ponedeljek, 31. julij 2017

Fitnes, zdrav duh v zdravem telesu

Fitnes je širok pojem, predvsem ga razumemo kot pokrit prostor za izvajanje gibalnih vaj. V tem primeru govorimo o fitnes centru ali centrih. Poleg tega je v tujini povezujejo pojem fitnes s stanjem dobrega počutja ter dobrega zdravstvenega stanja. Lahko bi rekli združena zdrav duh in zdravo telo posameznika. V mnogih primerih lahko obe pojmovanji tudi združimo: fitnes centri z redno in kakovostno vadbo prispevajo k zdravemu duhu v zdravem telesu. Redna in kakovostna vadba pa ne pomeni občasno obiskati fitnes center ter čakati, da se bodo sami od sebe pojavili rezultati. V fitnes centru je treba vaje delat premišljeno, vsaj v začetku pod priporočljivim strokovnim vodstvom ter poskrbeti za številne spremljajoče aktivnosti. Začetniki pogosto naredijo napako zaradi preobremenitev, s katerimi želijo nadomestiti izpuščene priložnosti za vadbo v preteklosti. Kar je povsem zgrešeno in narobe. S preobremenitvami pogosto pride do različnih poškodb, kar z drugo besedo pomeni več škode kot koristi. Rezultati v fitnes centru so posledica dolgoročnega načrtovanja ter dlje trajajočih aktivnostih. Enako pri raznih drugih športih ne moremo doseči vrhunske rezultate čez noč. Traja mesec, dva ali morda cela sezona, da dosežemo omembe vredno kondicijo ter na splošno pripravljenost za tekmovanja ali kakšen podoben rezultat. To praktično pomeni, da smo brez posebej pomembnih priprav sposobni nastopiti v tekmovanju na rekreacijski ali amaterski ravni. Zato je potrebno s takšnim terminom računat ter vzeti v zakup potreben čas in vse ostalo. Kar pa ni težko, če vprašamo redne obiskovalce fitnes centra. Mnogi ga razumejo kot prostor za sprostitev in dobro počutje, postopoma pa napredujejo do omembe vrednih rezultatov. V tem primeru gre za rekreativce, ki imajo predvsem splošne cilje. Bolj zahtevni fitnes obiskujejo z namenom razvijanja točno določenega dela telesa oziroma točno določene funkcije. Fitnes z točno določenim ciljem obiskujejo predvsem vrhunski športniki, ki želijo razviti točno določen del telesa ali funkcijo.

tomassport2.si/Fitnes/

Fitnes oprema

četrtek, 27. julij 2017

Traktorji, kmetijska mehanizacija

Traktorji so kmetijska mehanizacij, uporablja pa se jih tudi v raznih drugih panogah. Traktorji so na njive prvič zapeljali pred več kot stoletjem, v deželi na sončni strani Alp so bili še do konca druge svetovne vojne redkost. Po drugi svetovni vojni se kmečka opravila spremenila tudi na druge načine. Vsekakor pa so traktorji omogočali, da je bila potrebna bistveno manjša fizična moč človeka. S tem se je na eni strani skrajšal čas potreben za obdelavo kmetijskih površin, na drugi pa povečale možnosti za obdelavo večjih kmetijskih površin. Na področju kmetijstva so traktorji prinesli tudi porušitev številnih predhodno ustvarjenih razmerji in zakonitosti, katera so temeljila na uporabi vprežne živine ter redkeje prisotnih naprav in strojev. Pred traktorji je bila vprežna živina osnova za obdelavo kmetijskih površin, z njo pa povezanih niz drugih dejavnosti. Vprežno živino je bilo potrebno vzgojit, potrebno jo je bilo hraniti ter vzdrževati njihovo sposobnost za obdelavo kmetijskih površin. Traktorji so odpravili potrebe po nizu številnih drugih dejavnostih, hkrati pa zahtevali prilagoditev. Pridobiti je bilo potrebno znanje za upravljanje, izkoriščanje, vzdrževanje, uporabo v cestnem prometu ter številna druga znanja. Posamezna področja so bila večinoma pravo nasprotje področji značilnih za vprežno živino. Kar je v prehodnem obdobju povzročalo novim lastnikom traktorjev kar nekaj težav. Traktorji so zahtevali čisto drugačen pristop, potrebno je bilo pridobiti nova znanja, zelo pomembno je bilo varno pridobivanje praktičnih izkušenj. Prav področje varnosti je do današnjih dni zelo napredovalo, izboljšalo pa se je tudi udobje, delovne razmere so za uporabnike bistveno boljše. Postopoma so traktorji začeli prevladovat v kmetijstvu, gozdarstvu ter na drugih področjih, danes je vprežna živina praktično luksuz. Konjsko vprego v sodobnem času še srečamo, vendar izjemoma in poredko. Par volov pa je v sodobnem času podobna redkost, ko so bili traktorji pred stoletjem. Traktorji so osnova, brez katere bi kmetijstvo obstalo. Oglejte si našo pestro ponudbo.
Vrtni traktor

ponedeljek, 24. julij 2017

Kopalke, zahtevna izbira

Kopalke so zahtevna izbira, na voljo so tako kopalne hlače kot kopalna oblačila za profesionalce. Kopalne hlače so priljubljene kopalke mlajših generacij, ki prisegajo na praktičnost. Kot praktično oblačilo za poletne dni se kažejo zaradi možnosti uporabe pri plavanju kot uporabi zunaj vode. Plavalni šport na drugi strani zahteva tekmovalne kopalke, ki so v profesionalnih izvedbah prava tehnična mojstrovina. Najboljši tekmovalci so v njih našli način izboljšanja tekmovalnega časa, zato so bile okrog njih tudi vroče polemike. Verjetno pa še bodo, saj napredek in želja po izboljšanju rezultatov nikoli ne umreta. Tekmovalne kopalke so namensko izdelane preko številnih testiranj, meritev ter tehnično poglobljenih raziskav. Kdor pa želi zgolj plavati brez posebnih tekmovalnih ambicij, pa ima tudi široko ponudbo preprostih in udobnih kopalk v številnih izvedbah. Ženske kopalke so bistveno bolj pestra ponudba zelo različnih izvedb. V osnovi se delijo na enodelne in dvodelne kopalke. Razlika je preprosta : enodelne so kopalke iz enega kosa blaga, dvodelne pa so sestavljene iz spodnjega in zgornjega dela. Izpeljank enih in drugih pa je veliko, napredek pa zagotovo še ni rekel zadnje besede. Verjetno najbolj pogost tip so enodelne kopalke, dvodelne zahtevajo nekaj več samozavesti. Bikini kopalke so po drugi svetovni vojni naznanile bolj sproščeno atmosfero na plažah, vendar je kasneje moda skrenila v zelo različne smeri. Na eni strani se je pojavila potreba po čim manjših kosih blaga, ki pokrivajo zgolj najbolj intimne predele. Na drugi strani pa smo dobili pravo nasprotje, ki spominja na kopalke iz viktorijanskega časa. Pravzaprav so še korak dlje, saj so bile viktorijanske kopalke do vratu, novejša burkini verzija pa zakriva vse razen obraza rok in stopal. Med tema dvema skrajnostnima je seveda še cela paleta zelo različnih kombinacij z bolj ali manj zakritimi deli telesa. Kopalke zahtevajo veliko samozavesti, v mnogih primerih pa tudi motivirajo spomladansko rekreacijo.

Kvalitetne kopalke

sreda, 19. julij 2017

Posteljnina je zahteven nakup

Posteljnina je zahteven nakup, saj odloča o pomembnem delu našega življenja. Spanec ter pripadajoča posteljnina je naša osebna izkušnja približno tretjino dneva. Dober počitek najprej zaznamo zjutraj, ko se zbudimo polni energije. Dobro izbrana posteljnina je pogoj za dober počitek ter dober naslednji dan. Med pomembne dejavnike izbire posteljnine sodijo materiali, barve, obdelava materialov, število niti, letni časi ter vzdrževanje. Najbolj priljubljena je bombažna posteljnina, ki ima niz dobrih lastnosti. Zato ne presenečajo odkritje, da so takšno posteljnino poznali že v Starem Egiptu. Takšna posteljnina je mehka in prijetna, vzdrževanje je preprosto, odporna je proti mehanskim obremenitvam ter cenovno dostopna. Bombažu lahko spremenimo lastnosti z spremenjeno prejo, vezavo ter drugimi spremembami. Poleg bombaža je posteljnina lahko narejena tudi iz lana in svile. Barve in vzorci pomembno vplivajo na počutje, razpoloženje ter posledično na dober spanec. Pastelne barve delujejo pomirjujoče, nasprotje so kričeče barve. Klasična bela barva nudi občutek čistoče, mehkobe in popolnosti. Žive barve so rdeča, oranžna in rumena. Oranžna in rumena posteljnina pomaga premagovati utrujenost, prinaša toplino. Rdeča posteljnina prinaša popestritev, hkrati pa zna komu povzročat nemir. Hladni barvi sta modra in zelena, modra odseva tišino, svežino in jasnost, zelena pa zdravje. Pri izbiri barve je potrebno biti zvest sebi, v nobenem primeru ni dobro pretiravat. Obdelava materialov vpliva na trajanje lastnosti, slabša kvaliteta se odraža v draženju kože ter neudobnem spancu. Število niti pomeni njihovo količino na kvadratni centimeter, vezava vpliva na trajnost in mehkobo. Trpežni materiali so gosto tkani, vendar niso vedno najbolj zračni. Najbolj optimalno število niti je med dvesto in štiristo na kvadratni centimeter. Letni časi imajo podoben vpliv na dober spanec kot naravna telesna temperatura. Poleti nam prija posteljnina, ki je dobro zračena ter nudi hladen občutek. Pozimi so zahteve povsem drugačne. Posteljnina je izbira, ki zahteva trezen premislek o med potrebami, zmožnostmi ter smiselnostjo višje investicije.

Več informacij preverite v naši spletni trgovini.

Kvalitetna posteljnina