petek, 15. julij 2016

Mokronog, obiskovalcem prijazen

Mokronog je obiskovalcem prijazen . Obočje gručastega naselja Mokronog zaznamuje posebna geografska značilnost, ki je narekovala oblikovanje naseljenih območji. Lokacije naseljenih območji niso naključno izbrane, ampak je v njih skritih veliko modrosti. Veliko jih je na prvi pogled skritih, obiskovalcu so praktično neznane.



Mnogi se bodo vprašali, zakaj so naselja postavljena na točno določenih lokacijah, če pa je v okolici več boljših. Boljše okolice so samo na prvi pogled, daljše bivanje na območju razkrije čisto drugačno sliko. Mokronog je tako nastal na mestu, kjer so bili prebivalci najbolj varni pred po poplavah znano Mirno. Poleg krajev pa lahko občudujemo tudi človekovo umno izkoriščanje zemlje. Vinogradi se tako nahajajo na območjih, kjer imajo vse pogoje za dober pridelek. To so s soncem obsijana pobočja , ki segajo od deset metrov nad dnom doline do nadmorskih višin med petsto in štiristo petdeset metrov. Značilne pa so za omenjeno območje, proti zahodu takšen tip pokrajine izgine. Območje naselja Mokronog sodi med starejša slovenska poselitvena obočja. Gostota naseljenosti se je od obdobja do obdobja spreminjala sladno z danostmi. Priče zgodovine govorijo o tradiciji naseljenosti območja, katerega začetki sodijo v prazgodovino. Vse značilnosti je moč najbolj od blizu spoznati peš, nekoliko več dinamike nudi kolesarstvo, obstajajo pa tudi vinske ceste. Poučne pohodne poti , ki bodo obiskovalcem od blizu prikazale Mokronog in okolico so bodisi lokalno uravnane ali pa se navezujejo na druge poti, z njimi pa lahko pohodnik doseže tudi oddaljene kraje ob njih.

Med najbolj zanimive in znane sodijo Arheološka pot pri Sv. Petru, Emina romarska pot, Mokronog – Debenec, Mokronoška arheološka skupina v Mirnski dolini, Pot romarjev, Urbanova pohodna pot, Vorančeva pot Od Mokronoga do Pijane gore. Kolesarjem so na voljo trije različno dolgi krogi. Ljubitelji motoriziranega turizma pa lahko izberejo Gornje dolenjsko vinsko turistična cesto Mokronog ima za obiskovalce zvrhan koš razlogov za obisk.

Ni komentarjev:

Objavite komentar