petek, 1. januar 2016

Beljakovine, koristna prehrana

Beljakovine so koristna prehrana . Človeku beljakovine koristijo. V dnevni prehrani, naj bi beljakovine obsegale desetino energijskega dnevnega vnosa. Zgornja meja, katero beljakovine po priporočilih strokovnjakov ne bi presegale je dvajset procentov energijskega vnosa dnevno. Vendar mnogi priporočila strokovnjakov prezrejo ter si ustvarijo svoj način prehrane.



Ki lahko privede do raznih negativnih posledic s tem, da so beljakovine v prehrani pretirane ali pa jih je premalo. Živila, ki vsebujejo beljakovine predstavljajo mnogim poglavitni del prehrane. Takšna živila so jajca, mleko in meso ter v zrnih stročnic, kot so fiol in grah. Mnogo pozitivnih sprememb bi pridobili z zavedanjem, da jih lahko dobimo tudi v ribah. Potrebe po beljakovinah so prav tako različna če izberemo živila, ki imajo visoko biološko vrednost. Slednjo predstavlja razmerje med izkoristkom in celoto zaužitih beljakovin. Biološka vrednost je višja pri beljakovinah živalskega izvora. Vendar je najbolj učinkovito prehranjevanje z obema vrstama. Pri prevelikem odmerku beljakovin pridobimo nekatere negativne učinke. Predvsem proces prebave obremenjuj organizem. Ta energija človeku primanjkuje za druge aktivnosti. poleg tega poveča izločanje vode s sečem. Kar posledično pomeni večjo potrebo po vodi. Prevelike količine tudi povečajo vnos nenasičenih maščob. Zato je potrebno zagotavljati optimalno količino in spoštovati nasvete strokovnjakov s področja zdravja in prehrane. Delno lahko optimalno količino zaznamo sami, pri tem pa je potrebno kar nekaj prakse. Posebno zdrav človek, ki nima težav s prehrano in ima večje potrebe po energiji velikokrat podzavestno pomisli na mesne izdelke, ker želi s tem zadostiti energijskim potrebam.

 Vendar je pri tem dobrodošlo zavedanje, da obstajajo alternative. Ki lahko te energijske potrebe enako dobro zadovoljijo. Toliko bolj napačno pa je prehranjevanje v neprimernem času. Načeloma je najbolje, da hrano zaužijemo pred energijskim potrebami. Velikokrat pa se zgodi ravno obratno. Kar pomeni, da beljakovine in druga živila zaužijemo potem, ko energijskih potreb ni ter nam posledično ne koristijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar