torek, 18. marec 2014

Španija skozi turistična očala


Španija je evropska država, ki leži na Iberskem polotoku, ki spada med ene izmed najbolj raznolikih dežel na evropskem kontinentu. Za slovenske državljane je vstop v državo preprost, saj smo skupaj s Španijo v Evropski uniji, znotraj katere velja prost pretok ljudi. To pomeni, da za vstop zadošča že osebni dokument ali pa potni list. To velja tako za otroke kot za odrasle. Uraden jezik, ki ga ima Španija zapisanega v ustavi, je španščina. Opozorita pa velja, da Španci niso dobri govorci tujih jezikov.

Celo v gostinski ponudbi boste lahko sredi Barcelone naleteli na težave pri komunikaciji, če ne znate niti besedice po špansko. Zato je priporočljivo, če vas zanima Španija, da se pred obiskov naučiti nekaj ključnih fraz, ki jih boste potrebovali za sporazumevanje: naročanje hrane in pijače, napotke za usmerjanje na ulici in podobno. V bolj turističnih predelih pa boste lahko naleteli tudi na ljudi, ki bodo znali angleško, italijansko ali nemško. Kar se zdravstvenih storitev teči, je Španija vključena v sistem, ki ga krije slovensko zavarovanje za tujino. Nekoliko bolj varno se boste počutili, če zraven tega sklenete še kakšno dodatno zdravstveno asistenco. Španija pa na žalost ni najbolj varna država, kar se tatvin tiče. Predvsem glavna turistična mesta, kot sta Madrid in Barcelona, so polna uličnih tatičev, ki znajo hitro izbrati pravo priložnost, da vam sunejo denarnico ali vredne predmete. Zato je zelo pomembno, da teh ne nosite v nahrbtniku, saj niti začutili ne boste, pa bo nahrbtnik že odprt in pregledan.

Dokumente in večje vsote denarje raje pustite v sefu ali pa v hotelski sobi. Španija sicer ni nevarna država, kar se osebne varnosti tiče, vsekakor pa je pomembno, da se pozanimate, kateri mestni predeli niso primerna za turiste, kar pa tako ali tako velja za vsa večja mesta po sveta. Španija je polna prijaznih ljudi in doživetij, ne zamudite jih!

Preberite več informacij o Španiji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar