nedelja, 19. april 2015

Španija dežela sonca

Španija je dežela sonca . Dežela sonca je ime, katerega je Španija več kot upravičeno pridobila. Iberski polotok, kjer se Španija nahaja je izredno bogato obsijan s soncem. Španija ozemeljsko zaznamuje Iberski polotok. Le skrajni zahodni del Iberskega polotoka pripada sosedi Portugalski. Španija se zaradi naravnih danosti ponaša z bogato zgodovino izkoriščanja možnosti, ki jih poleg narave nudi tudi klim.



Sodobna Španija je razmeroma mlada država. Nastala je pred nekaj manj kot štirimi desetletji. Sicer pa je Španija država z zelo bogato zgodovino. V kolonialnih časih je bila pomorska velesila . Njeno ladjevje in pomorščaki so človeštvu pomagali odkrivat neznane svetove. Evropa je preko njih svoj vpliv razširila na praktično vse konce sveta. Prisotnost španske kulture je v nekaterih delih sveta možno še danes opaziti. Španija je danes članica Evropske unije. Država meji na Portugalsko na zahodu, na severu meji s Francijo in Andor. Del ozemlja Španije pa se ne nahaja na evropskem kontinentu, ampak v Afriki, nekaj pa tudi v Atlantskem oceanu. Geografsko, kulturno, klimatsko in drugače, je Španija zelo raznolika dežela. Sever države je nekaj čisto drugega kot jug dežele ali obala Atlantika. Zelo raznolike lastnosti, so privedle tudi do raznolikih vsakdanjikov, kultur, ter vseh drugih razlik. Te se v zadnjih letih odražajo tudi v zahtevah predstavnikov posameznih delov države, po večjem obsegu samostojnega odločanja.

Glavno mesto Španije je Madrid. Nahaja se v centralnem delu države. Mesto šteje tri milijone prebivalcev, razteza pa se na površini več kot šesto kvadratnih kilometrov. Skupaj s širšo urbano okolico šteje Madrid šest in pol milijona prebivalcev. V metropolitanskem območju Madrida pa prebiva več kot sedem milijonov prebivalcev. Pomembna španska mesta so še Barcelona, Valencia ter mnoga druga večja mesta. Njihova lega in tipične aktivnosti so botrovale k njihovem nastanku in razvoju. Španija je dežela na iberskem polotoku, ki predstavlja pomemben del Evropske unije.


Ni komentarjev:

Objavite komentar