petek, 25. marec 2011

Kako deluje sončni kolektor?

Sončno energijo lahko spremenimo v energijo preko različnih zbiralcev sončne energije, kjer se ena uporablja za segrevanje sanitarne vode (sončni kolektorji) in drugi za proizvodnje elektrike za ogrevanje preko obnovljivih virov (fotovoltaične celice). Kako deluje postopek pretvorbe sončne energije v energijo, ki jo uporabljamo za ogrevanje ali za pridobivanje električne energija. Sončni kolektorji niso isto kot sončni paneli ali fotovoltaični paneli, ker se slednji uporabljajo za proizvodnjo električne energije.

1.       Korak: od sonca do sončnega kolektorja (panela)

Soncni-kolektorji-4

Sončna svetloba vsebuje delce imenovan fotoni. Ko so fotoni absorbirani v sončni panel, se zgodi pojav imenovan fotoelektrični efekt, ki povzroči nastanek toka prostih elektronov torej elektrike.

2.        Korak: Ampermeter

Ampermeter je poseben instrument, ki se uporablja za merjenje izhodne moči posameznega sončnega panela. Tako lahko preverite kakšna je sprememba v vrednosti če se nebo pooblači.

3.       Interaktivni omrežni inverter

Inverter se uporablja za preusmeritev direktnega toka (DC) iz sončnega kolektorja, v 240 voltni izmenični električni tok (AC) v 50 Hertzih, kar je električni tok, ki ga uporabljajo kuhinjske naprave.

4.       Merilec kWh

Soncni-kolektorji-3

Merilo kWh je kumulativna meritev moči sončnega panela ali celotne sončne elektrarne, tako je energija sonca v tem koraku prevedena v moč električnega toka.

5.       Glavno povezovalno stikalo

Glavno povezovalno stikalo je pri sončnih kolektorjih in fotovoltaičnih celicah glavni organizator celotne mreže.

6.       Električno omrežje

Soncni-kolektorji-2

Ko s sončnimi celicami proizvajamo več električne energije kot jo porabimo se odvečna elektrika oddaja v električno omrežje. Električno omrežje oddaja elektriko nazaj v povezovalno stikalo v oblačnem vremenu oziroma takrat, ko sončni paneli ne proizvajajo električne energije. Prav tako je električna energija iz omrežja poslana v domače omrežje, ko je premalo proizvodnje električne energije.

Sončni kolektorji so del obnovljivih virov energije in so vedno bolj v uporabi. Drugače je z fotovoltaičnimi celicami, ki so za enkrat še relativno velika investicija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar