sreda, 31. maj 2017

Lymska borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi

Lymska borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. V primerjavi z drugimi boleznimi, ki so posledica ugriza okuženega klopa, je lymska borelioza bistveno bolj pogosta. Ime Lymska borelioza izvira iz imena pokrajine, kjer so bolezen prvič zaznali. To se je zgodilo v pokrajini Lyme v ameriški zvezni državi Connecticut. Sprva so mislili, da gre za artritis. Zaradi velikega števila obolelih oseb na omenjenem območju v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, so se začele bolj poglobljene strokovne raziskave. Na podlagi slednjih je bilo ugotovljeno, da je glavni vzrok ugriz klopa. Prvi je v začetku osemdesetih let dvajsetega stoletja povzročitelja opisal Willy Burgdofer, klasificiran je bil leta tisoč devetsto štiriinosemdeset. V Sloveniji je lymska borelioza stalno prisotna, vsako leto se zabeleži več tisoč primerov. Najpogostejša starostna skupina obolelih je stara med petintrideset in petinšestdeset let. Lymska borelioza se v Sloveniji od leta tisoč devetsto šestinosemdeset mora prijaviti obvezno, zato obstaja obsežna statistika. Največje število prijavljenih je bilo na območju Celja, Kranja in Ljubljane. Okužbe se pojavljajo preko celega leta, največje število zabeleženih primerov je od v poletnih mesecih. Omenjena dejstva so posledica značilnosti obolenja. V poletnih mesecih so klopi najbolj aktivni, izven aktivnih obdobji klopa pa se pojavljajo posamezni stadiji bolezni. Klop je lahko tudi od leta do leta zelo različno aktiven, večinoma pa je njegova časovno večja ali manjša aktivnost povezana z vremenom in življenjskimi pogoji. Najbolj ugodna so območja z visoko vlago ter veliko podrastja. Izjemno nizka vlaga na drugi strani izjemno negativno vpliva na klopa, saj se v takih območjih izsuši ter odmre. Kri žrtve klop potrebuje, da se lahko nahrani ter razvija. Podrastje mu omogoča, da preži na žrtev v varnem zavetju pred naravnimi škodljivci. lymska borelioza se kaže preko različnih znakov, zdravimo jo z antibiotiki. Lymska borelioza se prepozna z značilnimi spremembami na koži.

Preberite več o tej temi

Lymska borelioza - klop

četrtek, 18. maj 2017

Apartmaji Rogla so udobna prenočišča

Apartmaji Rogla so zelo udobna prenočišča, ki omogčajo uživati ponudbo zdraviliško rekreacijskega centra.

Apartmaji na smučišču Rogla so posebna ponudba. Nudi jih idilična koča, v njej so štirje dvoposteljni apartmaji v neposredni bližini smučišča Rogla. Poleg njih ponudbo zaokrožajo enoti za šest in sedem oseb. Vsi apartmaji v neposredni bližini smučarskega centra Rogla so opremljeni s kuhinjsko nišo, jedilno mizo, kopalnico, televizijskim sprejemnikom, telefonom ter različnim številom ležišč. Hotel Planja je oddaljen kilometer in pol, kar omogoča bivanje v prijetnem domačem okolju. Apartmaji na območju naselja Rogla so namenjeni vsem, ki željo prosti čas preživeti v čudovitem naravnem okolju. Bivanje je lahko popestreno s številnimi aktivnostmi, lahko pa je pravo nasprotje. Aktivnosti na prostem so odvisne od letnega časa. V zimskem času je največ dogajanja na smučišču in njegovi okolici, sezona traja približno štiri mesece. Začetek je povezan z ugodnimi jesenskimi vremenskimi razmerami, traja pa lahko do aprila. Izven smučarske sezone apartmaji nudijo doživeti center Rogla v zeleni preobleki tisočerih odtenkov. Pohodnikom se v tem času ponuja možnost prehoditi bližnjo in daljno okolico centra. Lahka pohodna pot se ponuja v bližini samega središča, to je dva kilometra dolga pot do razglednega stolpa. Nekoliko daljša je krožna pot, ki od izhodišča vodi do razglednega stolpa ter nadaljuje v smeri Pesek, Mašinžaga, Komisija, Ostruščica ter povratek na izhodišče. Bolj zahtevna je pod do Lovrenških jezer. Pot začnemo na Rogli nadaljujemo preko travni planj do Ostruščice, sedla Komisija do Mulejevega, v nadaljevanju preko travnikov in gozdov dosežemo Lovrenška jezera. Povratek sledi s spustom do Jezerca ter nadaljujemo v smeri Mašinžaga, Pesek do izhodišča. Možne poti se s tem ne izčrpajo, na voljo so še pohodniške poti Ribniška koča, Črno jezero, Skomarje, Velika Mislinja, Terme Zreče ter Škratova učna pot.

Apartmaji Rogla so iskana možnost nastanitve, zato velja spremljat aktualno ponudbo ter zasedenost.

Apartmaji Rogla - ob smučišču

sobota, 13. maj 2017

Depresija in tesnobnost sta najpogosteje zabeleženi duševni motnji

Depresija je najpogosteje zabeležena duševna motnja. Depresija vpliva na človekove misli, njegovo čustvovanje, vedenje ter ima lahko velik vpliv na okolico v kateri bolnik dela ali živi. Zboleti za depresijo pomeni, da se del možganov, ki uravnava razpoloženje, poruši ravnovesje prenašalcev, kateri v možganih prenašajo sporočila med celicami. Vzroki so različni, razdelimo jih lahko v tri skupine. V prvi skupini so vzroki, zaradi katerih je oseba bolj podvržena za razvoj depresije ter so prisotni že dlje časa. Predstavniki druge skupine so vzroki, zaradi katerih se depresija sproži in so prisotni ravno pred njenim pojavom. V tretji skupini najdemo vzroke, ki depresijo vzdržujejo. Dlje časa prisotni vzroki, zaradi katerih je oseba bolj podvržena depresiji so prirojena depresija, nagnjenost k depresiji, izguba staršev, zlorabe v otroštvu ali dobri odraščanja in podobno. Vzroki, ki depresijo sprožijo so razpad zveze, smrt bližnjih oseb, ter razni drugi neprijetni dogodki. Predstavniki tretje skupine vzrokov pa so osamljenost, pretirana tesnobnost, osamljenost ter razni drugi vzroki, zaradi katerih je depresija stalno prisotna. Znakov je cela vrsta, pojavijo se postopoma v začetku so pogoste zamenjave z drugimi boleznimi. Vse znake se lahko razdeli v štiri skupine in sicer znaki v mislih, čustvih, vedenju in v telesu. Pogosto so misli depresivnega človeka negativne, čustva zaznamujejo bolezenska potrtost, napetost, tesnoba in podobne. V telesnih znakih se depresija kaže kot bolečine v križu, mišicah, glavobol, utrujenost tudi po počitku in v drugih telesnih znakih. Pogosto se vedenje pri depresiji kaže kot umikanje v samoto ter pred zunanjem svetu, opuščanje skrbi zase, motnje spomina in na razne druge načine. Sodoben čas pa kaže tudi na drugačne vrste depresije. Dan današnji je vedno bolj prisotna tekmovalnost na profesionalnem področju kot tudi v prostem času. V takih primerih se depresija lahko kaže kot agresivna želja po doseganju ciljev, povečani jezi in na druge načine.

Več o depresiji si preberite tu.

depresija in zdravljenje

sobota, 6. maj 2017

Lasersko odstranjevanje dlak, starodavna modrost na sodoben način

Lasersko odstranjevanje dlak je sodobna terapija.

Prvič se je lasersko odstranjevanje dlak uporabilo pred več desetletji, laserska tehnologija je v dermatologiji prisotna že od šestdesetih let minulega stoletja. Danes se uporabljajo že nekaj generacij sodobnejše naprave, ki so bistveno bolj izpopolnjene od svojih prednikov. Vprašanje o blagovni znamki laserja in njegovih lastnostih vsekakor ni odveč. Za lasersko odstranjevanje dlak bi lahko rekli, da je nadgradnja tisočletja starega pristopa. Že v starem Egiptu so vedeli, da je depilacija najbolj učinkovita, če se odstrani dlačni mešiček. V starem Egiptu so v ta namen uporabili sladkorno pasto, katero so nanesli na izbrano mesto, nanj položili trak ter ga na hitro povlekli. Posebnost take depilacije je, da se dlake, ko začnejo rasti ne vraščajo v kožo. V osnovi pa poskrbi za odstranitev dlačnega mešička. Nič drugega ne počne lasersko odstranjevanje dlak, le da z monokromatskim žarkom deluje na zarodne celice dlačnega mešička. Zato dlaka ne more več zrasti, odstranitev pa je dolgotrajna. Za razliko od voskanja, lasersko odstranjevanje dlak odpravi problem depilacije za neprimerno daljše časovno obdobje. Enkratno lasersko odstranjevanje dlak odstrani približno petindvajset odstotkov dlak na izbranem predelu kože, po štirih do osmih tednih je potrebno postopek ponovit. Večkratno lasersko odstranjevanje dlak je potrebno, ker učinkuje zgolj na dlačice, katere v času odstranjevanja aktivno rastejo. Največ oseb za desetletje rešilo težave z depilacijo po treh do osmih obiskih. Ker tak način odstranjevanja dlak zahteva čas, je dobro z njim začeti čim prej. Zimski čas je zato primeren, saj se lahko v mesecu ali dveh že odstrani vse ali večino dlak. Daljši čas bodo potrebovale predvsem osebe, ki so bolj poraščene. V vsakem primeru, pa je lasersko odstranjevanje dlak praktično neboleče in neprepoznavno. Občutek je bistveno manj boleč, kot pri voskanju ali puljenju dlak.

Lasersko odstranjevanje dlak je odlična odločitev za vse, ki bi se radi težav z depilacijo rešili dolgoročno.

Lasersko odstranjevanje dlak za lepo kožo