četrtek, 16. junij 2016

Cerkno, skriti biser

Cerkno je skriti biser Slovenije. Prometna povezava, ki poteka iz Primorske na Gorenjsko se pri kraju Cerkno vzpne na bližnji prelaz Kladje , je od nekdaj narekovala vsakdanjik. Območje ima svoje značilnosti, ki se najbolj kaže v slikovitih pustnih običajih, obstajajo pa še druge, za katre si je predvsem potrebno vzeti čas. Naselje Cerkno zaznamuje izjemno naravno okolje, ki skladno z zakoni narave nenehno spreminja.



Večji del leta je obarvana v številne odtenke zelene barve na pobočjih vzpeti, z nastopom jeseni se obarva v zlato rjave odtenke. Zima z belo snežno odejo naravo pripravi do počitka in črpanje novih moči za prihajajočo pomlad. Okolica. Na območju naselja Cerkno ter območju istoimenske občine ima obiskovalcev marsikaj edinstvenega za videti. Ponudba obsega tako primerno aktivnim, kot tistim, ki radi predvsem uživajo v čim manjšem obsegu aktivnosti. Rekreativci poznajo smučarski center Cerkno, pohodniki, kolesarji in drugi pa predvsem številne poti v okolici naselja. Izberejo jih kot samostojno turo ali pa se skozi naselje zgolj zapeljejo ter s tem povežejo bolj oddaljene cilje. Pomembna priča zgodovine je tudi Partizanska bolnica Franja, ki je delovala v težko dostopni in slikoviti dolini Pasice. Nahaja se na nadmorski višini preko petsto metrov v bližini vasi Dolenji Novaki. Danes je turistična atrakcija, bolnica Franja je prejela številna priznanja in pomembne nagrade kot so znak evropske dediščine in priznanje Ameriškega združenja letalcev vojnih veteranov. Cerkno velja obiskati tudi zaradi kulinarike, ki se je na tem območju z naravnimi danostmi, mojstrstvom lokalnega prebivalstva, ter vplivi preko prometnic, izoblikovala v edinstveno doživetja vredno izkušnjo.

Obiskati naselje in okolico pomeni pomemben prispevek posameznika pri širjenju njegovega znanja in razgledanosti. Kateri letni čas bo obiskovalce izbral je odvisno od njegovih zahtev, za vse, ki dajejo prednost naravnemu okolju pa velja nasvet ravnanja po letnih časih. Letni časi Cerkno obarvajo v značilne naravne barve.

http://www.mojaobcina.si/cerkno/

Ni komentarjev:

Objavite komentar