ponedeljek, 24. februar 2014

Zavarovalnica, pomemben člen v našem življenju


Zavarovalnica je ustanova, s katero se je vsaj enkrat v življenju gotovo srečal vsak izmed nas. Poznamo več vrst zavarovalnic, tokrat bomo pod drobnogled vzeli zdravstveno zavarovalnico. Sistem zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji je urejen tako, da vam del stroškov zdravstvenih storitev pokrije obvezno zdravstveno zavarovanje, razliko do celotne vrednosti zdravstvenih storitev pa plačamo sami. Stroški za doplačila, ki bi jih morali plačati sami, so lahko zelo visoki, vendar se jim lahko izognemo s sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilna zdravstvena zavarovanja so najpogostejša oblika prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Prav ta zavarovanja lahko sklenete v eni izmed treh zdravstvenih zavarovalnic, ki v Sloveniji nudijo možnost za dopolnilna zavarovanja.

Takšne zavarovalnice so Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. Pri Vzajemni zdravstveni zavarovalnici je tako zavarovanih več kot devetsto tisoč zavarovancev. V okviru dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj Vzajemna zdravstvena zavarovalnica nudi zavarovanje Vzajemna Zdravje. Prav tako pa vam zavarovalnica Vzajemna nudi še nekatera nadstandardna zavarovanja, zavarovanje za tujino, na njihovi spletni strani pa lahko na enostaven način pridete do vseh potrebnih odgovorov na vprašanja, ki vas zanimajo. Prav tako si lahko na strani zavarovalnice naredite informativni izračun zavarovanja, da boste že naprej točno vedeli, koliko vas bo stalo mesečno plačilo posameznega zavarovanja. Zavarovalno razmerje vključuje več udeležencev, in sicer je tu zavarovalnica, zavarovanec, to je oseba, ki je sklanila pogodbo z zavarovalnico, zavarovalno pogodbo in na koncu upravičenca, ki je upravičen, če do tega pride, do izplačila zavarovalnine.

Cena oziroma znesek zavarovanja, ki ga mora vsak zavarovanec po pogodbi plačati, se imenuje zavarovalna premija. Je pa zavarovalnica Vzajemna poznana še po eni posebnosti, deluje namreč po načelu vzajemnosti, o čemer govori tudi njihov slogan, ki je verjetno poznan vsakemu. Vzajemnost v praksi pomeni, da vsi člani vzajemne zdravstvene zavarovalnice solidarno zagotavljajo varnost za prav vsakega posameznika oziroma zavarovanca, ki je del zavarovalnice.

Katera pa je vaša zavarovalnica?

Ni komentarjev:

Objavite komentar