torek, 29. april 2014

Balkanski jeziki govorica Balkana


Balkanski jeziki so jeziki, ki se pri govoru uporabljajo na območju Balkana. Ker zahodni, južni in vzhodni del obkroža morje, se v področje v vsakdanjem pogovoru, na političnem parketu ter različnih medijih, imenuje tudi Balkanski polotok. Države, kjer se balkanski jeziki govorijo se z različnim obsegom ozemlja uvrščajo na Balkan. Sedem držav, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Črna Gora, Kosovo in Makedonija so s celotnim ozemljem na Balkanu. Dve državi, Srbija in Hrvaška, so na ozemlju Balkana prisotne z večino ozemlja. Obrobne države, ki so z ozemljem v manjši meri prisotne na ozemlju Balkana so Italija, Slovenija, Romunija in Turčija.

 Balkanski jeziki so svojo pomembnost izkazali že zdavnaj v zgodovini, saj se je na ozemlju Balkana odvijalo veliko pomembnih dogodkov, ki so vplivali na tako Evropo, ko sosednje dežele Azije, Afrike in Rusije, ter deloma celo na svetovno prebivalstvo. Podobno kot je bilo strateško pomembno območje Balkana zgodovinsko pomembno, so balkanski jeziki bili in so pomembni še danes. S procesom globalizacije v svetovnem merilu, na regionalnem področju pa s procesom širitve Evropske unije, pridobivajo na veljavi v primerjavi z drugimi jeziki in jezikovnimi skupinami. Balkanski jeziki se govorijo na geografsko strateškem območju, ki ga na eni strani s svetom povezujejo morske poti, na drugi strani je s severnimi mejami vpet v Srednjo Evropo.

Zaradi takšne geografske lege danes podobno kot v zgodovini predstavlja most, ki je sestavljen iz možice povezovalnih poti med celinami, ki se nahajajo okrog južne morske meje Balkana. Poti, ki potekajo po razgibanem ozemlju Balkana so le del koristi, ki jih balkanski jeziki, njihovo znanje in zmožnost komunikacije ponuja. Balkanski jeziki svojo komunikacijsko vrednost odražajo v poslovnem in kulturnem svetu, ter svetovnem trendu pomembnosti vsakega področja za nove ideje in izzive. Balkanski jeziki , kot vsak tuj in neznan jezik ponuja izziv s katerim se velja soočiti in pridobiti znanje več .

Preberite več o prevajanju v različne jezike

Ni komentarjev:

Objavite komentar