ponedeljek, 30. marec 2015

Zdravstveno zavarovanje, oblika zavarovanja

Zdravstveno zavarovanje je oblika zavarovanja , ki veliko pove o deželi. Vsaka dežela in država ima po svoje urejeno zdravstveno zavarovanje in oskrbo zavarovancev. Zdravje je človekovo največje bogastvo. Bolezni in poškodbe so sestavni del življenja, na tem področju ni izjem glede na možnost uresničitve. Razlike so v varovanju zdravja. Varovanje zdravja se lahko izvede na področju medicine, kot tudi na drugih področjih. Zdravstveno zavarovanje zagotavlja varovanje zdravja z zagotavljanjem raznih zdravstvenih storitev.



Varovanje zdravja se lahko izvaja tudi izven področja, ki ga krije zdravstveno zavarovanje. Gre za preprečevanje nastanka nevarnosti poškodb na delovnem mestu oziroma kraju izvajanja aktivnosti. Zdravstveno zavarovanje nudi pravico do zdravstvenih storitev, če so te potrebne, vsekakor pa je bolje, da jih sploh ne potrebujemo in zdravje poskrbimo na najboljši možni način. V ta namen imamo zdravstvene in druge standarde, ki so v različnih državah različno uveljavljeni. Zakonske podlage so bolj ali manj posod enako namenjene varovanju zdravja, kakšne pravice izhajajo oziroma jih nudi zdravstveno zavarovanje v posamezni državi so pa različne. Toliko bolj je različno zdravstveno zavarovanje v praksi. Gre za standarde, ki jih določena država na eni strani predpiše, na drugi strani tudi uresničuje. Razlike med zapisanim in uresničenim so od države do države zelo velike. V nekaterih državah razlik med zapisanim in uresničenim praktično ni.

Tisto, kar je zapisano, v praksi tudi drži. V nekaterih državah dobesedno oziroma stoprocentno v nekaterih z manjšimi odstopanji. Te države veljajo za zgled in so primer dobre prakse. V drugih državah so odstopanja večja, veljajo za države, kjer je potrebno zadeve izboljšati v prid boljšega varovanja zdravja državljanov oziroma zavarovancev. Varovanje zdravja , kot želja namreč nima izjem, povsod si vsak državljan želi za svoje zdravje najboljše. Zdravje omogoča kakovost življenja, uresničevanje želja in ciljev in nenazadnje izpolnjevanje osebnosti. Zdravstveno zavarovanje je v več kot stoletju od zahtevane pravice postalo merilo kakovosti države.


Ni komentarjev:

Objavite komentar