sobota, 8. avgust 2015

Prevod iz angleščine, spremembe skozi čas

Prevod iz angleščine doživlja velike spremembe . Velike spremembe, ki se dogajajo skozi čas, narekujejo drugačen prevod iz angleščine. Pri tem prevod iz angleščine ni povsem različen, ampak ima le času primerne spremembe. Dober prevod iz angleščine zato ni le pravilen v vseh značilnostih jezika, slovnice in drugih zahtev, ampak je tudi aktualen.



Aktualen prevod iz angleščine je takrat, ko v prevedeno besedilo ali govor vnese sodobne pojme. Sodobne pojme prevod iz angleščine črpa iz različnih virov. Sodoben prevod iz angleščine kot prvo temelji na izrazih, ki se dnevno uporabljajo. Spremembe se zgodijo z napredkom ali raznimi drugimi spremembami. Vse te spremembe vplivajo na jezik. Jezik je živ organizem . Tuj jezik se spreminja tudi z prevajanjem. Mnogi prevajalci vnašajo v prevode novosti. Te novosti so v različnih prevodih različne. Nekateri prevajalci so v prevodih radodarnejši z novostmi, drugi prisegajo na klasične ali najbolj uporabljene izraze. Tuj jezik ima možnost izražanja na več načinov. Izražanje je različno, ni pa nujno primerno za tuj jezik oziroma zahteve naročnika. Naročnik lahko prevod naroči z različnim namenom, motivom in zahtevami. Temu primerno se preveden tuj jezik lahko razlikuje v besedilu oziroma izgovorjeni besedi. Nerodno je, ko tuj jezik sogovornik ne razume. Posebno takrat, ko je kakovosten, hiter in učinkovit prevod nujen. Pred naročilom je zelo dobro preveriti reference, ki jih ima prevajalec. Najboljše so reference iz prakse ali reference oseb, katerim zaupamo. Na ta način izbran prevajalec bo dober prevod lahko izvedel.

Saj se na informacije zanesemo. Najboljše je, če se prevajalec izbere na podlagi preizkusa. Ta preizkus je lahko od primera do primera različen. Prevajalec je lahko preizkušan glede na splošne zahteve, lahko pa tudi na podlagi specifičnih zahtev. Splošne zahteve so tiste, katere se nanašajo na splošno razumljivost. Specifične zahteve, katerim mora prevajalec svoje delo prilagoditi, pa so pogosto strokovni izrazi. Prevod iz angleščine je aktualna aktivnost.

http://prevodialkemist.si/prevajanje/prevajanje-besedil

Ni komentarjev:

Objavite komentar