ponedeljek, 16. november 2015

Zdrava prehrana, kakovost življenja

Zdrava prehrana je kakovost življenja posameznika. Od primera do primera je zdrava prehrana različno razumljena. Pri tem se velja zavedati dejstva, da je zdrava prehrana različna zaradi različnosti vsakega posameznika. Hkrati pa je zdrava prehrana različna s strokovnega vidika. V primeru, da se ozremo na ugotovitve, kaj je zdrava prehrana bomo dobili zelo veliko različnih mnenj. Načeloma bi lahko rekli, da je zdrava prehrana že vsaka prehrana, ki človeku ne škodi.



Kar drži, vendar je težava v tem, da veliko ljudi ni sposobno to oceniti. O tem nas lahko pouči statistika. Ta govori o tem, da se težave začnejo v določenem starostnem obdobju, pred tem pa je vse v najlepšem redu. Kar pomeni, da bomo, če sodimo v povprečje, imeli najprej vse v najlepšem redu z prehrano po načelu neškodljivosti, čez določeno obdobje pa se bo to pokazalo kot napačno razmišljanje. Težava je v tem, da velikokrat imamo pogled zgolj na del kazalnikov, ki kažejo kaj je organizmu koristno . Zanašamo se na svojo kondicijo, fizično in umsko sposobnost ter vse, kar lahko sami opazimo. Brez pomoči raznih strokovno podprtih raziskav in testov. V primeru, da bi bili deležni strokovno podprtih raziskav in testov, bi bilo naše razmišljanje drugačno. Strokovno podprti testi in raziskave namreč pri mnogih osebah, ki imajo o sebi mnenje, da je vse v najlepšem redu, pokaže čisto drugačno sliko.

V zgodnjih obdobjih je lahko težav manj, kot v starejših obdobjih. Odvisno od tega, koliko smo oddaljeni od obdobja, ko se pri povprečju začnejo težave. Obstajajo seveda tudi izjeme. Kar pomeni, da težav dejansko ni, kot je to značilno za povprečje. Ali pa da je situacija bistveno bolj slaba in zapletena, kot je to prisotno pri povprečju populacije. Dobra novica pri tem je, da smo pravočasno izvedeli za stanje. Zdrava prehrana nam s spremembami v tem primeru lahko koristno pomaga.

Ni komentarjev:

Objavite komentar