torek, 29. april 2014

Balkanski jeziki govorica Balkana


Balkanski jeziki so jeziki, ki se pri govoru uporabljajo na območju Balkana. Ker zahodni, južni in vzhodni del obkroža morje, se v področje v vsakdanjem pogovoru, na političnem parketu ter različnih medijih, imenuje tudi Balkanski polotok. Države, kjer se balkanski jeziki govorijo se z različnim obsegom ozemlja uvrščajo na Balkan. Sedem držav, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Črna Gora, Kosovo in Makedonija so s celotnim ozemljem na Balkanu. Dve državi, Srbija in Hrvaška, so na ozemlju Balkana prisotne z večino ozemlja. Obrobne države, ki so z ozemljem v manjši meri prisotne na ozemlju Balkana so Italija, Slovenija, Romunija in Turčija.

 Balkanski jeziki so svojo pomembnost izkazali že zdavnaj v zgodovini, saj se je na ozemlju Balkana odvijalo veliko pomembnih dogodkov, ki so vplivali na tako Evropo, ko sosednje dežele Azije, Afrike in Rusije, ter deloma celo na svetovno prebivalstvo. Podobno kot je bilo strateško pomembno območje Balkana zgodovinsko pomembno, so balkanski jeziki bili in so pomembni še danes. S procesom globalizacije v svetovnem merilu, na regionalnem področju pa s procesom širitve Evropske unije, pridobivajo na veljavi v primerjavi z drugimi jeziki in jezikovnimi skupinami. Balkanski jeziki se govorijo na geografsko strateškem območju, ki ga na eni strani s svetom povezujejo morske poti, na drugi strani je s severnimi mejami vpet v Srednjo Evropo.

Zaradi takšne geografske lege danes podobno kot v zgodovini predstavlja most, ki je sestavljen iz možice povezovalnih poti med celinami, ki se nahajajo okrog južne morske meje Balkana. Poti, ki potekajo po razgibanem ozemlju Balkana so le del koristi, ki jih balkanski jeziki, njihovo znanje in zmožnost komunikacije ponuja. Balkanski jeziki svojo komunikacijsko vrednost odražajo v poslovnem in kulturnem svetu, ter svetovnem trendu pomembnosti vsakega področja za nove ideje in izzive. Balkanski jeziki , kot vsak tuj in neznan jezik ponuja izziv s katerim se velja soočiti in pridobiti znanje več .

Preberite več o prevajanju v različne jezike

ponedeljek, 28. april 2014

Potovanje v ZDA


ZDA je dežela upanja in sanj. Star rek, ki je s časom nekoliko zbledel, dobiva nove razsežnosti in dimenzije Slovenci smo v ZDA svoj čas potovali s trebuhom za kruhom, v času krize delovnih mest in perspektiv delovnih ljudi, dan danes nas v ZDA zanimajo nakupi in znamenitosti, ki preko raznih medijev motivirajo naše želje in hotenja. ZDA je prostrana dežela, ki se razteza od Atlantika do Pacifika, ter mrzle Aljaske na severu in sončnega juga s Kalifornijo in Florido, je na račun raznolikega podnebja in geografskih značilnosti in znamenitosti, nudi ljudem, ki jih radovednost in želja po odkrivanju novega prek obzorji njihovega vsakdanjika, brez dvoma navdušila.

 Poleg naravnih znamenitosti so v ZDA kultura, vsakdanjik in navade različne od naših na sončni strani Alp, kar je voda na mlin odločitvi o odkritju in spoznanju novega, nedoživetega. Znamenitosti, kultura, vsakdanjik s seboj nosijo celo paleto dobrin, ki so zaradi ekonomske ter tudi uporabne narave, drugačne predvsem pa privlačne in tako same po sebi zanimive za spoznanje več in izkušnjo preizkusiti, imeti, izkusiti, za vse, ki jim pot čez lužo ne predstavlja oviro ampak izziv. Sama mesta, ceste, ulice ZDA so evropske razmere kratko malo Amerika. Že sama vožnja po njih je svojevrstno doživetje in izkušnja, ki kliče k doživetju. ZDA kot dežela svobode nudi pisan nabor možnosti doživetja, saj se lahko odločimo za organizirane oblike, kot samostojne, prosto po Prešernu.

Na drugi strani je razpon okolja, kulture zelo raznolik, saj lahko izbiramo od gosto poseljenih področji, kjer se na vsakem koraku nekaj dogaja, do osamljenih področji, odmaknjenih od človeškega vrveža in gneče, kjer bomo lahko doživeli spokojnost in mir naravnega okolja. Pot do ZDA se je od časa naših daljnih prednikov, ki so odhajali s trebuhom za kruhom spremenila v precejšnji meri. Še vedno moramo prečkati oceana, čas, stroški, kvaliteta potovanja pa se je bistveno spremenila. Nekoč bajno bogastvo, varčevanje in odrekanje za karto, se je do današnjih dni spremenilo v dostopno možnost, za del plače ali mesečnih dohodkov. Pot doZDA je na kratko povedano na dosegu roke.

Zanimiva potovanja najdete tukaj

četrtek, 24. april 2014

Za koga je primerno delo v trgovini


Ste razmišljali, da bi poiskali delo v trgovini? Čeprav se vam lahko na prvi pogled zdi delo preprosto, pa boste kmalu opazili, da dejansko ni tako. V osnovi je delo v trgovini takšne vrste delo, ki zahteva od posameznika, da se posveti stranki skozi oseben odnos. Praktično je nemogoče, da bi se temu izognili. Vsi tisti, ki imajo probleme pri komunikaciji z ljudmi, niso primerni za delo v trgovini. Dejanska prodaja je namreč zelo odvisna od tega, kako uspešno je vzpostavljen stik med kupcem in prodajalcem. Prodajalec mora biti sposoben kupca prepričati, da imajo v trgovini tisti izdelek, ki ga on potrebuje.

Spretnost komuniciranja se sicer lahko pridobi s časom, vendar oseba potrebuje za to določen talent. Izjemno zadržani ljudje, ki nikdar niso radi tkali socialnih stikov, zagotovo niso primerni za delo v trgovini. Za delo v trgovini delodajalci običajno zahtevajo urejenost. V nekaterih trgovinah imajo svoje lastne uniforme. To je lahko le majica, lahko pa gre za celo obleko, v kateri morajo biti uslužbenci oblečeni. Nekateri delodajalci pa zahtevajo samo to, da so zaposleni v trgovini oblečeni na določen način. Dolge hlače in srajca za moške, kostum za ženske uslužbenke. V nekaterih trgovinah pa delodajalci odločitev o obleki prepuščajo vsakemu posamezniku. Vsekakor pa drži, da se boste morali nekoliko potruditi pri tem, kako se boste oblekli in uredili.

Vaš videz mora v stranki vzbuditi zaupanje. Poleg videza in komunikacijskih spretnosti pa delo v trgovini zahteva tudi poznavanje izdelkov, ki jih zaposleni v trgovini prodajajo. Poznavanje tehničnih značilnosti izdelkov, prednosti in slabosti, sorodnih izdelkov, postopkov za fino nastavljanje izdelka in prilagajanje potrebam uporabnikov so le osnovne informacije, s katerimi mora trgovski delavec razpolagati. Za delo v trgovini se boste morali neprestano izobraževati, če trgovina neprestano uvaja nove izdelke. Velikokrat boo za to poskrbeli delodajalci, tako da vam bodo priskrbeli potrebno dokumentacijo ali pa vas izobraževali na delavnicah.

http://www.mojazaposlitev.si/

sreda, 23. april 2014

Kako izbrati primeren hotel Hrvaška

Če še niste izbrali hotel Hrvaška, v katerem boste preživeli dopust, vam bomo v tem članku dali nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni. Najprej je zelo pomembna lokacija. Vprašati se morate, koliko časa ste pripravljeni nameniti prevozu do destinacije. Krajše kot so počitnice, dlje časa lahko namenite vožnji. Če boste izbrali hotel Hrvaška, v katerem boste preživeli le vikend, potem nima smisla, da se celo soboto vozite z avtomobilom, razen če si seveda želite točno določenega hotela v točno določenem kraju. Vendar običajno ni tako.

Po drugi strani pa, daljše kot bodo vaše počitnice, več časa lahko namenite vožnji. Naslednja pomembna stvar, ki jo morate upoštevati, ko izbirate hotel Hrvaška, so dodatne storitve, ki so na voljo v hotelskem kompleksu. Če se želite razvajati z raznimi masažami telesa in obraza, raznimi pilingi, sprostitvenimi terapijami, kopelmi in podobnimi užitki, morate najti hotel Hrvaška, ki ima dober wellness center. Če se odpravljate v hotel Hrvaška v mrzlih mesecih, ko sezona kopanja v morju še ni odprta, je smiselno poiskati hotel Hrvaška, ki ima na razpolago notranji bazen.

Tisti, ki radi preživljate dopust na aktiven način, boste nedvomno imeli koristi, če ima hotel Hrvaška na voljo fitnes, kjer boste lahko opravili vadbo. Za tiste, ki se ne želijo premakniti iz hotelskega kompleksa, je pomembno, da imajo na voljo čim več trgovin v samem hotelskem kompleksu. Naslednja pomembna stvar, na katero morate biti pozorni je izbira penziona. Če izberete polpenzion, boste dobili v hotelski restavraciji vsak dan zajtrk in večerjo. Tako boste imeli priložnosti, da greste vsak dan za kosilo v kakšno drugo restavracijo in tako popestrite kulinarični del svojega dopusta. Pri polnem penzionu pa bo hotel Hrvaška poskrbel tudi za kosilo. Pri izbiri hotela pa bodite previdni, da ne preveč zaupate zvezdicam, raje preglejte spletno stran hotela in se natančno pozanimajte o celostni ponudbi.


Kampiranje na Hrvaškem, mamljiva ponudba počitnic

Kampiranje na Hrvaškem je mamljiva ponudba počitnic, ki jih ne gre spregledati in zamuditi. Namenjena je vsem, ki si kampiranje na Hrvaškem želijo izbrati, kot alternativo drugim oblika bivalne izkušnje. Pri tem jim bo kampiranje na Hrvaškem nudilo boljši in neposrednejši stik za naravnim okoljem. Bivanje na prostem je zagotovo prvenstven cilj in želja vsakega, ki se bo odločil za kampiranje na Hrvaškem. Kot geografsko raznolika in pestra dežela ima veliko za ponuditi najrazličnejšim okusom in željam. Naravnih in kulturnih znamenitosti je veliko, tudi odlična letovišča so na seznamu možnosti, na drugi strani se tudi najde kotičke za vse, ki hočejo biti v bolj neokrnjenem stiku z naravo ter manj sosedi v okolici. Ponudba lokacij, ki jih kampiranje na Hrvaškem ponuja turistom je ogromno.

Pri tem je v veliko prednost geografska lega države, ki sega na južna področja Evrope, na drugi strani pa si v severnih delih države roko podaja z deželami Srednje Evrope. Vmes je Dinarsko gorstvo, ki s svežino gorskega sveta nudi posebno ponudbo za vse, ki si želijo objema gora in višje ležečih predelov. Kampiranje na Hrvaškem bo zanimivo tudi za vse, ki želijo izkušnjo njenih cest in cestnih povezav. Potekajo po razglednih točkah, panorame in razgledi so izjemni. Pri tem lahko kampiranje na Hrvaškem z dnevno spreminjajočim se geografskim tipom območja bivanja nudi posebno izkušnjo, ki jo prostrane dežele ne morejo. Za vse, ki željo biti v stiku z kulturnimi prireditvami in dogodki je kampiranje na Hrvaškem podobno zanimiva alternativa. Kulturnih prireditev in dogodkov je veliko, v povezavi s kampiranjem na Hrvaškem bodo lahko združili tako vrvež, hrupnost in barvitost kulturnega dogodka z sproščeno in umirjeno izkušnjo bivanja v naročju narave. Izbira je, ki jo kampiranje na Hrvaškem nudi je pestra, barvita in raznolika. Vsekakor bo kampiranje na hrvaškem brez dvoma izkušnje več vredna oblika bivanja.