torek, 31. januar 2017

Titikaka, najvišje ležeče plovno jezero

Titikaka je svetovno najvišje ležeče plovno jezero . Jezero Titikaka gorovje Andi skriva na nadmorski višini tri tisoč osemsto metrov. Nahaja se na mejnem območju med Bolivijo in Perujem, na zahodu južnoafriške celine. Jezero Titikaka leži v smeri severozahod jugovzhod, severni del pripada Peruju, južni pa Boliviji. Skupna površina jezera je osem tisoč štiristo metrov, v dolžino meri sto devetdeset kilometrov v širino pa osemdeset kilometrov. Njegova največja globina znaša preko dvesto sedemdeset metrov, povprečna globina pa znaša sto sedem metrov. Vodno bogastvo jezera Titikaka obsega devetsto tri kubične kilometre, obalno območje se razteza na preko tisoč sto kilometrih dolžine. Jezero ima preko štirideset otokov, od katerih je nekaj zelo poseljenih. Umetni otoki iz trstja, so dom plemena Uros.


Veljajo za veliko turistično znamenitost Peruja. Taquile je otok naseljen že dolga stoletja, na njem bivajo domačini znani po kakovostnih pleteninah. Kape so domena moških, pomenijo zakonski stan ter status osebe. Domena moških je tudi izdelava oziroma pletenje kape. Jezero Titikaka ima dve večji mesti, eno na perujski ter eno na bolivijski strani. Puno je mesto na zahodni strani jezera, šteje sto tisoč prebivalcev, ki jih je zaradi priseljevanja s podeželja iz dneva v dan več. Copacabana je največje mesto na bolivijski strani, nahaja se na polotoku v jugozahodnem delu jezera Titikaka. Mesto je znano romarsko središče, danes znano predvsem po kipu Jezerske črne Device Marije. Kip se nahaja v mestni katedrali, povezujejo ga s številnimi čudežnimi ozdravitvami. V starejših odbojih je ljudstvo Kollas izoblikovalo novo božanstvo z imenom Copacahuana, kar pomeni pogled na jezero. V inkovskih časih je bil kraj na obali jezera Titikaka izhodišče za romarsko potovanje do pumine skale Titi Khar'ka na sončevem otoku. V mesto so se zgrinjali romarji iz celotne dežele, po pumini skali Titi Khar'ka, pa naj bi jezero dobilo ime. Titikaka je slikovito jezero na višje ležeči planoti Andov.


petek, 27. januar 2017

Polar nadzira delovanje srca


Polar so merilci, ki nadzorujejo delovanje srca . Merilci Polar so koristni za vse, začetniki, aktivni rekreativci , športniki se zavedajo pomena optimalnega delovanja srca. Začetnikom je veliko stvari dodatno neznanih, zato jim lahko Polar merilci lahko nudijo dober pouk o pravilnem nadzoru delovanja srca. Mnogi začetniki se ob prvih treningih soočajo s številnimi težavami, predvsem želje prehitevajo možnosti. Radi bi pretekli določeno razdaljo ali izvedli kakšno drugo aktivnost, pa preprosto ne gre. Začetnikom znan občutek, včasih tudi večja ali manjša bolečina, govori o zelo preprostem dejstvu. Srce in pljuča morata ob povečani obremenitvi ustrezno bolj aktivno delovati ter hitreje oskrbeti organe. Ker delovanje ne more slediti zahtevam, se upehamo ter v nekaterih primerih zaznamo bolečino. To preprosto pomeni, da srce in pljuča nista sposobna temu tempu slediti. Polar merilci lahko to izkušnjo izboljšajo, saj dajejo natančna navodila o optimalni obremenitvi oziroma tempu aktivnosti. Pred tem je potrebna meritev delovanja srca ter njegove sposobnosti, na podlagi rezultatov lahko gradimo svoj uspeh. Meritev je možna v nekaterih laboratoriji, lahko pa se odločimo tudi za samostojno meritev nekaterimi metodami. Odločitev je prepuščena posamezniku, prisotnost strokovnjaka je lahko koristna za začetnike. Ob meritvi lahko povprašamo tudi za mnenje, kakšen Polar merilec je za nas najbolj primeren. Strokovnjak nas bo najverjetneje povprašal za naše predvidene aktivnosti v prihodnosti, na podlagi tega pa svetoval najbolj optimalno izbiro. Vedeti moramo predvsem kakšne športe nameravamo početi, kakšna bo intenzivnost naših treningov in nastopov, kakšne cilje imamo glede rezultatov in podobno. Polar so na voljo v široki paleti, od osnovnih do najbolj naprednih. Osnovni zadovoljijo vse potrebe nezahtevnih rekreativcev ter so predvsem za nekatere najbolj izpostavljene skupine več kot priporočljivi. Vse naslednje izvedbe se postopoma stopnjujejo v funkcijah ter primernosti vedno bolj zahtevnim uporabnikom. Polar sodi na seznam koristne športne opreme, za bolj aktivne in zahtevne je več kot koristna oprema.

http://www.hervis.si/store/Znamke/Polar/1_115

sobota, 21. januar 2017

Mariborsko Pohorje hoteli, turistična ponudba

Mariborsko Pohorje hoteli je odlična turistična ponudba v vseh letnih časih . Gostom ponudba Mariborsko Pohorje hoteli zagotavlja zimski turizem ter turizem v drugih obdobjih leta. Lokacija je izjemna, na območju Slovenije nudi največ smučarskih užitkov. Smučarske proge se nahajajo na Pohorju, nizki z gozdom gosto porasli gorski verigi na severu Slovenije. Ime Mariborsko Pohorje hoteli označuje vzhodni del gorske verige, območje smučišč se razteza na območju občin Maribor in Ruše. Veriga se razteza proti zahodu do Dravograda ter na jug do Slovenskih Konjic. Ljubiteljem smučanja Mariborsko Pohorje hoteli ponudba zagotavlja smučanje v okolju nedotaknjene naravne lepote. Področje ima poleg gozdnatosti značilnost neizrazitih vrhov. Najvišji vrhovi segajo preko tisoč petsto metrov, skupaj je takih vrhov štiri. Med njimi najvišji je Črni Vrh, najvišja razgledna točka pa je na Rogli. Z razglednim stolpom premaga sicer geografsko višje ležeči Črni Vrh ter nudi obiskovalcem razgled na bližnjo ter bolj oddaljeno okolje. Ponudba Mariborsko Pohorje hoteli je odlična zaradi smučišča na robu drugega največjega slovenskega mesta. Tako je mogoče smučarske užitke začeti praktično v mestu, na nadmorski višini dobrih tristo metrov. Preko številnih smučarskih naprav je to šele začetek smučarske pravljice Mariborsko Pohorje hoteli, iz izhodišča se je mogoče odpeljati po preko štirideset kilometrov prog. Skupno so obiskovalcem na voljo gondola, tri dvo sedežnice, štiri sedežnica, šest sedežnica ter številne druge naprave. Proge v ponudb Mariborsko Pohorje hoteli so od lahkih preko srednje zahtevnih do zahtevnih prog. Največ je lahkih prog, skupno preko triindvajset kilometrov. Sledijo proge srednje zahtevnosti, skupno jih je trinajst kilometrov. Na smučišču Mariborsko Pohorje hoteli je poleg manj zahtevnih in srednje zahtevnih prog na voljo tudi pet kilometrov zahtevnih prog. S tem je na voljo velika izbira zelo različnih zahtevnosti ter izbira zelo različnih področji smuke. Mariborsko Pohorje hoteli iz leta v leto navdušuje veliko število obiskovalcev v vseh letnih časih.


Trojček, dileme izbire

Trojček pogosto ljudem povzroča dileme izbire . Načeloma jim je trojček ugoden, saj je telekomunikacijska storitev ugodnejša. Dileme se pojavijo, ko imajo že sklenjeno pogodbo z drugim operaterjem za večji ali manjši del ponudbe. Tako jim je trojček neprimeren, ker imajo že izbranega drugega mobilnega operaterja. Težava je lahko toliko večja, ker imajo v pogodbi sklenjene določbe z ugodnostmi. To je lahko več družinskih članov pri istem operaterju ter cenejši pogovori med družinskimi člani. Lahko je poleg tega trojček na enak način neugoden za prijatelje, sodelavce ali druge skupne uporabnike. Zato je dilema kaj narediti pogosta. Vprašati se velja, kaj dejansko potrebujem. V primeru pritrdilnega odgovora izberemo trojček, v nasprotnem primeru pogledamo druge ponudbe telekomunikacijskega pojdeta. Internet je podobna dilema, vendar predvsem glede najboljše izbire. Največkrat so ponudbe različne glede hitrosti prenosa podatkov, to pa pomeni čisto drugačno izkušnjo uporabe spleta. Trojček internet, televizija in telefonija mora v tem primeru predvsem pomisliti na praktično uporabo. Kdor uporablja zgolj elektronsko pošto, pregleduje spletne vsebine predvsem v pisni in slikovni obliki, lahko izbere osnovno ponudbo. Trojček s ponudbo izhodiščne hitrosti prenosa podatkov je praktično neprimeren za bolj zahtevne osebe. Pogosto so spletne vsebine opremljene z video vsebinami, njen prenos, predvajanje ter posledično izkušnja je lahko z osnovno hitrostjo prenosa podatkov lahko okrnjena. Najbolje v tem primeru je, da upoštevamo svoje izkušnje iz preteklosti. Izbrana hitrost prenosa podatkov iz preteklosti je lahko dobra osnova, upoštevati velja zgolj prihodnost. Vsebine na spletov bodo zahtevale vedno bolj zmogljiv prenos podatkov ter bodo posledično vedno manj kakovostne z izbiro manj zmogljivih trojček paketov. Tveganje lahko ocenimo z izkušnjo uporabe spleta izpred nekaj let ter današnjim stanjem. Ugotovili bomo, kakšno hitrost prenosa podatkov dejansko rabimo in bomo lahko izkoristili ter kakšna ponudba je za nas najbolj primerna. Trojček je lahko dobra ponudba sodobne telekomunikacije za podjetnike, gospodinjstva ali posameznike.

Več

petek, 20. januar 2017

Laserska depilacija, skrbi za urejen videz

Laserska depilacija je dolgotrajna, kakovostna in strokovna skrb za urejen videz. V praksi je laserska depilacija je alternativa za britje dlak oziroma vse druge načine odstranjevanja dlak. Načini so različni, prakse pa velikokrat stvar tradicije. Britje dlak je najpogostejši način, ki ga izboljšujejo tudi vedno bolj učinkoviti modeli ženskih britvic. Slabost britja dlake je, da mora v nekaterih primerih potekati praktično vsak dan. Poleg tega postajajo dlake vedno močnejše, rastejo hitreje ter postajajo temnejše. Ta problem lahko reši laserska depilacija, daj deluje v samo srčiko nastajanja dlak. Druga možnost je depilacijska krema, ki jo lahko nanesemo po vsem telesu. Izjema je predel nad zgornjo ustnico. Na tem mestu lahko pride do neželenega stika z ustnico. Problem te depilacije je, da učinkuje predvsem pri nežnih in tankih dlačicah. Za močnejše dlake bo veliko bolj primerna laserska depilacija. Mnoge odbija tudi neprijeten vonj depilacijske kreme. Voskanje je depilacija z nanosom vročega voska na kožo ter polaganjem trakov blaga. Ko se na trakove blaga dodobra oprime vroč vosek ter dlake, je potrebno povleci. Težava te depilacije je bolečina, ki je za nekatere osebe preprosto preveč. Zanje obstaja manj boleča laserska depilacija. Podobno boleča je za nekatere brazilsko voskanje, toliko bolj zaradi voskanja na najbolj občutljivih delih telesa. Za mnoge je že potreben položaj v kozmetičnem salonu nesprejemljiv, zato je laserska depilacija že naslednji hip v mislih. Egipčanska depilacija je tisočletja stara metoda odstranjevanja dlak. V osnovi se ne razlikuje od voskanja, z izjemo sladkorne paste. Ta se pri odstranjevanju dlak uporablja namesto voska. Ima pa isto težavo, to je boleče odstranjevane. Depilator deluje tako, da dlake izpuli. Problem je v ojačenju novo izraslih dlak ter njihovi večji gostoti. Tudi to težavo lahko reši laserska depilacija, saj je trajno ter lahko traja tudi do deset let. Laserska depilacija prinaša dolgotrajne učinke, terapija je neboleča.


četrtek, 12. januar 2017

Andamanski otoki na jugu Bengalskega zaliva

Andamanski otoki so skupina otokov v Bengalskem zalivu. V južnem predelu Bengalskega zaliva Andamanski otoki predstavljajo ločnico, ki Andamansko morje loči od Indijskega oceana. Spadajo pod ozemlje republike Indije, pogosto se za njihovo označevanje uporablja oznaka ANI ali A & N otoki. Andamanski otoki se nahajajo na jugu Bengalskega zaliva, še južne od njih pa se nahaja manjša otoška skupina imenovana Nikobarski otoki. Bengalski zaliv je z dolžino dva tisoč kilometrov ter širino tisoč šesto kilometrov od skrajnih točk največji zaliv na svetu. Vodna površina je velika preko dva milijona kvadratnih kilometrov, povprečna globina zaliva je dva tisoč šesto metrov, najgloblja točka pa sega skoraj štiri tisoč sedemsto metrov v morsko globino. Od Nikobarskih otokov so Andamanski otoki ločeni z vzporednikom deset stopinj. Južno od njega se nahajajo Nikobarski, severno pa Andamanski otoki.


Ozemlje obsega številne otoke, njihova skupna površina je preko osem tisoč kvadratnih kilometrov. Otoško skupino sestavlja tristo devetinštirideset otokov, od katerih je osemintrideset stalno naseljenih. Večino predstavljajo Andamanski otoki, ki jih je skupa tristo petindvajset. Obsegajo območje preko šest tisoč kvadratnih kilometrov. Tisoč sedemsto kvadratnih veliko otoško območje pa pripada Nikobarski skupini. V to skupino spada štiriindvajset otokov. Otoško območje je bilo po prepričanju zgodovinarjev naseljeno že obdobju pred trideset tisoč leti. Najdeni arheološki ostanki govorijo o tem, da je bilo otoško območje naseljeno pred več kot dva tisoč leti. V novejša zgodovina se je začela pisati v kolonialnih časih, pomembno mesto v tem delu zgodovine ima tudi Port Blair. Predstavlja prestolnico območja, zgrajeno pa je na robnem delu zaliva. Mesto šteje preko sto tisoč prebivalcev, ter nudi obiskovalcem doživetje tropskega podnebja. Obiskovalcem je na voljo pestro število naravnih in kulturnih znamenitosti na širšem območju otočja. Naravno bogastvo večinoma predstavljajo gozdovi, le dobra desetina območja zasedajo rajske tropske plaže. Andamanski otoki so doživetje otočja med Indijskim oceanoma ter Andamanskim morjem.

https://www.agencija-oskar.si/blog/indija-mojih-top-ten/

četrtek, 5. januar 2017

Posteljnina, kakovosten počitek


Posteljnina zagotavlja kakovosten počitek . Kako pomembna je kakovostna posteljnina izvemo ob slabem spancu ter ko nam ni bila nudena dobra regeneracija . Kako pomemben del življenja predstavlja spanje se lahko zavemo z preprostim izračunom. Dan povprečnega človeka je razdeljen na tri dele, spanje, delo in prosti čas. Zato lahko rečemo, da posteljnina določa kakovost približno tretjine našega življenja. Spalno okolje določa več dejavnikov, pri katerih imamo večjo ali manjšo moč odločanja. Najbolj idealno je, če imamo moč odločati o čisto vseh dejavnikih. Vendar se tudi v njihovem majhnem obsegu nudi veliko možnosti za odločanje, potrebno jih je zgolj izkoristiti. Spalna površina in posteljnina na njej je le del vsega kar odloča o kakovosti spanja. Na spremembe velja pomisliti predvsem, ko imamo ponavljajoče se težave s spanjem. Med preproste ukrepe štejemo spremembo položaja spanja, ki v mnogih primerih tudi pripomore k izboljšanju kakovosti spanja. Dobra posteljnina in ležišče sta pri tem zgolj pika na i. Spremembe so odvisne od možnosti, dejansko so večje ali manjše. Če je posteljo oziroma ležišče enostavno premikati ter je prostora dovolj, so možnosti večje. Praktično pa iz dneva v dan poizkusimo premikati pozicijo glede na smer neba. Pri omejenih možnostih se lahko poslužimo možnosti spremembe položaja glave oziroma nog. Pred tem je lahko zamenjana posteljnina, občutek je že sam po sebi boljši. Pri zamenjavi položaja ležanja ugotavljamo spremembe kakovosti spanja. Mnogi so z menjavo položaja prišli do zanimivih ugotovitev in postopoma do pozitivnih sprememb. Pri zamenjavi položaja so nekateri spali bolje, drugi slabše. Tisti, ki so spali bolje so uvedli spremembo in imajo temu primerno dobro izkušnjo. Slabše izkušnja na drugi strani sporoča, da je potrebno misliti na druge spremembe. Poleg spremembe položaja ležalne površine igrajo veliko vlogo tudi posteljnina, žimnica, vzglavnik, odeja ter drugi dejavnik. Posteljnina igra pomembno vlogo pri našem počitku, od dobrega spanja in počitka je odvisna kakovost našega naslednjega dne.

https://www.nama.si/oddelki/dom/hisni-tekstil/posteljnina