sreda, 6. april 2016

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, ščiti pred negativnimi posledicami

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi preprečuje negativne posledice . Vsaka zaposlena oseba mora na svojem delovnem mestu izvajati točno določene aktivnosti in dosegati rezultate. S tem namenom je zaposlena, zato delodajalec pričakuje izvajanje vseh zadanih nalog. Pričakuje pa se tudi profesionalen odnos in spoštovanje, za vse hujše oblike kršitev pa je namenjena izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi.



Vse kar je zahtevano v prid dobrega profesionalnega odnosa je zapisano bodisi v splošno znanih zakonih, predpisih in podobno, lahko pa so tudi individualno določene. Individualno jih določita delodajalec in zaposleni. Pri tem gre lahko za določila, ki veljajo za zgolj eno osebo, lahko pa gre za več oseb, ki opravljajo podobne naloge. To hkrati pomeni, da mora delodajalec prav tako izpolnjevati vse svoje delovne obveznosti , ki so določene v splošno ali individualno . Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani zaposlenega pomeni, da te obveznosti ni izpolnjeval. V praksi so možne kršitve dolžnosti na tako strani zaposlenega kot delodajalca del vsakdanjika. Kar ne pomeni, da se dogajajo vsak dan na enem delovnem mestu, ampak med vsemi zaposlenimi in vsemi delodajalci. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi omogoča, da se izognemo morebitnim posledicam. Na stani delodajalcev so pogoste kršitve predvsem ne izplačevanje plač, diskriminacija na delovnem mestu, nadlegovanja, ne zagotavljanje varnosti ter podobne nepravilnosti. Vse te kršitve ne pripomorejo k dobremu odnosu med delodajalcem in zaposlenim, povzročajo slabo vzdušje ter na splošno prinašajo številne negativne posledice. Zaposleni, ki trpi za takšnimi kršitvami dolžnosti s strani delodajalca ima v osnovi dve možnosti.

Lahko zahteva vse pripadajoče pravice , druga možnost je redna ali izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi ter išče novo zaposlitev. Iskanje pripadajočih pravic je težavno povsod tam, kjer splošno vladajo neurejene zadeve. Pravo nasprotje pa je povsod tam, kjer si vsi prizadevajo, da to takšnih dejanj sploh ne bi prišlo. Zato je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi znak, da je nekaj hudo narobe. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je nasprotje dobrih poslovnih odnosov.

http://mojazaposlitev.si/delodajalci/nasveti/kako-odpustiti-delavca-v-skladu-z-zakonom/

Ni komentarjev:

Objavite komentar