četrtek, 24. april 2014

Za koga je primerno delo v trgovini


Ste razmišljali, da bi poiskali delo v trgovini? Čeprav se vam lahko na prvi pogled zdi delo preprosto, pa boste kmalu opazili, da dejansko ni tako. V osnovi je delo v trgovini takšne vrste delo, ki zahteva od posameznika, da se posveti stranki skozi oseben odnos. Praktično je nemogoče, da bi se temu izognili. Vsi tisti, ki imajo probleme pri komunikaciji z ljudmi, niso primerni za delo v trgovini. Dejanska prodaja je namreč zelo odvisna od tega, kako uspešno je vzpostavljen stik med kupcem in prodajalcem. Prodajalec mora biti sposoben kupca prepričati, da imajo v trgovini tisti izdelek, ki ga on potrebuje.

Spretnost komuniciranja se sicer lahko pridobi s časom, vendar oseba potrebuje za to določen talent. Izjemno zadržani ljudje, ki nikdar niso radi tkali socialnih stikov, zagotovo niso primerni za delo v trgovini. Za delo v trgovini delodajalci običajno zahtevajo urejenost. V nekaterih trgovinah imajo svoje lastne uniforme. To je lahko le majica, lahko pa gre za celo obleko, v kateri morajo biti uslužbenci oblečeni. Nekateri delodajalci pa zahtevajo samo to, da so zaposleni v trgovini oblečeni na določen način. Dolge hlače in srajca za moške, kostum za ženske uslužbenke. V nekaterih trgovinah pa delodajalci odločitev o obleki prepuščajo vsakemu posamezniku. Vsekakor pa drži, da se boste morali nekoliko potruditi pri tem, kako se boste oblekli in uredili.

Vaš videz mora v stranki vzbuditi zaupanje. Poleg videza in komunikacijskih spretnosti pa delo v trgovini zahteva tudi poznavanje izdelkov, ki jih zaposleni v trgovini prodajajo. Poznavanje tehničnih značilnosti izdelkov, prednosti in slabosti, sorodnih izdelkov, postopkov za fino nastavljanje izdelka in prilagajanje potrebam uporabnikov so le osnovne informacije, s katerimi mora trgovski delavec razpolagati. Za delo v trgovini se boste morali neprestano izobraževati, če trgovina neprestano uvaja nove izdelke. Velikokrat boo za to poskrbeli delodajalci, tako da vam bodo priskrbeli potrebno dokumentacijo ali pa vas izobraževali na delavnicah.

http://www.mojazaposlitev.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar