četrtek, 29. september 2016

Blender, pravice potrošnika

Blender z nakupom zagotavlja pravice potrošnika . Pravice potrošnika so vedno aktualna tema . Kažejo tudi na razvoj družbe in spreminjanje poslovnih odnosov. Blender smo kupili z namenom pridobivanja koristi. Zato pričakujemo zagotovilo, da bodo te koristi v predvideni življenjski dobi zagotovljeni. V času trajanja garancijske dobe ter tudi po njenem izteku. Začetki resnega ukvarjanja z pravicami potrošnikov segajo v oddaljeno preteklost, velik vpliv je prinesla predvsem množica izdelkov in storitev ter njihova dostopnost. Proizvajalci in trgovci so med seboj različni, tako imamo tudi različne ponudbe. Na eni strani imamo take, katerih cilj je delovati na daljši rok. V tem primeru so pravice potrošnikov v ospredju, saj se s tem omogoča boljša prihodnost proizvajalca in trgovca. S tem pridobijo dobrega in zvestega kupca, ki bo zaradi dobrih izkušenj vedno njihova stranka. Blender kupiti pri takšnem trgovcu nam daje občutek dobrega nakupa. Imamo pa tudi slabe primere prakse, kje je cilj predvsem dobiček. Kupci so izpostavljeni nevarnosti, da blago ali storitve niso v skladu s predpisi, zakoni, standardi ter tudi etiko in moralo. Kupiti blender pri takšnem trgovcu je večje tveganje. Danes je zagotavljanje pravic potrošnika zakonsko urejeno ter načeloma dobro deluje, obstajajo pa tudi možnosti za izboljšave. Velikokrat smo upravičeno kritični, vedno pa moramo ohranjati človeški odnos. Predstavnik trgovca ali proizvajalca, ki mu je zaupano ukvarjanje z reklamaciji je tako kot mi človek. Blender mora delovati brezhibno v garancijskem roku. V primeru napak imamo pravico zahtevati obljubljeno brezhibno delovanje. Oseba, ki se ukvarja z reklamacijami ima žal včasih možnosti za zagotavljanje omejene, predstavnik pa razne omejitve. V taktih primerih bomo z razumevanjem situacije in temu premenim ravnanjem ravnali najbolje, čeprav ne idealno. Razliko lahko pridobimo povrnjeno kasneje na razne načine. Lahko gre za blender blagovne znamke, ki nima široke servisne mreže. Blender ima v tem primeru manj ugodne lastnosti poprodajnih storitev.

Več


ponedeljek, 26. september 2016

Varanasi, duhovno središče

Varanasi je duhovno središče Indije. Mesto Varanasi se nahaja na severu dežele in ima posebno mesto za Hindujce in Budiste. Hindujci predstavljajo večino med prebivalci Indije, na splošno pa velja hinduizem za svetovno najstarejšo religijo. Po ocenah strokovnjakov naj bi bila hindujska vera stara štiri tisočletja. Nastanek je povezan s starodavno kulturo v dolini Inda, eni najdaljših azijskih rek. Starodavna kultura ob njenih bregovih je obstajala od leta tri tisoč petsto do tisoč petsto pred našim štetjem. Konec obstoja kulture ob Indu je prinesel vdor nomadskega plemena imenovanega Arijci. Iz verovanja obeh ljudstev je nastal hinduizem. Zbirka himen imenovanih Vede je prispevek Arijcev. O veri ljudstva v dolini Inda pa pričajo najdbe v mestih Harappa in Mohendžo-Daro. Varanasi predstavlja za hindujce duhovno središče, romarji iz vseh delov Indije prihajajo na meditacijo in očiščevanje. Na bregu svete reke Ganges izvajajo razne obrede. Pomembna je jutranja verska meditacija ob sončnem vzhodu, predstavlja uvod v sežig trupel na lesenih grmadah. Poleg hindujcev velja mesto za pomembno v budistični veri. Buda naj bi v svetem kraju Sarnath ustanovil prvo indijsko budistično naselje. Varanasi se nahajana severu Indije v deželi Uttar Pradeš . Dežela z preko dvesto petnajst milijoni prebivalcev velja za najbolj naseljeno področje Indije. Razteza se na površini dvesto štiriintrideset kvadratnih kilometrov. Varanasi velja za eno najstarejših stalno poseljenih mest na svetu ter najbolj sveto izmed sedmih svetih mest. Nastalo je med dvema sotočjema rek. Prvo je sotočje Gangesa in Varune, drugo pa Gangesa in Assija. Mesto Varanasi šteje več kot milijon dvesto tisoč prebivalcev, razteza pa se na površini treh kvadratnih kilometrov. Veliko število prebivalcev se ukvarja z turizmom, pomembna panoga pa je tudi svila, proizvodnja parfumov ter izdelkov iz ebenovine. Turistična panoga pomeni tudi prepredenost raznih ponudb po ozkih ulicah. Varanasi je svet kraj v katerega se zgrinjajo množice romarjev iz Indije ter tujih obiskovalcev.


Nike Tiempo, blagovna znamka

Nike Tiempo je blagovna znamka . Nike Tiempo poznajo predvsem nogometaši in nogometni navdušenci . Nogometaši blagovno znamko poznajo že lep čas v številnih izvedbah. Od premiere blagovne znamke do današnjih dni je minilo veliko časa, za razvojne strokovnjake cela večnost. Ko se ozrejo na izvirne Nike Tiempo se jim zdi, da je minila cela večnost od njihove predstavitve. Pogled ni naključje, razvojni strokovnjaki so do današnjih dni izvirniku dodali številne izboljšave. Veliko jih je očem skritih, nahajajo se v strukturi materialov, izvedbi ter drugih lastnostih. Športniki Nike Tiempo prepoznajo že po prvih trenutkih uporabe. Udobje, dober oprijem z podlago, odlično blaženje pri gibanju nastajajočih sil ter izjemna individualna prilagodljivost različnim pogojem uporabe. Zanje ne bi bil noben poseben izziv prepoznati Nike Tiempo z zavezanimi očmi. Ravno obraten pogled imajo nogometni navdušenci. To so osebe, ki poznajo nogomet v najmanjše podrobnosti. Del podrobnosti predstavlja tudi športna obutev nogometašev. Najboljši poznavalci se zato spomnijo tako premiere Nike Tiempo in izvirnika, kot tudi vse naslednike. Ob ogledu slik obutve znajo prepoznati številne značilnosti, kot je obdobje. Ter seveda številne druge lastnosti. Mnogi po generacijah obutve tudi ocenjujejo časovno obdobje drugih pomembnih stvari. Vedo, da se je določen pomembne dogodek zgodil v času, ko je bila aktualna točno določena generacija obutve. Tisti navdušenci, ki radi obutev tudi sami preizkusijo že pregovorno namenjajo visoke ocene na raznih testih in primerjavah. O njih je moč veliko prebrati na spletu ter drugih virih. Najbolj zanimive so ocene za nekaj let nazaj. V ponudbi imajo lahko možno ugodno investicijo v starejšo generacijo. Zato pred izbiro radi preberejo mnenja tako uporabnikov kot tudi strokovnih ocenjevalcev. S takimi ocenami dobimo prvi vtis o športni obutvi. Opravimo pa tudi selekcijo. Ob ocenah je velikokrat tudi na kratko opisano za koga je obutev Nike Tiempo namenjena, na kakšnih podlagah se najbolj obnese ter druge osnovne informacije.

Več


torek, 6. september 2016

Holesterol, pomoč prebavi


Holesterol nudi pomoč prebavi . Predvsem holesterol pripomore k presnovi maščob in lipidotopnih vitaminov. Lipidotopni vitamini so vitamini A, D, E in K. Pomembno vlogo ima tudi pri sintezi vitamina D ter številnih steroidnih hormonih. Holesterol je osnovna struktura steroidov ter sestavina živčnih ovojnic. V organizem ga vnašamo s hrano, pomembno pri tem je, da ne pretiravamo. Del količin pa proizvede tudi telo. Beseda holesterol izhaja iz grščine, v prevodu je oznaka za žolč in trden, končnica ol pa pomeni, da gre za alkohol. V trdni obliki je bil prvič odkrit sredi osemnajstega stoletja, v začetku devetnajstega stoletja pa je dobil prvo poimenovanje in sicer holesterin. Odkril ga je François Poulletier de la Salle, poimenoval pa Eugène Chevreul. V pogovoru holesterol največkrat omenjamo v povezavi z nezdravo prehrano. Zdrava hrana je pri sodobnem človeku problem predvsem zaradi preobilja, slabe izbire ter splošno slabih prehranskih navad. Preobilje poskrbi za vedno večjo željo po hrani, saj je prehranjevanje užitek, človeku daje občutek dobrega počutja in sreče. Slaba izbira je kriva, da holesterol sploh pride v prevelikih količinah. Prehranske navade, pa vsemu skupaj dajo piko na i in botrujejo težavam. Tako hrano, kot holesterol in ostale sestavine je potrebno razumeti. Hrana ni enolična, ampak je različna. Vsaka vrsta hrane ima svoje koristi, kot tudi stranske učinke. Če hočemo dobre učinke jo moramo razumeti, spoznavati ter se učiti. Fizično ali umsko delo, ki ga opravljamo profesionalno ima čisto drugačne zahteve. Zato moramo pravilno izbrati v kakovosti ter količini. Učiti se poleg teorije pomeni tudi prepoznavanje učinkov. Kdor ima težave s pomnjenjem naj si piše in zapisuje. Kar pomeni, da zapišemo kakšen namen in zahteve smo imeli, kaj smo zato uporabili ter kakšni so bili učinki ter z njimi povezani občutki. Holesterol bomo tako kot vse drugo povezano s prehranjevanjem bistveno bolje poznali, posledično pa delali manj napak.

Več