ponedeljek, 13. april 2015

Nespečnost ima več vzrokov

Nespečnost ima lahko več vzrokov . Človek potrebuje spanje. Dobro spanje mu omogoča zagotavljanje nekaterih življenjsko pomembnih funkcij. Spanje omogoča predvsem počitek telesnim funkcijam ter sposobnostim, hkrati pa lahko v času spanja opravi nekatere pomembne funkcije. Nespečnost je v prvi vrsti motnja spanja. Motnja spanja ali nespečnost lahko nastane zaradi mnogih razlogov. Nekatere razloge za nespečnost lahko odkrijemo sami.



Nespečnost se lahko pojavi zaradi nekaterih preprostih razlogov. Človek se lahko v času pred spanjem preobilno nahrani, lahko ga pestijo razne napetosti, velikokrat se nespečnost pojavi kot odziv na nemirnost pred dogodki naslednjega dne in mnogo drugega. Nespečnost se lahko v preprostih oblikah odpravlja predvsem z bolj zdravim načinom življenja. Spanje je pomemben del vsakega dne, zato se je potrebno na spanje temu primerno pripraviti. V prvi vrsti velja pravilo, da se pred spanjem ne najemo obilno. Zadnji obrok je potrebno zaužiti nekaj ur pred spanjem. To organizmu omogoča, da pred spanjem zaključi večino aktivnosti povezanih s prebavo. Tako bo prebavni sistem lahko med spanjem miroval, kar pomeni z drugo besedo, da bo deležen počitka. Dober spanec bo tako v večini primerov zagotovljen, predvsem v primerih, ko vzrok tiči v nepravilni prehrani. Zelo pomembno za spanec je tudi redno spanje v enakomernih in časovno podobnih terminih. Človeški organizem si glede na človekove aktivnosti sam prilagodi določene funkcije.

Tako se z leti življenja oblikujejo določene navade, ki jih je težko preseči. Spanje je ena takih navad. Ljudje imamo različne spalne navade. Velja zgolj pogledati koliko časa kdo spi in v katerih obdobjih dneva spi. Ljudje lahko spimo daljši ali krajši čas. Poleg tega v različnih časovnih terminih odhajamo spat ter se ob različni urah prebudimo. Navade določenega človeka glede spanja so tako lahko stalnica. Spremembe lahko prinesejo nekatere aktivnosti. Nespečnost je težava, ki je v nekaterih primerih rešljiva na enostavne in preproste načine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar