nedelja, 17. januar 2016

Plašči, modna odličnost

Plašči so lahko modna odličnost . V hladnejših delih leta plašči predstavljajo zaželeno oblačilo . Ščitijo nas pred mrazom, ponujajo pa nam tudi občutek udobja in varnosti pred negativnimi vplivi iz okolice. Vsaki osebi lahko ustrezajo različni plašči. Že pri osnovnih lastnostih so plašči različni. Za nekatere je pomembno, da plašči predvsem ščitijo pred nižjimi temperaturami. Pri tem jim je ta funkcija tako pomembna, da so razne druge lastnosti praktično zanemarljive. Drugi te lastnosti želijo v manj izrazite, ker hočejo tudi svobodo gibanja.



 Funkcija dobre zaščite pred mrazom velikokrat ovira svobodo gibanja. Kdor nima posebej izrazitih potreb zaščite pred mrazom, bo poiskal kompromis, ki mu nudi tudi več svobode gibanja. Pri svobodi gibanja je zelo pomembna izvedba plašča. Plašči so različnih velikosti. V nekaterih izvedbah so daljši, v drugih krajši. Svoboda gibanja je temu primerno različna. Poleg tega je odvisna od izvedbe. Svoboda gibanja, zaščita pred mrazom in drugimi negativnimi vplivi iz okolice so le del želenih lastnosti. Nekateri dajejo poleg tega pozornost tudi primernosti postavi. Ljudje smo po fizioloških značilnostih zelo različni. Temu primerno so različna optimalna oblačila. Govorimo seveda o zgolj osnovnih značilnostih. Tako se ne bo nihče počutil dobro v obleki, ki mu je prevelika, ter ne more osvoboditi dlani iz rokavov. Obratno se ne bo nihče dobro počutil v plašču, ki je premajhen, ga utesnjuje, roke pa krepko štrlijo iz rokavov.

Osnovno primernost velikosti je možno kombinirati z neštetimi izvedbami. Plašči so tako lahko krajši, ter segajo komaj čez pas, lahko pa segajo čez kolena. Ter imajo vse možne dolžine med tema dvema ekstremoma. Poleg tega izvedba plašča lahko višino, postavo in druge značilnosti estetsko poudari ali jih ublaži. Izbira je v tem primeru odvisna od tega, kaj oseba želi. Plašči so zato zelo zahtevna izbira, kar mnogi občutijo kot razliko med prikazanim v modnih revijah in medijih ter dejanskim stanjem.

http://www.nama.si/oddelki/zanjo/vrhnja-oblacila/plasci

Ni komentarjev:

Objavite komentar