ponedeljek, 11. julij 2011

Untitled

Tehnologija pri izdelavi oken je naredila velik korak naprej. Pomembna je tudi zvočna izolacija, zato moramo pri nakupu biti pozorni tako na toplotno prehodnost oken U - vrednost, enota W/(m2K) in zvočno izolacijo (oznaka Rw, enota dB).

Energijsko varčna pvc okna

·     takšna pvc okna, da naj v čim večji meri prepuščajo sončno sevanje,

·     takšna pvc okna in okenski priključek , ki bosta zrakotesna.

Pvc-okna-3

 Trasmisijske izgube skozi okno so tem manjše, čim manjša je povprečna toplotna prehodnost pvc okna skupno za okvir in steklo. Toplotna prehodnost "U" je merilo za toplotni tok, ki prehaja skozi 1m2 gradbenega elementa pri temperaturni razliki 1K.

Okvirji za pvc okna pasivnih hiš imajo vgrajeno v komorah toplotno izolacijo. Prehodnostni koeficient znaša od 3 - 6 W/(m2K).

Toplotna prevodnost okvirjev iz plastičnih mas iz katerih so izdelani, je manjša kot pri kovinskih okvirjih. Vpliv debeline stekel je zanemarljiv.

Toplotna prehodnost trojne zasteklitve je glede na večje število medstekelnih prostorov manjša od toplotne prehodnosti dvojne zasteklitve, s tem pa je tudi prepustnost za sončne žarke manjša. Značilnost trojne zasteklitve je nizka toplotna prehodnost, ki znaša za zasteklitev med 0,5 do 0,8 W/m2K . pvc okna zato opremimo z žaluzijami, navojnicami alipolkni, ki jih uporabljamo takrat, ko je njihov učinek največji, to je predvsem ponoči. Od tod izvira pravilo, naj se na osončene fasade vgrajuje velika pvc okna, na osenčene pa čim manjša pvc okna z ugodnimi toplotno izolacijskimi lastnostmi.

Ta izmenjava je nujna za izpolnjevanje higienskih meril.

Les je naravni material in kot tak ima prednost pred PVC, ki je ekološko manj primeren. Če pa se zaradi cene odločimo za PVC pvc okna, se odločimo za kakovostnega proizvajalca.Prav tako je konstrukcija lesenih oken drugačna od PVC oken. pvc okna iz PVC se pri nas izdelujejo iz uvoženih profilov, zato na kvaliteto materiala ne moremo vplivati. Izdelava oken iz PVC je tudi relativno enostavna (razrez, varjenje, sestava, zato je tudi nekoliko cenejša kot izdelava lesenih oken.Toplotna prehodnost pvc okna je v glavnem odvisna od vrste stekla, saj stekla predstavljajo glavni del površine. Tako približno velja, da je toplotna prehodnost lesenih oken ekvivalentna tri komornem sistemu pri PVC oknih.Pri dobro izdelanem oknu je prepustnost zraka na pripirah lesenega pvc okna boljša kot pri PVC oknu.

Primerjava življenjske dobe oken iz lesa in PVC ni tako enostavna, ker je zmotno mišljenje, da je plastika "večna". Proizvajalec oken mora opredeliti, kako dolga je življenjska doba pvc okna. Zaradi tega je zelo pomembno vzdrževanje, zlasti pri lesenih oknih, zato imajo pvc okna iz PVC pri vzdrževanju določeno prednost. Če smo zagovorniki naravnih materialov, se lahko odločimo za vgradnjo lesenega pvc okna, ki ga na zunanji strani varuje profil iz Aluminija. ·      pri vgradnji PVC pvc okna, je zelo pomembna kakovost varjenih spojev. ·      pri vgradnji oken iz PVC na višjih legah, je sevanje UV močnejše, zato lahko pride do poškodb,

·      pri načrtovanju oken je pomembno paziti, da pvc okna na debelejših stenah niso premaknjena preveč proti zunanji steni. Podhlajen "mrtvi kot" na spodnji strani pvc okna je namreč pogost vzrok za kondenzacijo,

·     pod okni je potrebno odstraniti ovire, ki preprečujejo, da bi topel zrak ogreval notranjo površino pvc okna (najpogosteje polica nad radiatorjem, ki jo je potrebno odstraniti ali vanjo zvrtati izvrtine, skozi katere lahko topel zrak prodre do pvc okna),

Toplotne prehodnosti različnih izvedb oken

Pri oknih z vgrajenimi najsodobnejšimi okvirji iz PVC in tudi lesa, so lahko vrednosti za toplotno prehodnost oken tudi nekoliko nižje.Tako ima n.pr. pvc okna s trojno zasteklitvijo za pasivne hiše imajo toplotno prehodnost < 0,8 W/(m2K).

Čim manjša je U - vrednost, tem manjše bodo toplotne izgube skozi pvc okna. Za primerjavo, običajno standardno škatlasto okno ima toplotno prehodnost 2,7 W/(m2K)

Pri tem je potrebno poudariti, da je potrebno zagotoviti minimalno prezračevanje skozi okvir oken, da preprečimo morebitni pojav plesni na zidnih površinah. 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar