ponedeljek, 18. julij 2011

Vhodna vrata - kaj je trend?

Vhodna vrata so izredno pomembna pri gradnji stanovanjske hiše. Ne glede na to, da gre za najbolj prepoznaven znak preden vstopite v hišo in je tudi element varnosti, kar pomeni, prvič ščiti nas pred vlomilci in drugič zavaruje naš intimni prostor pred motečimi elementi zunanjosti. Pri izbiri vhodnih vrat moramo biti torej pozorni na več dejavnikov, kakšna je sestava jedra vhodnih vrat, kakšen je zaklepni mehanizem, kakšna je teža vhodnih vrat, kakšna je garancijska doba, kako je z montažo vhodnih vrat. Vsi ti elementi so zelo pomembni, ko se odločamo za nakup vhodnih vrat.

Oblikovanje nima meja

Vhodna-vrata-3

Vhodna vrata so lahko oblikovana na različne načine. Tako poznamo navadna enokrilna vhodna vrata ali v nekaterih primerih tudi vhodna vrata z dodatnim elementom na eni strani ali na obeh straneh. Trenutno so največji trend vhodna vrata, ki so oblikovana v preprostih geometrijskih vzorcih in kombinirana s steklom. Možno je izbirati tudi med različnimi barvnimi kombinacijami, kjer moramo biti pozorni, da kombiniramo bravo vhodnih vrat z barvo fasade, ker ne želimo, da bi ena ali druga barva toliko izstopali, da bi se nas vsi zapomnili po neujemanju naših barv.

Varnost na prvem mestu

Vhodna-vrata-4

Večina vhodnih vrat je danes opremljena z varnostnim mehanizmom, ki onemogoča vlom v našo hišo. Vendar pa velja poudariti, da se tudi vlomilci sčasoma izobrazijo o novih varnostnih sistemih zato moramo slediti posodobitvam in se občasno obrniti na proizvajalca zaklepnega mehanizma, če moramo biti pozorni na kakšen element, ki bi lahko oslabil varnost vhodnih vrat

 

Montaža oken – katastrofa, kako jo preprečiti?

Ste eden tistih, ki se odločate za nakup novih PVC oken ali drugega stavbnega PVC pohištva kot so garažna vrata ali vhodna vrata, potem vam predstavljamo o razočaranju nad montažo PVC oken in kako jo preprečiti. Pred kratkim sem pri prenovi hiše prišel do faze, ko se človek mora odločiti med različnimi ponudniki PVC oken, kje bo okna naročil in posledično kako boi z montažo. Strošek nakupa PVC oken za srednje veliko hišo hitro znese med 5.000 in 8.000 evri, kar ni malo denarja. Vse super in prav dokler ne pridejo PVC okna in vhodna vrata montirati.

Montirati z občutkom! Le kaj je to občutek??

Pvc-okna-4

V kolikor gre za starejšo hišo je potrebno biti pozoren pri odstranitvi prejšnjih oken, ker pri nepazljivosti se kmalu lahko zgodi, da se poškoduje okenska špaleta, kar pa pomeni, da mogoče ne bo možno namestit zunanjih rolet in okoli PVC oken se naredi prava brazgotina, kar je nezaslišano in nas naročnike spravi v zelo slabo voljo, hkrati pa se izniči dobro mnenje, ki smo ga imeli s proizvajalcem.

Preglejte preden podpišete

Od monterjev PVC oken zahtevajte, da gredo z vami od okna do okna, da boste preverili pravilnost montaže, da na oknu ni vidnih poškodb, da so vsa okna pravilno nastavljena, da se ne sliši škripanju podoben zvoku. Zahtevajte od monterjev, da odstranijo vso nastalo umazanijo in da nastale pomanjkljivosti odpravijo. Zelo pomembno je, da so vsi elementi na PVC oknu pritrjeni, tudi navijalna »škatlica« za rolete. Pri žaluzijah pazite, da se ne bo pri montaži okno poškodovalo. Preverite tesnila PVC oken in zahtevajte popravilo v kolikor so to vidno izrabljena.

Pvc-okna-5

Ne podpisujte ničesar dokler ne boste popolnoma zadovoljni s kvaliteto PVC oken. Tukaj je izbranih le nekaj napotkov in nasvetov, kako ravnati v taki situaciji. Predlagam, da ste previdni in predvsem zahtevajte kvaliteto in korekten odnos.

 

ponedeljek, 11. julij 2011

Untitled

Tehnologija pri izdelavi oken je naredila velik korak naprej. Pomembna je tudi zvočna izolacija, zato moramo pri nakupu biti pozorni tako na toplotno prehodnost oken U - vrednost, enota W/(m2K) in zvočno izolacijo (oznaka Rw, enota dB).

Energijsko varčna pvc okna

·     takšna pvc okna, da naj v čim večji meri prepuščajo sončno sevanje,

·     takšna pvc okna in okenski priključek , ki bosta zrakotesna.

Pvc-okna-3

 Trasmisijske izgube skozi okno so tem manjše, čim manjša je povprečna toplotna prehodnost pvc okna skupno za okvir in steklo. Toplotna prehodnost "U" je merilo za toplotni tok, ki prehaja skozi 1m2 gradbenega elementa pri temperaturni razliki 1K.

Okvirji za pvc okna pasivnih hiš imajo vgrajeno v komorah toplotno izolacijo. Prehodnostni koeficient znaša od 3 - 6 W/(m2K).

Toplotna prevodnost okvirjev iz plastičnih mas iz katerih so izdelani, je manjša kot pri kovinskih okvirjih. Vpliv debeline stekel je zanemarljiv.

Toplotna prehodnost trojne zasteklitve je glede na večje število medstekelnih prostorov manjša od toplotne prehodnosti dvojne zasteklitve, s tem pa je tudi prepustnost za sončne žarke manjša. Značilnost trojne zasteklitve je nizka toplotna prehodnost, ki znaša za zasteklitev med 0,5 do 0,8 W/m2K . pvc okna zato opremimo z žaluzijami, navojnicami alipolkni, ki jih uporabljamo takrat, ko je njihov učinek največji, to je predvsem ponoči. Od tod izvira pravilo, naj se na osončene fasade vgrajuje velika pvc okna, na osenčene pa čim manjša pvc okna z ugodnimi toplotno izolacijskimi lastnostmi.

Ta izmenjava je nujna za izpolnjevanje higienskih meril.

Les je naravni material in kot tak ima prednost pred PVC, ki je ekološko manj primeren. Če pa se zaradi cene odločimo za PVC pvc okna, se odločimo za kakovostnega proizvajalca.Prav tako je konstrukcija lesenih oken drugačna od PVC oken. pvc okna iz PVC se pri nas izdelujejo iz uvoženih profilov, zato na kvaliteto materiala ne moremo vplivati. Izdelava oken iz PVC je tudi relativno enostavna (razrez, varjenje, sestava, zato je tudi nekoliko cenejša kot izdelava lesenih oken.Toplotna prehodnost pvc okna je v glavnem odvisna od vrste stekla, saj stekla predstavljajo glavni del površine. Tako približno velja, da je toplotna prehodnost lesenih oken ekvivalentna tri komornem sistemu pri PVC oknih.Pri dobro izdelanem oknu je prepustnost zraka na pripirah lesenega pvc okna boljša kot pri PVC oknu.

Primerjava življenjske dobe oken iz lesa in PVC ni tako enostavna, ker je zmotno mišljenje, da je plastika "večna". Proizvajalec oken mora opredeliti, kako dolga je življenjska doba pvc okna. Zaradi tega je zelo pomembno vzdrževanje, zlasti pri lesenih oknih, zato imajo pvc okna iz PVC pri vzdrževanju določeno prednost. Če smo zagovorniki naravnih materialov, se lahko odločimo za vgradnjo lesenega pvc okna, ki ga na zunanji strani varuje profil iz Aluminija. ·      pri vgradnji PVC pvc okna, je zelo pomembna kakovost varjenih spojev. ·      pri vgradnji oken iz PVC na višjih legah, je sevanje UV močnejše, zato lahko pride do poškodb,

·      pri načrtovanju oken je pomembno paziti, da pvc okna na debelejših stenah niso premaknjena preveč proti zunanji steni. Podhlajen "mrtvi kot" na spodnji strani pvc okna je namreč pogost vzrok za kondenzacijo,

·     pod okni je potrebno odstraniti ovire, ki preprečujejo, da bi topel zrak ogreval notranjo površino pvc okna (najpogosteje polica nad radiatorjem, ki jo je potrebno odstraniti ali vanjo zvrtati izvrtine, skozi katere lahko topel zrak prodre do pvc okna),

Toplotne prehodnosti različnih izvedb oken

Pri oknih z vgrajenimi najsodobnejšimi okvirji iz PVC in tudi lesa, so lahko vrednosti za toplotno prehodnost oken tudi nekoliko nižje.Tako ima n.pr. pvc okna s trojno zasteklitvijo za pasivne hiše imajo toplotno prehodnost < 0,8 W/(m2K).

Čim manjša je U - vrednost, tem manjše bodo toplotne izgube skozi pvc okna. Za primerjavo, običajno standardno škatlasto okno ima toplotno prehodnost 2,7 W/(m2K)

Pri tem je potrebno poudariti, da je potrebno zagotoviti minimalno prezračevanje skozi okvir oken, da preprečimo morebitni pojav plesni na zidnih površinah. 

 

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu garažnih vrat?

Kvalitetna garažna vrata so zagotovo dolgoročna naložba, ki kar nekaj stane.

Na kaj moramo biti pozorni pri kupovanju garažnih vrat?

Garazna-vrata-4

Tukaj je ponudba zelo raznolika, saj se lahko odločate za tradicionalen les ali pa za modernejše plastične polimerne materijale. Zagotovo je pri odločanju za prava garažna vrata veliko pozornost potrebno nameniti tudi varnosti. Garažna vrata morajo seveda biti vodotesna, vendar pa je kljub temu pametno poskrbeti tudi za ustrezno kroženje zraka in prezračevanje.

Kakšna garažna vrata poznamo?

Tako lahko izbiramo med nihajnimi ali dvižnimi garažnimi vrati, precej pogosto pa se kupci odločajo tudi za klasična dvokrilna garažna vrata. Pri omejenem prostoru trgovci ponujajo rolo garažna vrata, ki zavzamejo malo prostora, vseeno pa zagotavljajo visok nivo varnosti in funkcionalnosti. Pri dokončni odločitvi naj vas ne vodi le cena.