sobota, 30. september 2017

Posteljnina določa naš spanec

Posteljnina je pogosto poglaviten razlog za dober spanec. Posteljnina slabe kakovosti obratno pogosto povzroča motnje spanja. Pogost problem je vzdrževanje idealne telesne temperature in vlage, kar je mogoče rešiti z zamenjavo posteljnine.

V toplih poletnih nočeh so bistveno boljša izbira materiali, ki omogočajo hlajene, v zimskih pa takšna posteljnina prijetno greje. Takšen občutek nudi lanena posteljnina, ki je bila nekoč bolj uveljavljena, danes pa se ponovno vedno bolj ceni njene odlične lastnosti. Pogost problem pri izbiri oziroma spreminjanju klasičnih navad je v rutini. Ob izbiri si ne vzamemo čas, ampak preprosto po liniji najmanjšega odpora izberemo klasično posteljnino. Največkrat je to posteljnina, ki smo jo uporabljali v preteklosti. Med najpogostejše izbire sodi bombaž, saj ima najbolj uravnotežene lastnosti. Je dostopen, posteljnina je mehka na dotik, odporna na mehanske obremenitve, vzdrževanje je preprosto. S postopkom kosmatenja je lahko dodatno bolj topla in prijetna v hladnejših delih leta. Lanena posteljnina je za razliko dražja, vendar ima kot rečeno boljše lastnosti prilagajanja različnimi temperaturam. Prestižna posteljnina je iz svile, zato ni tako pogosta. Višjo ceno redkejšim kupcem odtehta vrsta dobrih lastnosti. Gre za naravni material, pridobivamo jo iz zarodka metulja sviloprejke.

Cenjene lastnosti so zračnost, odlične antibakterijske lastnosti, hladen občutek na dotik in številne druge lastnosti. Svila se v nekaterih lastnostih lahko izboljša z dodatkom bombaža. Takšna posteljnina je manj občutljiva za vzdrževanje ter bolj kompaktna. Pri osnovnih materialih in njihovih značilnostih za uporabo in vzdrževanje pa se izbira lahko komaj začne. Vzorci, barve, izvedbe ter razne druge lastnosti omogočajo dodatno bolj individualno izbiro. Barve in vzorci vplivajo na naše počutje, motivacijo in razpoloženje, zato je izbira lastnosti na tem področju kar zahtevna. Klasična bela je za mnoge izbira pri kateri je mogoče najmanj zgrešiti, vendar za druge hkrati zelo monotona in dolgočasna. Posteljnina vpliva na naše počutje in razpoloženje med uporabo ter vzdrževanjem.

Več informacij

ponedeljek, 11. september 2017

Šentjanževka, samonikla trajnica

Šentjanževka je samonikla trajnica, ki dobro uspeva na suhih in kamnitih travnikih. Šentjanževka v družino krčničevk, vanjo spadajo drevesa ali grmi s celimi, nasprotno nameščenimi listi. Ob pogledu proti svetlobi vidimo mnoge prosojne pike v katerih se nahaja eterično olje. Značilno rdeče olje, pa se nahaja v črnih pikah. Šentjanževka cveti poleti od junija do avgusta, največje učinkovine lahko pričakujemo z branjem v času kresne noči. Po njej oziroma svetniku, ki na ta dan goduje, je šentjanževka tudi dobila ime. Sveti Janez Krstnik je dal ime tudi poimenovanjem kot so: janževka, roža svetega Janeza, ivanovka, ivanska roža. Druga imena, ki nimajo zveze s svetnikom so: krčna zel, grilevec, rumena naniknica ter druga imena. Šentjanževka ima več imen tudi v angleškem in drugih jezikih. Najpogosteje jo najdemo na travnikih, na nasipih, ob gozdnih jasah in poteh širom po Srednji Evropi, Zahodni Aziji ter Severni Afriki. Velja za zdravilno rastlino z človeku zelo dolgo znanimi številnimi učinki. Spisek učinkovin je dolg in obsežen, predvsem je učinkovita za zdravljenje živčnih bolezni, prebavnih težav ter poškodb kože. Manj znane pa so omejitve ter negativni učinki. Pripravke šentjanževke za peroralno uporabo lahko otroci stari med šest in dvanajst let uživajo zgolj pod zdravniškim nadzorom. Znano je tudi, da šentjanževka v kombinacij z drugimi zdravili izniči učinkovine zdravil ter onemogoča učinke. To so predvsem zdravila proti migreni, antiepileptiki, antidepresivi, zdravila za zaviranje imunske odvisnosti, zdravila za zmanjšanje ravni holesterola, zdravila proti strjevanju krvi ter razna druga zdravila. Dodatno lahko šentjanževka v kombinaciji z drugimi zdravili deluje na podoben način kot nekateri sintetični antidepresivi. Zaradi tega lahko nastanejo številne težave, ki se v najslabšem možnem scenariju končajo s smrtjo. Znane so tudi možne težave ob jemanju pripravkov, kot so prebavne motnje, zmedenost, omotičnost, utrujenost in druge težave. Šentjanževka je zdravilna rastlina, ki jo pozna veliko število ljudi.

Za dodatne napotke preberite našo objavo Šentjanževka proti depresiji – kako jo varno uporabljamo.

Rastlina šentjanževka proti depresiji