sobota, 11. april 2015

Možgani center živčevja

Možgani so center živčevja . Center živčevja so možgani pri vretenčarjih in večini nevretenčarjev. Le redke vrste nevretenčarjev nimajo možganov. To so predvsem ožigalkarji, odrasli plaščarji, iglokožci, spužve. Možgani skrbijo za centralni nadzor telesa . Delujejo na druge dele telesa s tvorbo mišične aktivnosti in z izločanjem hormonov. Možgane sestavljata dva tipa celic. Dva tipa celic, ki sestavljata možgane so nevroni in glialne celice.



Njihova naloga je, da nudijo strukturno in presnovno podporo. Hkrati so nevroni in glialne celice tudi izolatorji ter usmerjevalci razvoja. Nevroni veljajo za najpomembnejše celice možganov. Centralni nadzor omogoča hiter in usklajen odziv na spremembe v okolju. Možgani spremembam v okolju lahko reagirajo na različne načine. V celoti možgani še niso raziskani. Zanimive so predvsem raziskave na področju razvoja ter nastanka določenih človeških sposobnosti. Čeprav so možgani že dodobra raziskani nas v prihodnosti čakajo še zanimiva odkritja. Možgani bodo tako v prihodnosti znanstvenike z različnih področji še vedno zaposlovale. Odkritja, ki se bodo v prihodnosti zvrstila bodo pomenila nov napredek na področju zdravja, znanosti, razvoja sposobnosti in podobno. Nekateri izsledki današnjih raziskav kažejo, da je možnosti za hitrejši in boljši človeški razvoj še veliko. Napredek se lahko doseže že v otroškem obdobju razvoja. Za večji napredek niso potrebne posebno zahtevne metode, ampak le nekoliko spremenjeno učenje oziroma postopek učenja. Botrujejo jim nove raziskave na področju delovanja možganov.

Z raziskavami ugotavljajo, da se določene sposobnosti v možganih hitreje razvijajo, če se zavedamo možnosti. Testiranja so pokazala velik napredek pri otrocih, ki so bili deležni novih metod učenja. Zagotovo pa to ne bo edini napredek. Veliko napredka se obeta tudi na zdravstvenem področju. To potrjujejo zadnja odkritja in napredek na mnogih področjih. Velko k razvoju poleg tega lahko prispeva tudi sam posameznik. Zavedati se mora, da so možgani edinstveni, hkrati pa so lahko tako odlični, kolikor odlična je skrb za njihov napredek.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/mozgani/

Ni komentarjev:

Objavite komentar