sreda, 17. julij 2019

Turčija – zanimivosti za obiskovalce

Prepričani smo, da ponuja Turčija zanimivosti, ki jih še ne poznate. Čeprav gre za razmeroma priljubljeno turistično destinacijo, so dobro znane le posamezne slavne točke. Država pa je precej velika in obiskovalcem nudi še veliko več. Mnoge znamenitosti in zanimivosti niso tako dobro znane, ravno zato pa lahko ustvarijo čudovito izkušnjo za tiste obiskovalce, ki so pripravljeni deželo nekoliko bolj podrobno raziskati. Po drugi strani ponuja Turčija zanimivosti že znotraj večjih mest in v okolici priljubljenih turističnih točk, tako da bodo na svoj račun bržkone prišli prav vsi obiskovalci. Pomembno je le to, da se na potovanje pravočasno pripravimo – malo verjetno je, da bomo uspeli kar spotoma odkriti manj znane zanimivosti, ki jih nudi ta dežela. Z nekaj iznajdljivosti lahko izbrskamo marsikaj, kar skriva Turčija – zanimivosti so različnih vrst in odgovarjajo različnim okusom, tako da bo gotovo nekaj zase našel prav vsak obiskovalec. Ravno zato lahko to državo priporočimo prav vsem popotnikom, saj ponuja toliko potenciala za oblikovanje zelo raznolikih izkušenj.

Turčija zanimivosti skriva v vseh kotičkih

Ni važno, v kateri del države se podate. Treba je sicer priznati, da Turčija zanimivosti ponuja predvsem tam, kjer se zbira večje število obiskovalcev – ravno zato so te točke tako priljubljene, ker tam najdemo tiste večje znamenitosti. Niso pa to edine točke, ki se jih splača obiskati. Z izjemno dolgo zgodovino ponuja Turčija zanimivosti iz prazgodovine, na ogled so ostaline starodavnih civilizacij in zelo dobro ohranjena naselja, ki jih lahko prekrižarimo kar peš. Prav tako je Turčija dežela čudovitih naravnih danosti, od atraktivnih obal do visokih gora – vse to lahko izkoristimo, če se pravočasno lotimo načrtovanja oddiha v tej državi. Poleg tega pa ima Turčija zanimivosti, ki so vezane predvsem na kulturo. Preko velike površine, ki jo pokriva država, in skozi dolgo zgodovino ljudstev na tem območju so se razvile edinstvene navade, ki jih je vredno spoznati.

Obiščite Turčijo z Agencijo Oskar!

zanimivosti turčije

sobota, 13. julij 2019

Borelijski limfocitom

Proti klopni boreliozi ne poznamo cepiva ali druge povsem učinkovite preventive. Učinkoviti so sicer antibiotiki, če se odmerijo kmalu po okužbi, to pa pomeni, da je treba v primeru vboda klopa pozorno spremljati razvoj mesta vboda in paziti tudi na morebitne druge znake, ki se lahko pojavijo pri tem. Za borelijo je sicer značilen borelijski madež ali kolobar, ki se pojavi okoli mesta vboda pri praktično vsaki okužbi, lahko pa okužbo izda tudi borelijski limfocitom. Ta se včasih zamenjuje s kolobarjem, a ne gre za isto stvar. Borelijski limfocitom je nekoliko težje zaznati, sploh po naključju. Gre namreč za mehko oteklino, ki ni posebej boleča, pojavi pa se praviloma na uhljih in v ušesni mečici, pa tudi na prsnih bradavicah ali v okolici genitalij. To so znaki, ki lahko ob odsotnosti rdečine razkrijejo okužbo z boreliozo, tako da se splača nekaj pozornosti nameniti tudi tem spremembam na telesu. Borelijski limfocitom lahko postane precej opazen in doseže tudi do 5 centimetrov, a to ne velja za vsak primer.

Kdaj paziti na borelijski limfocitom?

Borelijski limfocitom se ne pojavlja prav vedno v isti obliki, tako da ne moremo pričakovati, da ga bomo zaznali ob vsaki okužbi z boreliozo. Pravzaprav gre lahko za zelo subtilen znak okužbe, ki bo ostal povsem neopažen. Kdaj moramo biti na možnost razvoja limfocitoma torej pozorni? Gotovo predvsem takrat, ko imamo opravka s klopi in lahko upravičeno sumimo, da se je uspel kateri izmed njih prisesati na naše telo. Če klopa opazimo in odstranimo, je pametno spremljati predvsem mesto vboda, borelijski limfocitom pa je lahko sekundarni znak okužbe. Če mesta vboda ne moremo spremljati ali niti ne vemo, da smo imeli klopa, lahko borelijski limfocitom preventivno spremljamo, predvsem po kakšnih obsežnejših aktivnostih v gozdu ali na travniku. Tako lahko zaznamo okužbe, pri katerih je mesto vboda skrito.

Več informacij na strani Sos klop.

borelijski limfocitom

sreda, 10. julij 2019

Treking čevlji

Izbira čevljev je ena izmed najbolj pomembnih odločitev za tiste, ki se odpravljajo na kakšno daljšo odpravo. Pravzaprav niti ni pomembno, za kakšno vrsto odprave gre. Lahko govorimo o daljših tekih, lahko o večdnevnih gorskih turah, lahko pa o trekingu po sredogorju. V vsakem primeru se kakovostni čevlji izkažejo za odlično izbiro in lahko preprečijo ali odpravijo mnoge pogoste težave na takšnih dogodivščinah. Treking čevlji so na voljo v zelo različnih izvedbah, s tem tudi odgovarjajo različnim potrebam uporabnikov. A ravno zato je pomembno tudi to, da čevlje pozorno izberemo. Od tega je namreč odvisna končna izkušnja. Premišljeno izbrani treking čevlji so lahko pravi blagoslov, z napako pri izbiri pa lahko povzročimo veliko nevšečnosti, žulje in potenje, lahko tudi poškodbe. Treba se je torej osredotočiti na lastnosti, ki odločajo o končni izkušnji. Treking čevlji omogočajo zelo dobro možnost za pravo izbiro, a to še ni nujno. Predvsem se gre izogibati cenenim modelom, dobro pa moramo poznati tudi lastne želje in potrebe.

Kakovostni treking čevlji

Kakšni so kakovostni treking čevlji? Tega ni mogoče reči brez navezave na konkretno situacijo, lahko orišemo le nekatere splošne lastnosti, ki opredeljujejo kakovost. Predvsem gre za kakovost materialov in izdelave. Čevlji morajo imeti zanesljiv podplat, ki zagotavlja zanesljiv oprijem na zahtevnem terenu, hkrati pa mora biti tudi vzdržljiv, da zdrži več zahtevnih tur. Poleg tega imajo treking čevlji seveda tudi zgornji del, ki mora biti prilagojen večjim obremenitvam – razne lahke mrežice in podobne domislice so običajno ranljivost, bolje bo izbrati kakovostne zaprte čevlje, ki bodo zdržali dlje časa. Posebno pozornost pa seveda posvetimo notranjosti čevlja. Treking čevlji se morajo v kar največji meri prilegati stopalom, saj lahko le tako zagotovimo popolno udobje, ki je izjemno pomembno pri daljših odpravah. Večinoma so čevlji nekoliko prilagodljivi, a vseeno moramo vsak model preizkusiti in upoštevati tudi morebitne spremembe stopal pri daljši hoji.

treking čevlji

nedelja, 7. julij 2019

Aluminijasta vrata

Kakovostna vrata so ključna oprema za varnost in zanesljivost doma ali drugega objekta. Ravno skozi vrata namreč prehajamo v notranje prostore, in ravno vrata so pogosto šibka točka, dejanska ali navidezna, ki ponuja priložnost nepridipravom. Pomembno je torej, da izberemo kakovostna in zanesljiva vrata, ki bodo brezhibno opravljala vse svoje naloge. Takšna so pogosto prav aluminijasta vrata, ki se odlično obnesejo predvsem v zahtevnejših razmerah. Ni možno reči, da so to najboljša vrata za vsako vrsto uporabe, imajo pa nekatere specifične prednosti, s katerimi prekosijo alternative v mnogih primerih. Aluminijasta vrata se ponašajo predvsem z odlično nosilnostjo in zanesljivo trdnostjo, torej s splošno vzdržljivostjo, na katero se pogosto zanašamo pri gradnji in opremljanju objektov. To je glavni adut takšnih vrat, ki s temi lastnostmi v mnogih primerih predstavljajo kar edino smiselno opcijo. Imajo pa aluminijasta vrata še kar nekaj drugih koristnih lastnosti, ki jih lahko na različne načine izkoristimo. Predvsem zahtevnejši kupci oziroma uporabniki se bodo z zanimanjem pozanimali o teh prednostih.

Aluminijasta vrata v primerjavi z alternativami

Aluminijasta vrataprimerjamo predvsem z lesenimi in PVC vrati. Z vidika nosilnosti aluminij gotovo prekosi alternative, še posebej to velja za industrijska vrata ali po meri izdelane izdelke. Če morajo tudi vrata prenašati del obremenitev objekta, PVC gotovo ne pride v poštev, saj gre za lahek material, ki bolj prepriča z drugimi prednostmi. Masivni leseni profili se lahko dobro obnesejo, a aluminijasta vrata gotovo še vedno ponujajo najboljšo rešitev. Ne le z vidika nosilnosti, temveč tudi z dolgo življenjsko dobo in odlično odpornostjo na vse mogoče razmere. Seveda je treba vrata ustrezno zavarovati pred vplivi, ki bi lahko materialom škodili, a aluminijasta vrata s tega vidika niso tako zahtevna kot lesena vrata, pa tudi PVC vrata lahko že zaradi pogostih vplivov, na primer UV žarkov, izgubijo svoje prednosti.

alu vhodna vrata