četrtek, 31. julij 2014

Smučanje, gibalna sposobnost na snegu

Smučanje in njegova gibalna sposobnost na snegu ni od danes ali včeraj, ampak sega daleč v zgodovino človeštva. Iznajdbo je smučanje doživelo skladno z izraženo zahtevo po gibanju na zasneženi podlagi. Hitro premagovanje razdalji je človeku prirojena želja, smučanje v tem pogledu ni nobena izjema. Smučanje si je človek zamislil po enakem principu kot jadranje in vse podobne veščine. Naravna danost, ki je na eni strani ovira, se s pravilnim pristopom spremeni v koristno lastnost. Smučanje premaguje fizikalno neugodne lastnosti snega, katere ovirajo gibalne sposobnosti. Udiranje snežne površino, zahtevnost hoje, neudobnost in vrsta drugih negativnih lastnosti, smučanje s pridom izkorišča. Zasnežena površina nudi smučem idealno površino za izkoriščanje drsalnih lastnosti. Smučanje je tako kot jadrane in druge podobne veščine napredovalo skladno s časom razvojem in napredkom. Vmes je bil tudi ščepec tekmovalnosti, ki podobno, kot pri vseh drugih dejavnostih vsakdanjika, nudi začinjenost aktivnosti. Nekoč lesene smuči in primitivne tehnike zapenjanja, so danes nadomestile sodobne različica. Izdelava je preprostejša, dostopnost boljših lastnosti je na dosegu roke večjemu številu ljudi, praktično pa vsem, ki si želijo smučanje izkusiti. Seveda je pozitivno tudi dejstvo, da se hkrati ohranjajo stare tehnike tako izdelave, kot smučanja med ljudmi. Tako poznamo številne klube, društva in podobne organizirane skupine, katere ohranjajo smučanje v vseh prvinah, ki so bile znane našim prednikom. Prav zanimivo si je ogledati kakšno tekmovanje s starodobnimi smučmi, katerim piko na I dodajajo smučarji oblečeni v smučarska oblačila takratnih časov. Pri njih boste zaman iskali sodobne materiale, ampak se boste namesto tega poučili o materialih in tehnikah, kateri so bili sodobni v času naših prednikov. Prijetno s koristnim bi lahko rekli, na samem tekmovanju v pozabljenih tehnikah in slogu, pa bo dodatno potrdil dejstvo, da se sodobniki ne razlikujemo veliko od naših prednikov z izjemo pritiklin sodobnega časa. Smučanje nudi veliko užitkov, zdravja in ščepec zdrave tekmovalnosti.

sreda, 16. julij 2014

Uzbekistan dežela stoterih rek

Uzbekistan je država, ki se nahaja v celinskem delu Srednje Azije. Uradni naziv je Republika Uzbekistan, ki je v večjem delu nastala z razpadom Sovjetske zveze leta 1991. V časih Sovjetske zveze je veljala po številu prebivalcev za tretjo največjo republiko. Štela je 27 milijonov prebivalcev. Uzbekistan je do današnjih dni po številu prebivalcev narastel za dodaten milijon. Večinsko prebivalstvo predstavljajo Uzbeki, manjšino predstavljajo Rusi, Tadžiki, Kazahi, Karakalpaki in Tatari. Z vidika religije so prebivalci Republike Uzbekistan po večini muslimani, sledijo pravoslavni. Uzbekistan svoje bogastvo današnjih dni ustvarja večinoma terciarnimi dejavnostmi in industrijo, za evropske razmere velik del ustvari tudi z kmetijstvom in gozdarstvom. Uzbekistan tako kot v časih Sovjetske zveze velja za obljudeno državo, je najbolj naseljena država Srednje Azije . Prebivalstvo je zelo mlado. Odlične pogoje za življenje predstavlja skrajna vzhodna polovica države, v rodovitni Ferganski dolini. Uzbekistan ima v tem delu ozemlja močno poseljene oaze in doline ob vznožju gora. Z roko v roki se prepletajo stara in nova mesta, pridih tradicionalnosti, dajejo tipična podeželska naselja. Na podeželju države Uzbekistan je množično razširjena dejavnost prideleva bombaža , odvija se v majhnih podeželskih skupnosti. Na ta način je prebivalstvo v veliki meri odvisno od kmetijstva, zaznamuje tudi njihov izrazito podeželski vsakdanjik in kulturo. Bogati vodni vir, kateri v seštevku pomenijo preko 600 rek, ter največji reki Amu Darja in Sir Darja, so že v zgodovini narekovali možnost napredka in razvoja. Poleg bogatih vodnih zalog je razvoj in napredek narekovala zemljepisna lega. Centralni, celinski del Azije, kjer se Uzbekistan nahaja, pomeni strateško ozemlje, preko katerega je bilo v davnih časih moč potovati iz Evrope na Kitajsko in obratno. Kombinacija dobrih prometnic ter vodnih virov, katere so potovanje v veliki meri omogočale, je bilo poglavitno seme razvoja raznih kultur, mest, ustanov in podobnih zgodovinskih prič. Nekatere so ostale do današnjih dni, Uzbekistan je nanje ponosen.

torek, 15. julij 2014

Življenjepis sporoča dogodke življenja

Življenjepis je besedilo, ki sporoča dogodke življenja . Največkrat življenjepis napišemo, ko želimo svoje pomembnejše dogodke in dosežke iz življenja, predstaviti določeni osebi. Velikokrat se življenjepis uporablja za predstavitev osebe , preden se ta vključi v nek nov krog ljudi. Lahko gre za delovni kolektiv ali pa kakšen drug namen. Življenjepis je pomemben za izkazovanje sposobnosti. Toliko bolj pomembno pa je, da je predstavljen in podan na ustrezen način. Strogo formalen način ni vedno zaželen, dobrodošle so popestritve na način, ki je delodajalcu oziroma osebi, kateri je namenjen ustrezen. Strogo formalno zapisan življenjepis tud sporoča pomanjkanje izvirnosti osebe, ki je v njem predstavljena. Z večjim ali manjši odklonom od strogo formalne oblike se lahko doseže prijetne učinke. Tako bo delodajalec spoznal, da ima pred seboj opis osebe, ki bo za delovne naloge ali druge zahtevane aktivnosti pripravljen tudi v primerih, ko se pojavijo nenadne in nenačrtovane zahteve delovnega ali ustvarjalnega procesa. Življenjepis mora biti predvsem iskren, v njem niso zaželena pretiravanja. Z pretiravanji lahko dosežemo v najboljšem primeru kratkotrajne učinke. Ko se pojavijo v delovnih ali ustvarjalnih aktivnostih večje, predvsem pa nove in drugačne zahteve, se oseba, ki življenjepis podaja manj iskreno, lahko znajde v težavah. V najslabšem primeru pomenijo težave odpustitev ali razrešitev z delovnega mesta ali kakšne druge funkcije. Iskren življenjepis bo hkrati dobra osnova za napredovanje in nadgrajevanje sposobnosti, ki so potrebne pri delovnih in ustvarjalnih aktivnostih. Z iskrenostjo si bodoči zaposleni zgradi trden temelj, na katerem je mogoče graditi kariero v bodočnosti. Dobri in kakovostni delodajalci, ki strmijo k višjim ciljem iskrenost cenijo in pričakujejo. Z njo je lažje poslovati, predvsem pa obvladovati vse porajajoče težave v delovnem in ustvarjalnem procesu. Življenjepis, ki je iskren, bo delodajalcu omogoči, da vse od prvih poslovni in ustvarjalnih stikov gradi zaupanja vreden odnos. V obdobji, ko nastopijo težave, bo iskren življenjepis dobra osnova za njihovo obvladovanje.

nedelja, 6. julij 2014

Kamp Polari za ljubitelje rekreativnih vsebin

Kamp Polari je dobrodošla ponudba za ljubitelje rekreativnih vsebin . Poleg rekreativnih vsebin kamp Polari nudi cisto morje, dva kilometra plaže, velik bazen, popolnoma opremljene parcele za kampiranje. 

Mnogo izbire kamp Polari nudi že z možnostjo namestitve. Namestitvene enote obsegajo parcele od morja do sence borovega gozda, ter tri ponudbe mobilnih hišk. Za lacne in žejne so na voljo ribja restavracija, grill, ter vec kotickov na modro razporejenih lokacijah, kjer je možna hitra osvežitev. Morje je cisto in bistro, plaže so tlakovane z razlicnimi podlagami. Modra zastava sama zase govori, da je kamp Polari kakovostna ponudba, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne. Poleg morske vode sta na voljo tudi dva bazena z sladko vodo.

Vecji je namenjen odraslim osebam ali pa nekoliko vecjim otrokom. V njem bodo svoje vešcine, v spremstvu staršev ali varušk, ucili in izpopolnjevali vešcine plavanja. Najmlajši bodo lahko svoje užitke našili v otroške zunanjem bazenu. Kamp Polari nudi obilo možnosti na podrocju šport in zabava. Zdrav nacin življenja narekuje veliko gibanja ter skrb za odlicno telesno pripravljenost. V tem pogledu lahko kamp Polari nudi tako veliko množico možnosti, da jo bodo dodobra izkoristili predvsem vsestranski in aktivni športniki.

Za zacetniki je to dober izziv, saj kamp Polari nudi pisano paleto športnih objektov, kjer zacetniki lahko prijetno s koristni, izkoristijo za piljenje svojih športnih in rekreacijskih sposobnosti. Med športni, ki so na voljo, lahko izbirajo v paleti prakticno vseh priljubljenih športov, katere poznajo iz svoje domace okolice. Ponudba zase je let s padalom ter množica vodnih aktivnosti, ki so jim doma bolj redko na voljo. Vodni tobogan je ena taka atrakcija, poleg tega pa v vodnih aktivnostih uživajo tudi vsi, ki bi se radi seznanili z potapljanjem, smucanjem na vodi, vožnjo z razlicnimi plovili. Kamp Polari nudi veliko tudi na podrocju zabava in razvedrilo, možnosti je veliko.

Poglejte predloge za športne in zabavne aktivnosti v kampih Maistre tukaj