torek, 4. avgust 2015

Debelost, sodobna težava

Debelost je sodobna težava . Sodobnemu človeku je hrana zelo različna. Na različnost vpliva več dejavnikov. V naši deželi je k sreči hrana še dokaj zdrava in naravna. Ker je naša dežela obdana z obilnimi naravnimi bogastvi je hrana lahko naravna. Hkrati se hrana prideluje na zdrav način. To omogoča kultura pridelave, posledično je hrana tradicionalno dobra. Vendar kljub temu lahko pride do težav. In v mnogih primerih tudi prihaja.



Velikokrat težave predstavlja debelost, idealna telesna teža ter uravnavanje prehrane. Pri nas je debelost, idealna telesna teža ter uravnavanje prehrane velikokrat na tapeti. Ljudem je debelost, idealna telesna teža ter uravnavanje prehrane izziv. Sami se načeloma dobro počutijo, strokovnjaki pa so drugačnega mnenja. Zato je debelost, idealna telesna teža ter uravnavanje prehrane v mnogih primerih različno sprejeta. Ljudem zaradi dobrega počutja debelost, po njihovem prepričanju ni težava, zato je uravnavanje prehrane zanje nesmiselno. Vendar je lahko slika čisto drugačna v mnogih primerih. Vsem, ki se ne zavedajo nevarnosti takšnega razmišljanja bo lahko pomagala preprosta razlaga. Vnesena hrana je optimalna takrat, ko zadovolji vse potrebe. Vse, kar je odveč škodi. Vsek človek ve, da je odvečno breme nesmisel. To velja tudi za lastno težo. Zato hujšanje in dieta nista pokora, ampak zgolj zmanjševanje bremena, ki ga predstavlja prevelika telesa teža . Ljudem se v veliko primerih zdi hujšanje in dieta stvar ljudi, katere smatrajo kot nezdrave. Zato se jim hujšanje in dieta zdi domena nekih drugih oseb.

Vendar se velikokrat hujšanje in dieta čez noč zdita primera, ko človek spozna koristne učinke. Velikokrat se hujšanje in dieta zgodita na priporočilo strokovnjaka s področja zdravja ali prehrane. Mnogi primeri so za začetek hujšanja in diete imeli zdravniški pregled splošne oziroma preventiven narave. Od tod dalje se je preko priporočil, navodil in nadzora pridobilo številne koristne učinke. Debelost zahteva odgovorno ravnanje in vedenje.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/presnova/22/debelost_in_hujsanje/

Ni komentarjev:

Objavite komentar