petek, 17. april 2015

Varčevanje, manj skrbi za jutri

Varčevanje omogoča varčevalcu manj skrbi za jutri. Manj skrbi varčevanje prinaša z zagotavljanjem finančne varnosti. Finančna varnost omogoča varčevalcu, da lahko za določeno obdobje živi brez dohodkov, lahko se odreče bolje plačanemu delu na račun večje kakovosti zasebnega življenja ter pridobi mnoge druge koristi. Za takšno odločitev je potrebno tako varčevanje, kot premišljen življenjski slog. Varčevanje se lahko ustvari na razne načine. Lahko gre za golo odpovedovanje dobrinam, lahko pa gre za premišljeno izbiranje dobrin.



Varčevanje je v tem primeru optimalen način porabe, ki se navezuje na odlično razmerje med prihodki in odhodki. Prihodki in odhodki so lahko v različnih časovnih obdobjih drugačni. Zato mora biti varčevanje optimalno oziroma lastnostim prihodkov in odhodkov prilagojeno. Varčevanje ne sme biti statično, ampak dinamično. Statično varčevanje je konstanten del dohodka, ki se ne porabi ampak prihrani za prihodnost. Dinamično varčevanje, pa lahko prihrani enkrat več, drugič manj. Zelo dobrodošel je ta način razmišljanja in ravnanja, saj nudi večjo kakovost življenja. V času, ko je potrebno več porabiti za boljšo kakovost življenja, se enostavno temu primerno optimalno več porabi. Ko je potreb manj, se lahko prihrani več in s tem uravnovesi preteklo večjo porabo. Človek ima danes vedno bolj dinamično življenje, zato mora biti temu primerno tudi ravnanje z denarjem v aktualnem času.

Poleg tega mora varčevalec razmišljati tudi na dolgi rok. Nekatere dobrine so lahko dosegljive zgolj z dolgoročnim varčevanjem, ali pa gre za razmišljanje o finančnih potrebah čez določeno obdobje. V prvem primeru imamo varčevanje za dobrine višje cenovne vrednosti, v drugem primeru pa gre za potrebe kot so šolanje otrok, pokojnina in podobne potrebe v prihodnosti. Prihranki morajo vedno imeti dober namen, oblikovani morajo biti optimalno in preudarno. Manj porabe še ne pomeni nujno manj kakovosti življenja, lahko Varčevanje lahko ustvari boljšo kakovost življenja v aktualnem času, kot tudi v prihodnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar