sreda, 10. februar 2016

Rentno varčevanje, odločitev prihodnosti

Rentno varčevanje je odločitev prihodnosti . Dnevno sprejemamo nešteto odločitev. Vsaka od odločitev ima večinoma več možnosti, ki prinašajo tako različne izvedbe, kot tudi različne rezultate. Možnosti so vse dostopne opcije. Izvedbe so skladno z njimi drugačne. Temu primerno pa so različni tudi rezultati. Z izbiro določene opcije izberemo hkrati tudi izvedbo in rezultate. Vsako od opcij moramo gledati kot celoto. Pogosto se dogajajo razočaranja, ker izbrana opcija ni bila ocenjena preko celote oziroma vseh lastnosti.



Zato se takim razočaranjem izognemo ali s kakovostnim načinom ocenjevanja, ki upošteva vse lastnosti, ali pa izberemo tisto v kar smo prepričani. Kakovostno ocenjevanje zahteva poleg realne ocene vseh dejavnikov tudi strokovnost. V primeru, da nam je tuja se lahko obrnemo na strokovno pomoč. Kdor rad samostojno odloča, pa lahko izbere tisto opcijo, ki jo je sposoben samostojno kakovostno ocenit. Ena od možnosti je rentno varčevanje. V bistvu gre za enostavno, vendar učinkovito naložbo. Z časovno ter naložbeno enakomerno obremenitvijo na dolgi rok ustvarimo načrtovan donos. Lastnosti, ki jih ima rentno varčevanje so zato pregledne in razmeroma enostavne. Najpomembnejše so dolgoročnost, frekvenca, višina plačila, nazor in zmanjšano tveganje. Dolgoročnost pomeni, da varčujemo na daljši rok z namenom doseganja določenega cilja. Prednost je manjša obremenitev, večino lastnosti lahko dobro načrtujemo in imamo temu primeren nadzor, sami sebe pa ne ogrožamo. Pred odločitvijo za rentno varčevanje je možno dobiti vse potrebne podatke. Frekvenca in višina vplačila sta ena ključnih podatkov, ki omogočajo načrtovanje naložbe.

Med frekvencami je najpogostejša mesečna, višina vplačila je pa od primera do primera različna. S tem nam rentno varčevanje omogoča spoznati, kakšna je izvedba ter kakšne so njene značilnosti. Preko njih pa je moč spoznati, kakšne cilje nam lahko uresničimo. Na ta način smo prepričani, da bo rentno varčevanje naša dobra odločitev Rentno varčevanje je postopno, varno in pregledno doseganje zastavljenih varčevalnih ciljev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar