torek, 12. julij 2016

Honorarno delo, ostanimo v formi

Honorarno delo omogoča, da smo delovno aktivni dlje časa. Ostati v formi je izraz, ki ga danes pogosto slišimo. Največkrat v temah s področja zdravja, niso pa redki primeri omembe v temah s področja človeških profesionalnih sposobnosti. Honorarno delo najpogosteje srečamo kot : avtorska pogodba , študentsko delo, podjemna pogodba, delo v lastni režiji. Informacije o ponudbah danes najdemo na tako klasičnih, kot sodobnih virih.



Klasični viri so Najlažje je honorarno delo najti sposobnim posameznikom, velikokrat so si skozi čas ustvarili dobre reference, kar preprosto pomeni, da ponudb ne zmanjka. Drugače pa je za vse, ki na to področje vstopajo. Velikokrat gre za željo po dodatnem zaslužku, poznamo pa tudi razne druge razloge. Za honorarno delo je značilno, da poteka v časovno manjšem obsegu kot redna zaposlitev, drugačen je tudi obseg pravic. Pri vseh pozitivnih pridobitvah, pa je potrebno pomisliti tudi na morebitne prekomerne obremenitve. Nekateri honorarno delo razumejo kot dodatno zaposlitev, torej poleg redne. Ta prinaša določene obremenitve, oseba, ki želi delati več se mora predvsem vprašati ali je sposobna delati več. Kot vsako delo ima svoje zahteve, kar pomeni z drugo besedo napore, obremenitve. Predstavljati si je potrebno, da nam honorarno delo jemlje čas za sprostitev, torej tega časa praktično ne bom imeli. Dobra alternativa je, če gre za delo, ki je hkrati naš hobi. Torej počnemo isto, kar bi sicer počeli v prostem času.

Vendar je pri tem potrebno biti previden. Nagrada pomeni tudi obveznosti, kar je velikokrat nekaj drugega kot preživljanje prostega časa. V prostem času velikokrat počnemo kar hočemo, pri istem opravilu pa plačnik zahteva točno določeno. To pa pomeni, da honorarno delo ni nujno enako hobiju, četudi dejansko počnemo praktično isto. V vsakem primeru moramo pred sprejetjem dobro pretehtati tako pluse kot minuse. Honorarno delo posega v prosti čas, zato moramo o posledicah premisliti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar