sreda, 18. marec 2015

Šrilanka, solza Indije

Šrilanka je solza Indije zaradi svoje geografske značilnosti. Dežela Šrilanka je zelo zanimiva in raznolika. Raznolikost se izkazuje v različnih značilnosti vsakdanjika. Šrilanka je različno poseljena, tudi pokrajina se iz kilometra v kilometer spreminja. Izkušnje, ki jih je Šrilanka, omogočala turistom so temu primerno različno. Šrilanka turistom nudi drugačno izkušnjo v naseljenih delih otoka, kot v manj naseljenih in odmaknjenih delih otoka. Razvoj, ki ga je do današnjih dni dosegala Šrilanka je bil posledica naravne danosti in lege, ter raznih osvajalcev.




Med osvajalce so se zapisali najprej Portugalci v šestnajstem in kasneje v sedemnajstem stoletju Nizozemci. Proti koncu osemnajstega stoletja je Šrilanka postala del Britanskega imperija. Šrilanka je tropska država . Na zemljevidu sveta jo ni težko prepoznati. Dovolj je, da poznamo lego Indije, Šrilanka je od nje ločena z morjem, nahaja pa se jugo vzhodno od Indije. Šrilanka šteje dvajset milijonov prebivalcev. Površina otoka znaša šestinpetdeset tisoč kvadratnih kilometrov. Otok živi od tako tradicionalnih, kot sodobnih dejavnosti. Tradicionalne dejavnosti so plantaže, kjer se prideluje čaj, guma in cimet. Med sodobne dejavnosti spadajo aktivnosti finančnega sektorja ter sektorja telekomunikacij. Svoj čas je bila pomembna tudi tekstilna industrija ter proizvodnja hrane. Prestolnica Colombo se nahaja na zahodni obali otoka. Ime sporoča o vplivu portugalskih osvajalcev. Ime so leta tisoč petsto pet uvedli Portugalci.

Danes Colombo predstavlja največje mesto otoka. Poleg tega je tudi ekonomska in poslovna prestolnica otoka. Šteje okrog sedemsto tisoč prebivalcev, razteza pa se na površini sedemintrideset kvadratnih kilometrov. Mesto je nastalo in se razvijalo od najstarejših časov do danes. Ta del sveta je bil poznan popotnikom in trgovcem že v času antike. Na poteh do otoka so se srečevali narodnostno zelo raznoliki popotniki in trgovci. Popotniki in trgovci, so izhajali iz rimskih, kitajskih in arabskih dežel. Šrilanka je dežela, ki vabi popotnike s svojo raznolikostjo in prijetno naravno okolico.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar