petek, 25. december 2015

Obveznica, dolžniški vrednostni papirji

Obveznica je dolžniški vrednostni papir . Dolžniški vrednostni papir je obveznica, ker se izdajatelj ali dolžnik zavezuje imetniku izplačevati kupone in ob dospetju tudi glavnico. Investitorju obveznica načeloma prinaša neomejen donov. Vendar mora računati s tem, da obveznica največkrat prinaša izplačilo glavnice in kuponov. Pomembno za naložbenika je, da obveznica prinese ob dospetju vse, kar je bilo obljubljeno.



Ima pa obveznica prednost pred drugimi naložbami. Ob stečaju ali likvidaciji imajo nosilci obveznic prednost pred lastniki kapitala. S tem se lahko nadejajo izplačila iz stečajne mase. Načeloma velja obveznica za varno naložbo. Vendar je ta varna naložba povezana z nekaterimi tveganji. Predvsem gre za kreditno, tržno in valutno tveganje. Načeloma je obveznica dobra izbira za naložbe s točno določenimi cilji. Pred odločitvijo se moramo seveda dobro seznaniti z vsemi prednostmi in slabostmi takšne investicije. Dobro je predvsem pomisliti koliko investirati, za kakšno obdobje investirati, kam investirati in podobno. V primeru, da nismo prepričani v svojo odločitev lahko za pomoč zaprosimo strokovnjake. Strokovnjaki so osebe, ki poznajo možnosti investiranja, poznajo trg, poznajo načine trgovanja, dobro poznajo razmere v danem trenutku in podobno. Z njihovo pomočjo bomo najprej izvedeli ali je določena naložba primerna za nas. Pri tem je dobrodošlo, da zaupamo strokovnjaku podatke, ki so koristni pri presoji. V primer, da nam določena naložba ne ustreza, se ponujajo možnosti drugje. Vse naložbe na trgu so različne, ter kot take prinašajo številne hkrati prednosti in hkrati manj dobre lastnosti. Vendar zaradi pestrosti ponudbe lahko izbiramo.

Če želimo tvegano naložbo je možnosti precej, v nasprotnem primeru imamo na voljo varne naložbe. Med varnimi in tveganimi naložbami pa še celo vrsto drugih, ki prinašajo več tveganja kot varne naložbe ali manj tveganja kot tvegane naložbe. Podobno je s številnimi drugimi lastnostmi. Obveznica je vsekakor vrednostni papir, ki lahko koristno obogati naš portfelj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar