ponedeljek, 15. junij 2015

Stres, nezmožnost organizma

Stres je nezmožnost organizma . Nezmožnost organizma se kaže v tem, da ni sposoben pravilnega odziva na čustvene ali fizične grožnje. stres je značilen za ljudi. Poleg ega pa je stres prisoten tudi pri živalih. Grožnje, katerih posledica je stres, so lahko dejanske ali zamišljene. Stres je bil pri ljudeh in živalih vedno prisoten. Vendar je stres strokovno spoznan pred več kot osmimi desetletji. Stres je danes prisoten kot grožnja zdravju .



Zdrav človek ima dobre tako fizične kot tudi fizične značilnosti in sposobnosti. Vse lastnosti morajo biti optimalno izkoriščene in prilagojene času ter okolju. Danes živimo v živahnem življenjskem ritmu. Dogajanja okrog nas je veliko. Če si seveda to želimo. V večini primerov je zaželenost živahnega ritma življenja odobravana, obstajaj pa tudi svetle izjeme. Ljudje živahen ritem življenja odobravamo zaradi zaželenosti v družbi. Živahen ritem sestavljajo mnoge aktivnosti. Značilnost sobnih aktivnosti je njihova intenzivnost. Aktivnosti morajo biti opravljene hitro in kakovostno. V nasprotnem primeru se pojavi nezadovoljstvo. Pojav nezadovoljstva ljudje izkazujejo na različne načine. V veliki meri je izkaz nezadovoljstva odvisen od karakterja, izkušenj ter življenjskih navad. Nekateri ljudje se zavedajo intenzivnosti aktivnosti, zato so do napak drugih bolj tolerantni. Drugi ljudje se tega ne zavedajo ali pa imajo temu primeren značaj. Dobrodošlo je zavedanje, da določene aktivnosti lahko kvalitetno opravimo v določenem času. Vsako pretiravanje ene ali druge značilnosti lahko prinese negativne posledice. Zahtevan krajši čas največkrat vpliva na kakovost aktivnosti. Zahtevana večja količina pa vpliva na večji čas. Vsako neskladje zahtev, ki so logične, lahko povzroči pri človeku negativne reakcije.

Izraz nezadovoljstva se lahko prenese na vse udeležence. Glede na njihove značilnosti je lahko bolj ali man intenziven dosežene vpliv. Dosežen vpliv lahko pomeni negativno delovanje na zdravje človeka. Funkcije človeškega organizma so povezane, zato je delovanje dobro, ko vse delujejo optimalno. Stres ima mnoge negativne posledice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar