sreda, 23. marec 2011

Izkoristimo energijo sonca za ogrevanje

Pri današnjih naraščajočih cenah fosilnih goriv, ki so posledica različnih svetovnih dogodkov, se nas večina sprašuje kako znižati stroške ogrevanja. Na eni strani strokovnjaki poudarjajo, da se ozračje segreva po drugi strani pa smo v letošnjem letu zabeležile eno daljših kurilnih sezon v zadnjem času pa še vedno ji ni videti konca. Edini vir, ki ga imamo vsaj trenutno in upamo, da vedno brezplačno je sončna energija, ki jo lahko preko sončnih kolektorjev izkoristimo za ogrevanje stanovanjske hiše.

Kaj je pravzaprav sončna energija?

Soncni_kolektor

Gre za skupen izraz pri različnih pridobivanjih energije iz sončne svetlobe. V okoljih, kjer drugih virov energije ni na voljo, kot na primer v oddaljenih krajih ali celo v vesoljskem prostoru se sončna energija že uporablja. Sončni kolektorji na vaši hiši so tako izpostavljeni energetskemu toku 1400 W/m2. Dejstvo je, da del te energije vsrka ozračje. Tako je splošno sprejeta vrednost na morski gladini 1200 W/m2. 1000 W/m2 potrebuje manjše mesto za ogrevanje in razsvetljavo. V sončnih kolektorjih izkoriščamo energijo za segrevanje vode, v sončnih celicah pa lahko sončno energijo prevajamo v elektriko.

Zakaj se torej odločiti za investicijo v sončne kolektorje? Seveda zaradi znižanja stroškov ogrevanja ter zaradi znižanja izpusta emisij toplogrednih plinov v ozračje. Investicije v sončne kolektorje se znižujejo, kar je tudi pravilno in edina prava pot če želimo povečati uporabo naravi prijaznih tehnologij. Kakšne izkušnje oziroma kakšno mnenje imate o toplotnem segrevanju vi?

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar