nedelja, 26. marec 2017

Šolske počitnice 2017 prikazuje šolski koledar

Šolske počitnice 2017 nam prikazuje šolski koledar za šolsko leto dva tisoč šestnajst dva tisoč sedemnajst ter šolsko leto dva tisoč sedemnajst dva tisoč osemnajst. Šolski koledar na katerem so objavljene šolske počitnice 2017, nam kažejo spletne strani ter drugi viri. Osrednji spletni vir je spletna stran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V šolskem letu dva tisoč šestnajst dva tisoč sedemnajst so šolske počitnice 2017 v petih oziroma šestih terminih. Pet terminov, če gledamo izključno leto dva tisoč sedemnajst ter šest, če upoštevamo novoletne počitnice, ki so tako v letu dva tisoč šestnajst kot v letu dva tisoč sedemnajst. Novoletne šolske počitnice so se začele na božični dan ter so trajale do drugega januarja. Prvotno so bile prve šolske počitnice 2017 mišljene zgolj do prvega januarja, vendar so se po objavi šolskega koledarja za šolsko leto dva tisoč šestnajst dva tisoč sedemnajst zgodile razlike. Dela prost dan je vtem času postal tudi drugi januar, zato so se šolske počitnice 2017 podaljšale za en dan. Šolarjem je bilo tako potrebno oditi v šolo tretjega januarja. Zimske šolske počitnice so sledile po skoraj dveh mescih. Prvomajske šolske počitnice 2017 so v terminu od sedemindvajsetega do prvega maja, poletne počitnice pa od šestindvajsetega junija do enaintridesetega avgusta. Začetek jesenskih počitnic je tridesetega oktobra, trajajo pa do tretjega novembra. Novoletne šolske počitnice 2017 se začnejo na božični dan leta dva tisoč sedemnajst in trajajo do prvega januarja leta dva tisoč osemnajst. Med šole proste dneve se štejejo še nekateri praznik in dela proste dneve. To sta Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, velikonočni ponedeljek, ki obogatita šolske počitnice 2017 za en dan. Drugi prosti dnevi, kot so Marijino vnebovzetje, dan reformacije, božič in drugi prazniki, so v sklopu počitnic, ter ne spremenijo števila počitnic za šolarje. Šolske počitnice 2017 je obilica prostih dni, ki jih velja kar se da modro izkoristiti.

skifun.si/koledar-solskih-pocitnic-2016-2017-za-osnovne-in-srednje-sole.htm

Šolske počitnice 2017

torek, 21. marec 2017

Titikaka, osnovne značilnosti

Titikaka je visokogorsko jezero v Andih. Lahko bi rekli, da je Titikaka obmejno jezero v Andih. Večji del pripada Peruju, manjši pa Boliviji. Peruju pripada skoraj štiri tisoč osemsto kvadratnih kilometrov površine jezera Titikaka, Boliviji pa skoraj tri tisoč osemsto kvadratnih kilometrov. Jezero Titikaka je tudi naravno razdeljeno na večji del severno Tikvinske ožina, ter manjši del južno od nje. Ob Tikvinski ožini se nahaja polotok, severno od njega pa Sončni otok. Večina polotoka ter Sončev otok pripadata Boliviji, enako velja za vodno površino manjšega jezera južno od njega. Manjše jezero Bolivijci imenujejo Lago Huinaymarca, Perujci pa Lago Pequeño. Večji del jezera Titikaka Bolivijci imenujejo Lago Chucuito, Perujci pa Lago Grande. Manjše jezero obsega približno četrtino vodne površine celotnega Jezera. Jezero Titikaka je dolgo sto devetdeset kilometrov, široko pa osemdeset kilometrov. celotna površina jezera znaša osem tisoč tristo dvainsedemdeset kvadratnih kilometrov, v njem se nahaja devetsto tri kubičnih metov vode. Povprečna globina jezera Titikaka je sto sedem metrov, največja globina pa dvesto štiriinsedemdeset metrov. Obalni pas je dolg tisoč sto petindvajset kilometrov, gladina jezera se nahaja na nadmorski višini tri tisoč osemsto devet metrov. Jezero Titikaka je zaradi izrazitega kontrasta z okolico ter naravnih pojavov že stara ljudstva silno privlačilo in zanimalo. V povezavi z njim so si ustvarili božanstva, delovanje narave ter številne druge stvari. Tako legenda kulture Tiwanaku razlaga stvarjenje sveta z veliko poplavo ob kateri se je iz globin jezera dvignil bog Virakoča. Legenda pripoveduje, da je najprej ustvaril Luno in Sonce, potem pa odšel v Tihuanaco, kjer je iz gline in kamna ustvaril moža in ženo. Krščanska Adam in Eva, sta bila po tej legendi Manco Capaca in Mamo Ocllo. Ob smrti se duše umrlih Inkov vedno vračajo v globine jezera Titikaka. Potrditev kulture in legende so pred sedemnajstimi leti so arheologi našli na bolivijski strani jezera Titikaka z odkritjem ostankov velikega potopljenega templja.

Več preberite tu.

Potovanje po Peruju

nedelja, 19. marec 2017

Vrt, mini kmetijska površina

Vrt je mini kmetijska površina . Vrt omogoča, da prehrambni pridelki pridejo po najkrajši možni poti na mizo. To je mogoče predvsem takrat, ko gre za površino poleg bivališča. Takšna praksa v Sloveniji ni redkost, z doma pridelano hrano se lahko pohvali marsikatero gospodinjstvo. Največkrat ima vrt dodan večji ali manjši sadovnjak, del z okrasnim cvetjem ter trato. Razporeditev je odvisna od možnosti ter pripravljenosti poprijeti za delo. Najmanj zahteva trata, dovolj jo je tedensko ali vsak drugi teden pokositi. Odvisno predvsem od zahtev lastnika ter njegovega veselja z košnjo. Zelenjavni vrt, sadovnjak, in okrasno cvetlični vrt zahtevajo več. Koliko smo pripravljeni delati sami najbolj vemo, za začetek lahko poizkusimo z manj zahtevnimi rastlinami v manjših količinah oziroma površinah. Naslednjo sezono se bomo že lažje odločili, možno je dobiti tudi motivacijo ob dobrem pridelku. Pridelava se začne pozimi ali pozno jeseni, ko vrt prekopamo in očistimo. Prekopati vrt pozno jeseni ali spomladi je pogosta dilema, odločitev pa pogojena z več dejavniki. Eden pomembnejših dejavnikov je vreme, ki lahko to opravilo onemogoči za daljši čas. Veliko jesenskega dežja lahko to opravilo prestavi do zime, nikakor pa ni dobro čakati predolgo. Na začetku zime bomo morda imeli srečo z možnostjo prekopa, vendar nam nizkem temperature lahko to tudi preprečijo. Prekopati vrt jeseni omogoča razrahljati zemljo, hkrati pa se s tem zakoplje semena enoletnih plevelov in rastlinskih ostankov. Zadnji zimski mesec je čas za začetek sajenja v toplejših predelih dežele na sončni strani Alp, drugi predeli imajo različen zamik predvsem glede na geografske in podnebne danosti. Razlike se lahko štejejo v tednih ali celo mesecih, odvisno od lokacije in njenih značilnosti. V toplejših predelih je v zadnjem zimskem mescu že možno saditi peteršilj, grah, čebulo, korenček in podobno. Vrt je mnogim hobi, ki prinaša sprostitev, fizično aktivnost ter ob dobrem pridelku tudi veselje in prihranek družinskemu proračunu.

Več informacij

Vrt