nedelja, 17. julij 2016

ZDA, velika dežela

ZDA so prostrana in velika dežela . Ta značilnosti preko obiska ZDA omogoča spoznavati v živo razliko, ki jo ponuja stara celina ter na drugi strani dežela na drugi strani oceana. Prostranost vpliva tudi na ljudi, zato je to tudi možnost spoznavanja drugačnega dojemanja vsakdanjika. Ljudje s takšnimi nameni obiska ZDA izberejo tudi primerne načine potovanja. Ti omogočajo predvsem dostopno in svobodno gibanje.



Lahko si ogledajo kar jih zanima, ostanejo poljubno dolgo, ko si zaželijo nove izkušnje pa preprosto odpotujejo dalje. Danes to seveda niso potovanja, kot smo jih navajeni iz filmov o osvajanju divjega zahoda. To so udobna potovanja, ker prepotovati velike razdalje pomeni uživati tako, kot doma pri najbolj sproščujočem opravilu. Dodatno imamo možnost izvedeti več pred odločitvijo. Splet nam v tem primeru omogoča opcijo spremljanja potovanja v ZDA aktualno in natančno. Vse kar potrebujemo je ustrezna povezava, ter črpanje ustreznih informacij. Pridobljene informacije nato ustrezno izkoristimo, skladno z željami. V primeru, da nas zanimajo informacije o potovanju, katerega nameravamo izvesti v kratkem, dobimo vir informacij, ki opisuje nam najbolj podobno opcijo. Oseba, ki potuje, tako pred nami odkriva kraje, katere nameravamo sami obiskati kmalu. Prednost takih informacij je, da so neposredne ter imamo možnosti izvedeti tako dobre lastnosti določnih potovanja v ZDA, kot tudi lastnosti, ki jih bi veljalo spremeniti.

Dobre bomo uvrstili visoko na svoj seznam, druge pa bomo skladno z prejetimi informacijami ter možnostmi, ki se bodo pojavile v času našega potovanja, ustrezno spremenili ali prilagodili. Več možnosti dobrih informacij take sorte imajo predvsem osebe, ki znajo tuje jezike. Ti so zelo koristni tudi na samem potovanju v ZDA, posebno v primeru samoorganizacije potovanja. Zapisov v globalno manj številnih jezikih je manj, tuji jeziki pa v naši deželi tako ali tako niso ovire. ZDA zato lahko spoznavamo tik pred obiskom ter kasnejše potovanje tem izkušnjam primerno prilagodimo.

petek, 15. julij 2016

Mokronog, obiskovalcem prijazen

Mokronog je obiskovalcem prijazen . Obočje gručastega naselja Mokronog zaznamuje posebna geografska značilnost, ki je narekovala oblikovanje naseljenih območji. Lokacije naseljenih območji niso naključno izbrane, ampak je v njih skritih veliko modrosti. Veliko jih je na prvi pogled skritih, obiskovalcu so praktično neznane.



Mnogi se bodo vprašali, zakaj so naselja postavljena na točno določenih lokacijah, če pa je v okolici več boljših. Boljše okolice so samo na prvi pogled, daljše bivanje na območju razkrije čisto drugačno sliko. Mokronog je tako nastal na mestu, kjer so bili prebivalci najbolj varni pred po poplavah znano Mirno. Poleg krajev pa lahko občudujemo tudi človekovo umno izkoriščanje zemlje. Vinogradi se tako nahajajo na območjih, kjer imajo vse pogoje za dober pridelek. To so s soncem obsijana pobočja , ki segajo od deset metrov nad dnom doline do nadmorskih višin med petsto in štiristo petdeset metrov. Značilne pa so za omenjeno območje, proti zahodu takšen tip pokrajine izgine. Območje naselja Mokronog sodi med starejša slovenska poselitvena obočja. Gostota naseljenosti se je od obdobja do obdobja spreminjala sladno z danostmi. Priče zgodovine govorijo o tradiciji naseljenosti območja, katerega začetki sodijo v prazgodovino. Vse značilnosti je moč najbolj od blizu spoznati peš, nekoliko več dinamike nudi kolesarstvo, obstajajo pa tudi vinske ceste. Poučne pohodne poti , ki bodo obiskovalcem od blizu prikazale Mokronog in okolico so bodisi lokalno uravnane ali pa se navezujejo na druge poti, z njimi pa lahko pohodnik doseže tudi oddaljene kraje ob njih.

Med najbolj zanimive in znane sodijo Arheološka pot pri Sv. Petru, Emina romarska pot, Mokronog – Debenec, Mokronoška arheološka skupina v Mirnski dolini, Pot romarjev, Urbanova pohodna pot, Vorančeva pot Od Mokronoga do Pijane gore. Kolesarjem so na voljo trije različno dolgi krogi. Ljubitelji motoriziranega turizma pa lahko izberejo Gornje dolenjsko vinsko turistična cesto Mokronog ima za obiskovalce zvrhan koš razlogov za obisk.

torek, 12. julij 2016

Honorarno delo, ostanimo v formi

Honorarno delo omogoča, da smo delovno aktivni dlje časa. Ostati v formi je izraz, ki ga danes pogosto slišimo. Največkrat v temah s področja zdravja, niso pa redki primeri omembe v temah s področja človeških profesionalnih sposobnosti. Honorarno delo najpogosteje srečamo kot : avtorska pogodba , študentsko delo, podjemna pogodba, delo v lastni režiji. Informacije o ponudbah danes najdemo na tako klasičnih, kot sodobnih virih.



Klasični viri so Najlažje je honorarno delo najti sposobnim posameznikom, velikokrat so si skozi čas ustvarili dobre reference, kar preprosto pomeni, da ponudb ne zmanjka. Drugače pa je za vse, ki na to področje vstopajo. Velikokrat gre za željo po dodatnem zaslužku, poznamo pa tudi razne druge razloge. Za honorarno delo je značilno, da poteka v časovno manjšem obsegu kot redna zaposlitev, drugačen je tudi obseg pravic. Pri vseh pozitivnih pridobitvah, pa je potrebno pomisliti tudi na morebitne prekomerne obremenitve. Nekateri honorarno delo razumejo kot dodatno zaposlitev, torej poleg redne. Ta prinaša določene obremenitve, oseba, ki želi delati več se mora predvsem vprašati ali je sposobna delati več. Kot vsako delo ima svoje zahteve, kar pomeni z drugo besedo napore, obremenitve. Predstavljati si je potrebno, da nam honorarno delo jemlje čas za sprostitev, torej tega časa praktično ne bom imeli. Dobra alternativa je, če gre za delo, ki je hkrati naš hobi. Torej počnemo isto, kar bi sicer počeli v prostem času.

Vendar je pri tem potrebno biti previden. Nagrada pomeni tudi obveznosti, kar je velikokrat nekaj drugega kot preživljanje prostega časa. V prostem času velikokrat počnemo kar hočemo, pri istem opravilu pa plačnik zahteva točno določeno. To pa pomeni, da honorarno delo ni nujno enako hobiju, četudi dejansko počnemo praktično isto. V vsakem primeru moramo pred sprejetjem dobro pretehtati tako pluse kot minuse. Honorarno delo posega v prosti čas, zato moramo o posledicah premisliti.

Psihološki problemi in rešitve

Psihološki problemi so težava, ki jih lahko zdravo okolje odpravlja. Zdravo okolje je vsako okolje, kjer so psihološki problemi odsotni oziroma se jih aktivno odpravlja. Kaj natančno je zdravo okolje je nemogoče odgovoriti splošno, ker so različna okolja, ljudje in drugo. Na splošno pa lahko rečemo, da gre za okolje, kjer statistika kaže, da so psihološki problemi manj prisotni kot v drugih okoljih. Razločevanje dobrih in slabih okolji ni nekaj novega, izum sodobnega časa.



Pred nekaj stoletji je z napredkom znanosti postalo jasno, da negativni vplivi okolja povzročajo razne bolezni. Primer takih okolji so bila prenatrpana mesta. V njih ni bilo takšnih higienskih pogojev, kot so danes, ampak so bolezni dobesedno prežale pred vrati domov. Zato so tisti, ki so si lahko privoščili, omislili življenje izven teh okolji. Bodisi za krajši, bodisi za daljši čas. Danes so okolja v marsičem drugačna, predvsem je več zdravih okolji kar se osnovnih higienskih pogojev tiče. Velik problem predstavlja dinamika življenja, ter psihološki problemi kot njihova posledica. Še tako čisto in zdravo okolje ne pomaga nič, če človek z dinamiko življenja pretirava. Sodobno okolje je zelo kruto okolje, v njem je tekmovalnost, vsi želijo biti zmagovalci, drugo mesto je že poraz. Posledica tega je, da imamo nekaj zmagovalcev, veliko večino pa poražencev. Med težavami poražencev so velikokrat prisotni psihološki problemi.

Teh težav na drugi strani nimajo osebe, ki se znajo aktivno izključiti iz takega okolja. Možnosti za preživetje so tudi izven teh okolji velike, treba se jih je predvsem zavedati, predhodno pa postaviti na lastne noge kot radi rečemo. To je mogoče z izobraževanjem, usposabljanjem ter na splošno delati na sebi in zase. Profesionalno aktivnost za katero smo usposobljeni ni nujno opravljati v tekmovalnem krogu, lahko jo opravljamo tudi izven njega. Prednost so odsotni psihološki problemi zaradi odsotnosti tekmovalnosti. Psihološki problemi so težava sodobnega časa.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/psiholoski-problemi-kronicne-bolecine