicija na iskalnikih in podobno. Boljša ponudba lahko pomeni ugodnejšo ceno za isto ali primerljivo, boljši so lahko plačilni pogoji ter številne druge prednosti. Spletna analitika nam omogoča spoznati aktualno stanje ter spoznati možnosti sprememb.