petek, 22. avgust 2014

Zdrav imunski sistem ščiti pred sezonskimi boleznimi

Kadar nam imunski sistem ošibi zbolimo. To preprosto dejstvo je nekaj, na kar ljudje radi pozabljamo. Predvsem v zimskih mesecih, ko se poveča prisotnost virusov in bakterij na javnih krajih, je pomembno, da ohranimo močan imunski sistem. Z njegovo pomočjo pa se ne borimo le proti virusom in bakterijam, ampak se borimo tudi proti raznim kemičnim spojinam, ki lahko razdražijo organe. Ključno je torej to, da poskrbimo, da ostane imunski sistem v vseh letnih časih na maksimalni stopnji pripravljenosti, saj bomo tako ves čas zdravi. Zdravje pa pomeni manj izostanka iz delovnega mesta, večjo prisotnost v šoli in pri drugih vsakodnevnih obveznostih. Najbolj pomembno je zdrava prehrana. Naš imunski sistem je zelo odvisen od tako imenovanih mikro hranil, kakršna so vitamini in minerali. Zato je potrebno ves čas uživati sadje in zelenjavo. Celoten spekter vitaminov in mineralov je pomemben za zdrav imunski sistem. Samo vitamin C ne zadostuje, čeprav je izjemno pomemben. Študije so namreč pokazale, da je vitamin C najbolj pomemben vitamin pri krepitvi imunskega sistema. Tega dobimo veliko v limoni in drugih agrumih, še več pa ga je v paprikah. Imunski sistem je odvisen tudi od beljakovin, zato ne smete pozabiti na primeren vnos slednjih. Takrat, ko nas virusi že napadejo, pa bomo za imunski sistem najbolj poskrbeli z dovolj visokim vnosom ogljikovih hidratov. Telo mora imeti dovolj energije, da se lahko uspešno bori proti bolezni. Imunski sistem krepimo tudi z redno telesno aktivnostjo. Zdrav duh v zdravem telesu je rek, ki bo veljal vedno. S športom se namreč precej zmanjša stres, ki je znan po tem, da izjemno šibi imunski sistem. Nasploh je pomembno, da se stresu izogibamo. To je sicer težko, vendar se lahko tega naučimo z vajo. Pomembno je, da se znamo sprostiti in iz misli odgnati težave. Predvsem je pomembno, da problemov, ki so povezani z delovnim mestom, ne prinašate domov.

sreda, 20. avgust 2014

Kaj je B kompleks in zakaj ga potrebujemo?

B kompleks so vitamini skupine B. Njihovo odkritje, sega v 19. stoletje in je povezano s takrat še neznano boleznijo beriberi, ki povzroča motnje v delovanju srca, obtočil in živčevja. Najprej so bili prepričani, da gre za eno snov; poimenovali so jo vitamin B, toda izkazalo se je, da gre za skupino različnih vitaminov. Označili so jih s številkami: B1, B2 itd. Nekatere snovi so pomotoma šteli k vitaminom, zato si jih kasneje črtali, vitamini iz skupine B, ki so jih odkrili pozneje, pa so dobili svoja imena. Med vitamini skupine B najdemo več kemično različnih vitaminov, njihovo skupno ime pa je B kompleks. K njim prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), B5 (pantotensko kislino), B3 (niacin), B7 (biotin), folno kislino (B9) in vitamin B12 (kobalamin). Pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pomanjkanje enega vitamina ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih iz te skupine. Ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina iz te skupine moramo zaradi tega dejstva jemati celoten B kompleks. Vitaminov skupine B lahko primanjkuje vsem skupinam ljudi, še posebej pogosto pa se pojavi pomanjkanje pri starejših ljudeh, pri ljudeh, ki nimajo rednih in polnovrednih obrokih, pa tudi pri strogih veganih. Še posebej rizična skupina so starostniki, saj se absorpcija vitaminov z leti manjša, enako pa je pomanjkljiva absorpcija značilna za ljudi, ki imajo težave s črevesjem ali pijejo preveč alkohola, in za kadilce. B kompleks pa lahko kupimo tudi v obliki tablet v specializiranih trgovinah in v lekarnah. Premalo vitaminov B se lahko odraža na našem največjem organu-koži, na laseh in na nohtih. Če opazite hrapavo, razpokano in luskavo kožo, vam primanjkuje vitaminov skupine B, zlasti vitamina B5. B kompleks pa ima pomembno vlogo pri presnovi v živčevju, prenašajo živčne dražljaje in uravnavajo razpoloženje.



sobota, 2. avgust 2014

Turistična agencija omogoča srečanja

Turistična agencija je organizacija, ki omogoča potovanja . Ljudje so od nekdaj želeli potovati iz takšnih in drugačnih razlogov. V tuje kraje jih je vlekla želja po poznavanju, odkrivanju in ogledu novih krajev. Prva znana turistična agencija se je pojavila v 19.stoletju. Prvo potovanje, ki je v pisnih virih omenjeno, je bil izlet z vlakom na pomembno srečanje. Podobno tudi danes turistična agencija omogoča srečanja bolj ali manj različnih kultur in življenjskih slogov. Vendar se je do današnjih dni mnogo spremenilo, kot se je razvila družba in tehnologijo. Potnike navdušuje in razveseljuje vse kar je novo in drugačno. Za prve potnike, ki jih je turistična agencija peljala na srečanje je bil dogodek že sama vožnja z vlakom. Vlak je v tistih časih veljal za tehnološko čudo, omogočal je hiter prevoz blaga in storitev po kopnem. Zato ne gre dvomit, da je turistična agencija veliko potnikov pridobila že z omembo vožnje z vlakom. Tako so se potniki prve omenjene turistične agencije in njenega aranžmaja, pred svojimi sorodniki, znanci in prijatelji, med drugim pohvalili, da so se peljali z vlakom. Danes podobno turistična agencija omogoča ogled in doživetje atrakcij, ki sicer ljudem niso najbolj znane, zaradi oddaljenosti ali drugih podobnih razlogov. Tako ima turistična agencija poleg cilja potovanja na voljo še veliko drugih možnosti, za dodano vrednost potovanja. V svetu se turistične velesile na razne načine trudijo popestriti vsakdanjik turistom, ter ji v svoje kraje zvabiti s takšnim in drugačnim turistični prijemom. Veliko dobrih primerov imamo v Slovenij, saj naša dežela na sončni strani Alp, poleg lepot države, lahko ponudi turistom marsikaj kar v njim domačih deželah ne bodo srečali. Vsaka dežela se od drugih razlikuje po svojih kulturnih in naravnih znamenitostih, ki so nastale z delom človeških rok ali matere narave. Turistična agencija potnikom omogoča ogled edinstvenih doživetji doma in na tujem.